Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

University of Arhus

Az előző, 2008/09-es tanév tavaszi félévét Aarhusban, Dániában töltöttem az Erasmus Hallgatói mobilitás program keretében. Az alábbiakban szeretném összegezni a tapasztalataimat a programmal kapcsolatban a pályázástól kezdve a kiutazáson át a kinti élményekig. Remélem ezzel segítségére leszek az utánam következő pályázóknak/kiutazóknak. 

Észrevételek a pályázás folyamatáról 

     Amint az ember eldöntötte, hogy külföldre kíván menni Erasmus program segítségével, rögtön érdemes azon elgondolkodni, hogy pontosan melyik félévben szeretne menni, hiszen a pályázatot is ennek megfelelően kell benyújtani. Fontos szempont, hogy a hallgató tanulmányi előmenetelét ne nagyon zavarja meg külföldi félév, tehát érdemes úgy tervezni, hogy amikor kiutazik az ember, az itthoni magyar, aktív féléve nem lesz túl megerőltető. A választható és egyéb módon előrehozható tárgyak korábbi félévben történő teljesítésével, illetve némi előzetes kredit többlet felhalmozásával, viszonylag kevés tárgyat kell majd itthon felvenni, ami nagyban megkönnyíti a kötelezettségek teljesítését.

     Amint ezek az előzetes lépések megtörténtek, ideje belevágni a pályázati folyamatba. Mindenképpen javaslom, hogy az összes papírmunkát különböző dossziékban gyűjtve, a pályázati anyag áttekinthetően legyen tárolva. Jó dolog, ha az ember nem egyedül, hanem barátokkal együtt pályázik, hiszen így a mindennapi beszélgetések során lehet egymást kontrollálni, hogy ki hol tart, mi a következő határidő, így kisebb az esély arra, hogy valaki valamit elfelejt. A papírok rendszerezésén túl érdemes a bejövő e-maileket is rendszerezni, hiszen ezekben sok hasznos információt, határidőt, fontos tudnivalókat küld az Erasmus iroda. A legtöbb levelezőrendszer engedélyezi a levelek, ilyen különböző mappákba való áthelyezésének lehetőségét, így minden egy helyen, áttekinthetően megtalálható a későbbiekben is. A pályázat sikeres elnyerését követően hamarosan a külföldi egyetemről is érkeznek majd e-mailek, ezeket is érdemes ilyen mappában tárolni.

     Én is felhívnám a figyelmet arra, hogy semmit nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, hiszen például a devizaszámla-nyitás sem történik meg egyik napról a másikra. A pályázat leadását is érdemes egy-két nappal a határidő lejárta előtt megtenni, hiszen egyrészt ilyenkor még nincs olyan sok pályázó, így kevesebb a sorban állás, másrészt, ha esetleg hiányzik valami, azt még lehet pótolni. 

Kiutazás 

     Miután kiderül, hogy hová sikerült elnyerni a pályázatot, illetve az iskola is visszajelez, hogy mikortól várja a cserediákokat, lehet tervezni a kiutazást. Érdemes rögtön neki kezdeni, hiszen minél előbb foglal az ember repülőjegyet, annál olcsóbb. Én az STA Travelt választottam, amely az egyetemhez közel, az Erkel utcában található, és a diákok számára kedvezményes repülőjegyeket árul. Itt rögtön meg is lehet csináltatni a nemzetközi diákigazolványt, amellyel Európában különböző kedvezményeket lehet igénybe venni. Ezt még akkor is érdemes kiváltani, ha abban az országban, amelybe utazol, nem adnak rá kedvezményt (pl. Dániában) hiszen nagy valószínűséggel kint-tartózkodásod alatt el fogsz utazni másik országba is, ahol lehet, hogy jó hasznát veszed.

     Elutazás előtt természetesen minden itthoni iskolai ügyet le kell zárni, elkészíteni az egyéni tanrendet, stb. stb. Érdemes egy írott meghatalmazást is adni valamelyik itthoni barátnak, hiszen szükség lehet bizonyos tanulmányi és egyéb ügyek intézésére, amíg kint tartózkodásod alatt. 

Megérkezés, szállás, tanulmányok, közlekedés, szabadidő,  étkezés és a dán mentalitás, egyszóval a mindennapok 

     Aarhus Dánia második legnagyobb városa, a Jylland félszigeten Koppenhágától mintegy 3 órányi vonatútra fekszik. Érdemes Koppenhágába repülni, hiszen a repülőjegy viszonylag olcsón megúszható, és a vasútállomás egyben van a repülőtérrel, így könnyen és gyorsan az Aarhusba robogó vonaton találhatjuk magunkat.

