December - 2020
H K S C P S V
  02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Belépés, beállítások

Mindet megmutatja / Mindet elrejti

GYIK összecsukása

Hogyan léphetek be a webmail-re?

Az egyetem többi rendszerén is használt Cusman azonosítója és jelszava segítségével léphet be a levelezőbe. Amennyiben ez nem sikerül, próbálja ellenőrizni pl. a Cusmanba történő belépéssel, hogy megfelelő azonosítót és jelszót használ-e.

Amennyiben a levelezőn belül már módosított jelszót, akkor a Cusman azonosítója mellé az akkor megadott jelszó szükséges a levelezőre történő bejelentkezéshez.

Ha elfelejtette a jelszavát, az ügyfélszolgálaton térítés ellenében igényelhet újat.

GYIK összecsukása

Hogyan változtatható meg az egyes felületek mérete?

A felülethatároló vonalakra állva a bal egérgomb lenyomása mellett szűkíthetek illetve növelhetek egy-egy területet. Ezek a változtatások ki-, majd bejelentkezés után is megmaradnak. Sajnos egyéb átméretezésre nincs lehetőség, mint ahogy az ikonsorok eltüntetésére sem, amivel megnövelhető lenne a felület.


Levelezés

Mindet megmutatja / Mindet elrejti

GYIK összecsukása

Mekkora a küldemény megengedett maximális mérete?

10MB

Kategória: Levelezés
GYIK összecsukása

Hogyan kereshetünk az üzenetek közt?

Az egyes mappák tartalmát jelző középső terület felett látható egy szövegmező egy nagyítóval. A nagyítóra kattintva kijelölhető, hogy az adott mappában mi szerint szeretnék keresni. (Feladó, címzett, tárgy....)

Összetett keresésre is van mód: ugyanitt a legalsó, "Összetett keresés" menüre kattintva egy új fülön megjelenik a keresőfelület. Itt legördülő menük illetve megjelenő ablakok segítségével beállítható, hogy hol ("Kiválasztás" után kattintva a megfelelő mappanévre), mi szerint szeretnénk keresni. "Bármilyen egyezés" "vagy" kapcsolat szerint keres, "Egyezés mindegyikkel" "és" szerint keres a megadott paraméterek alapján.

Paraméterek megadása: legördülő menüből meghatározandó, hogy "mi szerint" keresnénk, majd hogy az adott feltételnek hogyan feleljen meg (pl. tartalmazza vagy sem mondjuk az adott szót, ha a tárgyra keresünk, dátum esetében korábbi vagy későbbi dátumokra keressünk...), majd a harmadik, szabad szöveges mezőben megadandó a paraméter. Az ezen mezők melletti + jelre kattintva adható(k) meg további paraméter(ek).

Kategória: Levelezés
GYIK összecsukása

Hogyan törölhető/mozgatható egyszerre több levél egy mappából?

A régi webmail-es felületen megszokott jelölőnégyzetes megoldás itt nem található meg.
Amennyiben egy teljes mappa tartalmát szeretnénk törölni vagy átmásolni másik mappába, akkor a mappa tartalma feletti területen látható "Összes kijelölése" ikonra kell kattintani, majd a megfelelő műveletet elvégezni.

Ha csak néhány levéllel szeretnénk ezt megtenni, akkor a következőképpen járhatunk el:
- amennyiben a levelek egymás alatt/felett helyezkednek el, akkor a legelsőre kattintva, majd a Shift billentyű lenyomása mellett az utolsó levélre kattintva végezhetjük el a kijelölést;
- ha néhány elszórtan található levelet szeretnénk kijelölni, akkor a Ctrl billentyűt lenyomva tartva kattinthatunk azokra a levelekre, melyeket ki szeretnénk jelölni.

Kategória: Levelezés
GYIK összecsukása

Hogyan nyitható meg egy levél?

Alul, egy szűk területen a levélre egyet kattintva megjelenik annak tartalma. Mivel ez egy viszonylag kis terület, kényelmetlen lehet a levelet itt olvasni.
Amennyiben a levélre kétszer kattintunk, a levél tartalma külön fülön megjelenik, könnyebbé, kényelmesebbé téve az olvasást.

Kategória: Levelezés
GYIK összecsukása

Nem látszik az összes címzett a beérkezett levélben

A levél tetején megjelenő címzetti illetve másolatot kapók listájában alapértelmezés szerint csak annyi adat kerül megjelenítésre, ami egy sorban kifér. Amennyiben ennél többen szerepelnek a listákban, egy kis nyíllal lehet kinyitni azt. (A Címzettek esetében a felirat ezt eltakarja, így a Címzett szóra kell kattintani.)

