Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Oslo

2009 augusztusa és decembere között 5 hónapot töltöttem Osloban, az Universetet i Oslo hallgatójaként. Az alábbiakban szeretném összefoglalni ezzel kapcsolatos tapasztalataimat annak érdekében, hogy a jövőben kiutazni vágyók számára hasznos információt adhassak.

Első benyomásom a városról az volt, hogy Oslo nagyon kicsi, sokkal kisebb, mint bármely európai főváros, melyben eddig voltam. Körülbelül félmilllió lakosa van.

Mivel a tanév meglehetősen korán, augusztusban elkezdődik, így lehetőség van az ottani nyarat kiélvezni. Az én esetemben ez 30 fokot jelentett a kezdeti napokban, ami meglepő élményként ért.  

Tapasztalatom szerint az egyetem nagyon segítőkész a nemzetközi hallgatók felé, időben tájékoztattak minden határidőről és elintézni valóról, és valóban- ahogy azt más élménybeszámolókban is olvastam-, rendkívül rugalmasak az adminisztrációval kapcsolatban. Az elintézendő ügyek száma sem sok és nem bonyolultak a beiratkozással járó procedúrák, csak az a fontos, hogy az ösztöndíjas diákok a szemeszter kezdetén tartott előadásokon megjelenjenek.

Fontos továbbá, hogy az előzetesen megküldött tájékoztatókat alaposan elolvassátok, mivel azokban minden tudnivaló megtalálható.

Az ügyintézés problémamentessége persze nem kizárólagos, ellenpéldával is találkoztam, de általában elmondható, hogy nem ez a jellemző. 

Az osloiak 

Különösnek hangozhat, de Erasmus diák lévén nem sok norvéggal kerültem kapcsolatba. Akikkel igen, megcáfolták a norvégok zárkózottságáról elterjedt vélekedést, mert mind barátságosak, nyitottak, és ami a legfontosabb, rendkívül segítőkészek voltak- mind a diákok, mind az egyetemi oktatók. Emellett Osloban a legtöbben folyékonyan beszélnek angolul. 

 Szállás 

Az Osloban tanuló diákok ellátásról a Studenboligene i Oslo gondoskodik. Kiutazás előtt szobát kell foglalni a szervezet honlapján. Különböző diákszállók közül lehet választani, elhelyezkedéstől és egyéb tulajdonságoktól függően 2500-4000 NOK között találhatóak szállások. Én a Kringsjå Studentby elnevezésű helyen laktam, sajnos nem igazán biztosította azt a színvonalat, amelyre a honlapon közölt képek alapján számítottam. Ismerőseim többsége Sognban lakott, amely sokkal otthonosabb, barátságosabb, és kellemesebb, persze meglepetések mindenhol érhetik az embert. Sogn előnye továbbá, hogy egy metrómegállóra található az egyetemtől, míg Kringsjå 5-6 megállónyira, emellett három metróvonal visz oda, míg az utóbbiba csak egyetlen egy, ez főként az esti órákban jelenthet problémát. Mivel a szobák bútorozatlanok, a közzétett fotókon látható berendezést figyelmen kívül kell hagyni a szállás kiválasztásánál. Kiérkezés után első dolgunk volt a szobák berendezése (ágynemű, függöny, kisebb berendezési tárgyak megvásárlása), ugyanis a felszerelés mindössze a legalapvetőbb bútordarabokból állt. 

Időjárás 

A közvélekedéssel ellentétben Norvégiának ennek a részén egyáltalán nem olyan kegyetlen az időjárás, mint azt sokan gondolják, azonban hozzá kell tenni, a legzordabbnak mondott időszakban- január környékén- már nem tartózkodtam kint. Október végéig kellemes idő volt, bár a gyakori eső sok kellemetlenséget okozhat. Decemberben az itthon megszokottnak megfelelő időjárás volt, csak több hó esett, mint Magyarországon ebben az időszakban. Mivel az időjárás meglehetősen csapadékos, nagyon fontos az ennek megfelelő ruházat.