     Mivel előzetesen illik lejelenteni a kinti Nemzetközi irodának, hogy mikor érkezünk, vagy kijönnek értünk a vasútállomásra, vagy az állomás előtt csak felszállunk a 15-ös buszra és 10 percen belül az egyetemen vagyunk. Innen a nemzetközi iroda diák segítői visznek ki a szállásokra. Ezek kizárólag egyágyas kollégiumi szobák, melyek közül van olyan, amelynek saját fürdőszobája illetve konyhája is van. Nekem mindkettő közös volt a szinten lakó társaimmal, viszont ezt egyáltalán nem bántam, hiszen ez lehetőséget adott a dán diákok megismerésére, és a többiekkel való szocializálódásra. Emellett - mivel ez volt a legalacsonyabb komfort-fokozatú - még a lakbérem is nekem volt a legalacsonyabb. A szobák elég puritánok, de egy ember kényelmesen elfér benne, és könnyen otthonossá lehet őket tenni. A konyhák jól felszereltek, néhány kollégiumban még közösségi szoba is van, ahol tényleg folyik közösségi élet ellentétben a magyarországi kollégiumokkal. Közös főzés, filmezés, társasozás mindennapos a dánoknál, különösen, ha kint épp nincs jó idő.

     Apropó  időjárás: Aarhusban (mivel a tengerparton van) sokat fúj a szél, és az eső is gyakori vendég. Sokszor felhős, szürke az ég, viszont sosincs különösebben hideg. Javaslom a tavaszi félévben a kiutazást, mert bár januárban és februárban sokszor igen depresszív az idő, de fokozatosan javul, és márciustól már egyre többet süt a nap, április-május pedig, annak ellenére, hogy 20 foknál nem melegebb, a legszebb hónapok. Világoskék ég, zöld fű, sötétkék tenger, ezt hozza a tavasz. Június már igazi nyári idő, 25 fokkal, kevés esővel, rövidnadrággal. A februártól sem kell félni, hiszen a dánok ilyenkor mindenféle közös programokkal foglalják el magukat, esténként gyertyát gyújtanak, tévéznek, vagy beszélgetnek, szóval ez kiváló alkalom a közös szocializálódásra. Arra fel kell készülni, hogy a nyirkos idő miatt az első hetekben könnyen megbetegszik az ember, amíg a szervezete hozzá nem szokik a kinti klímához, így alapvető gyógyszereket, vitaminokat nem szabad otthon hagyni (különösen mert ezek kinn nagyon drágák)

     A megérkezést követően van 1 hét összekovácsoló időszak, ahol a diákokat csoportokra osztják, és egymásnak bemutatkoznak, versenyeznek, és persze sokat buliznak. Semmi nem kötelező, de mindenen érdemes részt venni, hiszen ez fogja megalapozni, hogy kikkel leszel jóban az elkövetkező fél évben. A mentorok megmutatják a várost, ellátnak tanácsokkal, hogy mit hol lehet venni, elintézni, hová érdemes fordulni különböző ügyes-bajos dolgokkal. Napközben regisztrálnak benneteket a városházán, így fogtok kapni egy CPR számot, ami olyan, mint itthon egy személyiigazolvány-szám és ezzel lehet orvoshoz menni, meg telefont venni, stb. stb.

     Fontosnak tartom megjegyezni, hogy mikor Aarhusba learning agreemnetet készítetek, ellenőrizzétek, hogy az adott tárgyhoz megvan-e a szükséges előkövetelményetek. (a course descriptionban megtalálható, hogy mi kell) A dánok ezzel nagyon szigorúak, és nem fogják megengedni, hogy felvedd a tárgyad, még akkor sem, ha tanultál hasonlót, mint ami az előkövetelményben van, de nem pont azt. Ilyenkor más tárgyakat kell választanod az előzetesen megjelöltek helyett, ami további papírmunkát jelent itthon és külföldön is. Erre figyeljetek oda, mert sok bosszúságtól megkímélhetitek magatokat.

      Indul egy 2 hónapos dán kurzus is, erre érdemes bejelentkezni, mert bár dánul csak alapszinten lehet megtanulni, de a cserediákokkal töltött időben jó barátokat lehet szerezni, és az első időszakban a honvágyat is könnyebb elviselni, ha az ember mindig elfoglalja magát. Miután beindul az iskolai élet, megismerkedtek a dán oktatási rendszerrel, ami körülbelül olyan, mint itthon a középiskola. Egy héten többször is van az adott tárgyból óra, mindig kell valamit olvasni, előadást készíteni, viszont 4-5 tárgynál több nincs egy félévben, így azért lehet boldogulni.