Kategória: Levelezés
GYIK összecsukása

Hogyan tudok aláírást szerkeszteni, használni?

Elektronikus aláírás a Beállítások=>Postafiók=>Személyes beállítások=>Helyi felhasználói fiók pontja alatt hozható létre és aktiválható. A megjelenő űrlap Aláírás részében tölthető ki a számunkra megfelelő aláírás. Amennyiben a szerkesztő terület alatti jelölő négyzetet ("Aláírás beszúrása minden üzenet végére") bejelöljük, minden innen kimenő üzenet végére beszúrja az aláírást. Ezt a "Beállítások mentése" gombra kattintva vehetjük használatba.
Az aláírás megszüntetéséhez a jelölőnégyzetre kattintva kivesszük a pipát, és mentjük újra az űrlapot.

Az aláírás megjelenése:
- az aláírásunk előtti sorban megjelenik "--" azért, hogy más levelezők tudják, hogy innentől egy automatikus aláírás következik
- az aláírás a levél legvégén jelenik meg akkor is, ha megválaszolandó levél is beágyazásra kerül. Ez a levelező adta beállítás, egyenlőre nem módosítható.

Kategória: Levelezés
GYIK összecsukása

Hogyan állítható be automatikus válaszüzenet?

Belépés után a baloldali (alul) Beállítások menü, majd ugyanebben a sávban, de felül a Postafiók=>Helyi felhasználói fiók=>Szabadság alatti üzenetek pont alatt megjelenő űrlapon lehet beállítani.

A Szabadság időtartamát célszerű a naptárból kiválasztani, nem pedig kézi bevitellel megadni a dátumot, ugyanis a jelenleg megjelenő formátum: hónap/nap/év. Mindkét mező kötelezően kitöltendő. A megadott időpontok nem lehetnek az adott napnál korábbiak, illetve jelzi a rendszer mentéskor (és nem menti), ha véletlen a kezdetnél korábbi végdátumot adtunk meg.

Az "Azonos címzettnek küldött automatikus válaszok gyakorisága" pont alatti mező is kötelező, és csak pozitív egész számot tartalmazhat.

Kétféle automatikus válaszüzenet adható meg:
- egy munkatársaknak szóló, mely tulajdonképpen az összes @uni-corvinus.hu végződésű e-mail címről érkező levélre adandó választ jelenti;
- minden más címről érkező e-mail esetén kimenő automatikus válaszüzenet. Ha ez utóbbit nem adjuk meg, a nem Corvinus-os címről érkező levelekre nem küld a rendszer automatikus válaszüzenetet.

Aktiválni az űrlap tetején található jelölőnégyzet "kipipálásával" lehet.

Ha befejeztük a szerkesztést, a végén a "Beállítások mentése" gomb nyomásával érvényesíthetőek a változtatások.

Az automatikus válaszüzenet vagy lejár és a megadott dátum után nem megy ki több adott szövegű üzenet, vagy az űrlapon található jelölőnégyzet kijelölésének megszüntetésével állítható le.

 

Kategória: Levelezés
GYIK összecsukása

Mit jelent az, hogy megosztott mappa illetve feliratkozás megosztott mappára?

Amennyiben valaki szeretné, ha más is látná egy adott mappájának a tartalmát, akkor megoszthatja azt. Első lépésben ez kell megtörténjen ahhoz, hogy más láthassa. Ennek menete:
- aki meg szeretné osztani egy adott mappájának a tartalmát, az a mappát kijelölve, majd a beállítások ikonra kattintva (Postafiók felirat alatti menüsor második ikonja) megteheti a megjelenő ablakban. "Megosztás" fülön meg kell adni annak az e-mail címét vagy azonosítóját, akinek a hozzáférést adjuk, majd kijelölve, hogy milyen jogosultságot adunk. (Célszerű a csak olvasás, hogy törölni azért más ne tudjon.)

Ezek után az, aki a jogosultságot kapta, a "Feliratkozás megosztott mappára" kattintva (Postafiók felirat alatti menüsor első ikonjához tartozó legördülő listából kiválasztható) megjelenő ablakban választhatja ki - praktikusan a számára elérhető listából a kívánt mappát (itt keresni sem kell - amennyiben nincs olyan mappa, amelyre feliratkozhat, ez üres).