Látnivalók 

Bár Oslo nincs a legnagyobb európai városok között, mégis bővelkedik látnivalókban. Elbűvölő a kikötő és az onnan a partközeli szigetekre nyíló kilátás. A legnagyobb múzeumokba, mint a Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum vagy az Építészeti Múzeum, ingyenes a belépés. Hajós nemzet lévén rengeteg viking- kori emlékekkel, hajókkal, vízi utazással kapcsolatos kiállítás található itt, ezek mindegyike lenyűgöző, csak ajánlani tudom őket. Nagy élmény élőben látni a 2008-ban megnyitott Norvég Nemzeti Operaházat, amely egyedülálló a maga ötletes, egyéni építészeti megoldásaival. Érdemes a nagyobb múzeumok mellet a kisebb kiállításokat is felkutatni.

Bár Oslo maga is rengeteg látnivalót nyújt, ha lehetőségeitek engedik, mindenképpen látogassatok el más tájakra, városokba is. Bergen és Stavanger kedvelt célpont, csakúgy, mint Tromsø, ahonnan az északi fény is látható, ha jó időszakban érkezik az ember.

Az év elején az egyetem szervezésében ellátogattunk Fjærlandba. A Közép-Norvégiába tartó háromnapos túra egyik során hegyeket és gleccsereket másztunk meg, gyakorlott túravezetők kíséretében. Rendkívül fárasztó út volt, de az élmény pótolhatatlan, a táj pedig lenyűgöző.

Számos cserediák kihasználja a lehetőséget, és ellátogat környező országokba, érdemes alaposabban utánanézni a lehetőségeknek, mert a norvég árakhoz képest olcsó utakat lehet találni. 

Az egyetem 

Az egyetem minden kara- a jogi kivételével- egy helyen, a város külsőbb kerületében, Blindernben található. A campus nagyon jól felszerelt, itt található több étterem, kávézó, könyvesbolt, büfé és adminisztratív központ, iroda. A Társadalomtudományi Kar olvasóterme minden nap este 10 óráig nyitva van- még hétvégén is. Ez nagy szerencse akkor, ha lakótársaid úgy döntenek, legfontosabb vizsgád előtt rendeznek 30 fős vacsorát a közös konyhában.

Tanulmányok 

A szemeszter augusztus elején kezdődik és december közepéig tart, az utolsó vizsgák általában december 20.-a körül vannak. Az elvárt kreditszám 30 kredit, ez 3 tárgynak felel meg a bachelor ciklusban. A tárgyfelvételt tapasztalatom szerint rugalmasan kezeli mind az UiO, mind a Corvinus, tekintettel a kint választható tárgyak kis számára.

Az oktatás színvonalával nagyon meg voltam elégedve, különösen jónak találtam, hogy az előadók, professzorok igyekeztek bevonni a diákokat az órai vitákba. A tárgyak teljesítésének követelményei természetesen tárgyanként eltérőek, de gyakoriak az otthon elkészítendő 6-15 oldal közötti beadandók, melyek a vizsgára bocsátás feltételei. Az általam felvett tárgyak szakirodalma nagyjából 600-700 oldal körül volt. Úgy gondolom, sok olyan szakmai tapasztalatot szereztem, amelyek Magyarországon nem elérhetőek 

Szórakozás, kikapcsolódás 

A tanév egy cserediákoknak szervezett orientációs héttel kezdődött, melynek során kis csoportokba osztva kapunk praktikus információkat a tanulmányokról, fontos tudnivalókról, fedeztük fel a várost, és a szórakozási lehetőségeket. Ha szerencsétek van, ez a csapat baráti körré alakul, és együtt marad a szemeszter során. Osloban egyébként is nagyon sok cserediák tanul, és rendkívül aktív és mozgalmas az egyetemen kívüli diákélet.      

A szórakozás egyik színhelye maga az egyetemi campus, ugyanis szinte minden karnak van saját klubja, ahol hetente rendeznek koncerteket, bulikat. Nagyon jó a Sogn diákszálláson található Amatoren nevű klub, itt is gyakoriak a koncertek, illetve vasárnaponként ingyenes filmvetítést is szerveznek. Az szabadidős programokról maga az egyetem is gondoskodik, ez magában foglal kirándulásokat, városnézést, vagy egy-egy nevezetesség meglátogatását, melynek jó része ingyenes, ezekről bővebb információt kaphattak az orientációs héten tartandó előadáson.