Kategória: Levelezés


Címjegyzék

Mindet megmutatja / Mindet elrejti

GYIK összecsukása

Nem vezetéknév szerinti ABC sorrendben jelennek meg a nevek, mit tegyek?

A Convergence alapból a megjelenítendő név alapján rendezi sorrenbe a partnereket, ezen változtatni nem tudunk. Amennyiben a régi címtárból csak kereszt- és vezetéknév alapján hozta át, majd töltötte be a címtárát és nem volt megjelenítendő név megadva, hanem az automatikus kitöltést használták, a módosítás csak úgy lehetséges, hogy a megjelenítendő nevet egyesével beírjuk. Ez sajnos nem biztos, hogy időben kifizetendő megoldás, és célszerű hozzászokni a keresztnév szerinti rendezéshez.

Kategória: Címjegyzék
GYIK összecsukása

Hogyan menthetem el a Címjegyzékem tartalmát Word dokumentumként?

Amennyiben valaki jelentősebb méretű Címjegyzékkel rendelkezik, célszerű időnként kimentenie. Ennek nem feltétlen csak biztonsági okai lehetnek. Néha szeretnénk (különösen, ha nem csak e-mail címeket tárolunk ott) hozzáférni információkhoz, adatokhoz anélkül, hogy belépnénk a levelezőrendszerbe.
A Címjegyzék felirat alatti menüsor utolsó ikonja segítségével lehet ezt megtenni. Ott kiválasztva az Exportálást a megjelenő ablakban meg kell adni a megfelelő formátumot. Amennyiben a lényeg, hogy legyen egy Wordben megjeleníthető példányunk a későbbiekben, akkor erre a vCard teljesen jól használható.

Amikor megtörtént a mentés (ne a megnyitást válasszuk), akkor az így létrejött export.vcf fájlt Word-ben megnyithatjuk, "Mentés másként"-tel doc-ként is elmenthetjük, vagy akár ki is nyomtathatjuk.
Azonban ez a fájl arra is alkalmas, hogy más levelezőinkbe, amelyik elfogadja ezt a formátumot, beimportáljuk, így ott ezeket a partnereket nem kell újra felvenni.

Címjegyzéket nyomtatni is lehet közvetlenül a webmail-ről, és ezen funkción belül is el lehet menteni fájba a névjegyeket. Az így elmentett névjegyek azonban importálásra nem megfelelő formátumúak.

Kategória: Címjegyzék


Naptár

Mindet megmutatja / Mindet elrejti

GYIK összecsukása

Hogyan láthatom valakinek a naptárát?

Ahhoz, hogy valaki más naptárához hozzáférjen, valamilyen (csak olvasás, írás+olvasás, meghívás) jogosultságot kell kapnia az illetőtől. Alapbeállítás szerint meghívási joga van mindenkire nézve minden naptárral rendelkező egyetemi polgárnak. Ezek után a Naptár menü "Feliratkozás naptármegosztásra" (a fenti Naptár felirat alatti első ikon legördülő listájából kiválasztva) kattintva megjelenik egy űrlap, melynek keresőjébe beírva a naptár tulajdonosának (rendszerben szereplő) nevét vagy azonosítóját, megjelenik a kiválasztható naptárak listája. Amennyiben Ön a tulajdonostól kapott hozzáférést, a jelölőnégyzetére kattintva ki tudja azt jelölni, majd alul a "Feliratkozás" gomb megnyomása után megjelenik a Feliratkozott naptárlistájában.

Ahhoz, hogy a naptárjában megjelenjenek a partnerének foglalt/szabad időpontjai, a naptár neve melletti jelölő négyzetet be kell kattintania. A megjelenő naptárban minden kijelölt naptárban szereplő esemény az adott naptárakhoz tartozó színnel jelölve van.

Kategória: Naptár
GYIK összecsukása

Kaptam jogosultságot, mégsem tudom felvenni az adott naptárat

Lehetséges, hogy a jogosultságot az e-mail címének megadásával kapta. Kérje meg a jogosultságot adót, hogy újra vegye fel Önnek a jogosultságot, de vagy a címjegyzékből - a teljes egyetemi címjegyzékből (angol beállítás esetén "Corporate Directory) - vegye fel Önt, vagy pedig a Cusman azonosítója alapján: cusmanazonosító@uni-corvinus.hu.

Kategória: Naptár

Utolsó frissítés: 2018.11.30.