Természetesen a belvárosban is sok szórakozóhely található, azonban arról nem szabad elfeledkezni hogy az utolsó metró fél egykor indul a központból, az éjjeli buszra pedig nem érvényes a hagyományos bérlet. A buszjegy ára kint tartózkodásom alatt 70 NOK volt.

A sportok kedvelőinek tökéletes hely Oslo. Az egyetem sportközpontjába érvényes féléves belépő 700 NOK volt, ezen kívül nagyon népszerű a szabadtéri sportolás, kocogás, biciklizés. Tapasztalatom szerint a norvégok nagy hódolói a legkülönbözőbb sportoknak, legalábbis erre utalt, hogy főként a kezdeti enyhébb napokban futók százai szállták meg a lakóhelyemhez közeli tó, Sognsvann körüli sétányt. A cserediákok közül sokan vállalkoztak sífutásra, a felszerelés bérlése fél évre 300 NOK volt. 

Árak 

Oslo legnagyobb hátránya a rendkívül magas árak- erre mindenkinek fel kell készülnie. A költségek természetesen a személyes igényektől függnek, ezért példaként szeretnék felsorolni néhány árat: kenyér: 20-30 NOK, üdítő: 6- 20 NOK, zöldség 10- 40 NOK, egy doboz sör: 20-30 NOK, egy tábla csokoládé 15-22 NOK körül volt. A menzán 45-70 NOK között kaphattunk egy viszonylag tartalmasnak mondható ebédet. Egyes szórakozóhelyeken a legalacsonyabb italárak a 60 NOK-ot is elérhették. Az egyetemi büfében a kávé 12 NOK körül volt, azonban az ott árusított termoszbögre megvétele után 10-ért lehetett kapni a dupláját- ezt mindenkinek ajánlom, nemcsak, mert így olcsóbban vásárolhattok, hanem kedves és hasznos emlék lesz Norvégiából.

Munkavállalásra is van lehetőség, erről is kaphattok bővebb tájékoztatást az első hetek során. Az ugyan nem gyakori, hogy fél évig kint tartózkodó diákok munkát vállaljanak, de ha hosszabb időszakban gondolkoztok, bizonyára szükségetek lesz rá. 

Szabályozás 

A külföldi látogatót meglepetésként érhetik bizonyos bolti nyitva tartásra, korhatárra és alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályok. A nagyobb élelmiszerboltok hétköznap és szombaton este 8-11-ig tartanak nyitva, vasárnap azonban minden üzlet zárva van néhány éjjel-nappali és benzinkút kivételével. Természetesen itt az árak is jóval magasabbak. Alkoholt venni hétköznap este 8-ig, szombaton 3-ig, vasárnap pedig egyáltalán nem megengedett. A szórakozóhelyeken érvényes korhatár változó, általában 20-22 év, de találkoztunk olyannal is, melybe 25 év alatt tilos volt a belépés. Érdemes tehát tájékozódni, mielőtt nekivágtok az éjszakának. 

Közlekedés 

Osloban 6 metróvonal ( T-bane) üzemel, emellett jó a busz és a villamos-közlekedés is. A diákbérlet ára 330 NOK, ezt az egyetemi beiratkozás után vásárolhatjátok meg. A bérlet érvényes a közeli szigetek között működő kompjáratokra is. 

Remélem, beszámolóm felkeltette érdeklődéseket Oslo iránt, illetve megerősített elhatározásotokban, hogy kiutazzatok, hiszen összességében nagyon megéri ezt a várost választani.

Hasznos linkek: 

az egyetem oldala: http://www.uio.no/english/

Oslo városának hivatalos weboldala: http://www.visitoslo.com/en/top-attractions.58192.en.html

közlekedés: <u>http://www.ruter.no/</u> (norvég) 

szállás: http://www.sio.no/wps/portal/!ut/p/c5/04

Utolsó frissítés: 2018.11.30.