     Szabadidőben a többi cserediákkal lehet kirándulni, bulizni, vagy bármi mást csinálni. Az iskolában van jól felszerelt edzőterem, amelynek féléves bérlete nem is drága, és különböző testnevelési órákat is lehet vele látogatni. (olyanokat, mint amilyenek egy fitness centerben vannak; spinning, boksz, stretching) Érdemes megnézni az Aarhustól nem messze található városokat, mint Ebeltoft, Aalborg, Silkeborg, ám ide vonattal kell menni, ami nagyon drága. Szerencsére ki lehet váltani az ún. Wildcardot, ami hét közben 50%, hétvégén 25% kedvezményt ad a vonatozásból. Ez már egy koppenhágai retúrjegyen visszahozza az árát, tehát, amennyiben kirándulni szeretnél, váltsd ki, amint tudod. Ahogy az időjárás egyre jobb lesz a dánok is több időt töltenek a szabadban, így mindig lehet találni valakit, aki focizni, röplabdázni, vagy kosarazni szeretne. Ha tényleg senki nincs, érdemes elmenni futni a tengerparton, már az is kellemes kikapcsolódás. Mivel a városi tömegközlekedés elég drága (a büntetés pedig borzasztó magas) hamarosan szükséged lesz egy biciklire, amivel majd iskolába fogsz járni. Érdemes megkérdezni, hogy a kollégiumban van-e szabad, hiszen a cserediákok gyakran vesznek maguknak, amit persze ott hagynak miután lejár a program. Ha sikerül egy ilyen szabad biciklit szerezned, az nagy anyagi segítség, de ha nem akkor sincs gond, ugyanis az egyetemen is sokan hirdetnek használt bicikliket, illetve a rendőrség is minden hónap első hetében kedden vagy szerdán nyilvános aukcióra bocsátja a városban hagyott gazdátlan bicikliket. A biciklid lesz a legfontosabb társad a kint léted alatt, hiszen bulizni, találkozni, vásárolni is ezzel fogsz járni.

     Dániában az étkezés nagyon drága, így készételt venni az utcán (mondjuk egy hamburgert) nem ajánlott, hiszen anyagilag igen megterhelő hosszútávon. Ami viszont ajánlott, az pár étel főzésének elsajátítása kiutazás előtt, mert így viszonylag olcsón gondoskodhatunk magunkról, illetve barátainknak is megmutathatjuk a magyar konyhaművészet egy-egy gyöngyszemét. A dánoknál a vacsora a fő étkezés, az ebéd általában csak egy szendvics, így estére mindig megtelik a konyha, és ahány ember annyiféle vacsora készül. Ez is egy jó lehetőség új receptek tanulására, és ezért sem baj, ha valakinek közös konyhája van. Persze ilyenkor heti váltásban a diákok takarítják a konyhát és a közösségi szobát, de ilyen heted maximum 1-2-szer lehet a kint tartózkodásod alatt, és cserébe a konyha mindig tiszta. (Természetesen mosogatni mindig magad után kell)

     A dán emberek eléggé furcsák. Rendkívül udvariasak, ám nehezen barátkoznak. Nem fognak tőled túl sokat kérdezni, mert úgy gondolják, hogy ez esetleg udvariatlan lehet. Így mindig neked kell majd a beszélgetéséket kezdeményezni, de ekkor már ők is sokkal kötetlenebbek, felszabadultak. A dánok emellett elégé fókuszáltak is. Ez azt jelenti, hogy amikor tanulni kell akkor szorgalmasak, amikor pedig buli van, akkor nagyon elengedik magukat. Persze másnap már ismét kimértek és udvariasak. Ezen nem szabad meglepődni, ez egy ilyen kultúra, érdemes velük minél többet beszélgetni, hogy megértsd a gondolkodásmódjukat. (mindenki hibátlanul beszél angolul beleértve a nyugdíjasokat is)

     Az iskola a szemeszterben több kirándulást szervez (Brüsszelbe, Legolandba) emellett bulikat, sportnapokat, grillezéseket is. Ezek egyrészt olcsóbbak, mintha magad mennél, másrészt újabb jó alkalom az ismerkedésre. Aztán mikor már kialakulnak a társaságok, megindul az önszerveződés.

     A szemeszter végén természetesen ott is elérkezik a vizsgaidőszak. Többféle vizsga van, a klasszikus szóbeli, írásbeli és beadandó  dolgozat mellett létezik ún. 8, 10, 24 órás vizsga is. Ezeket az egyetem „neptunjáról” lehet letölteni, kifejtős kérdéseket kell megválaszolni, majd a határidő lejárta előtt vissza kell tölteni. Bármilyen segédeszköz használható (kivéve a kooperáció a többiekkel) mégis ez a vizsga az egyik legnehezebb. Nem a ténytudást kérdezik vissza, hanem, hogy hogyan tudod alkalmazni gyakorlatban, amit elméletben megtanultál. Mivel a magyar rendszer egyáltalán nem így működik, és a dánok nem díjazzák a mellébeszélést sem, ezek a vizsgák tényleg folyamatos koncentrációt kívánnak. Egy ilyen 24 órás vizsga könnyen eltelhet csupán minimális evéssel és folytonos gépeléssel, természetesen alvás nélkül. Nem könnyű, ezért érdemes mindig elolvasni a kijelölt tanulmányokat, így a vizsgára legalább azt tudja az ember, mi, hol van. A dán rendszer még az osztályozásban is sajátos. Mivel ott, -3tól 12-ig vannak a jegyek (összesen 7 fajta) de az ECTS rendszer ötfokozatú, így túl jó jegyekre sem érdemes számítani a kint tartózkodás során. (pl. a dán tanárok 12-est tényleg csak csillagos 5-ös teljesítményre adnak, ám az ECTS szerint ez minősül A-nak) Szerintük a 7, 10, még kifejezetten jó jegyek, ami ugye nálunk 3-ast illetve 4-es jelent. Szóval csak óvatosan az átlaggal! 

Pénzügyek 

     A pénzügyek kérdése Dániában sarkalatos pont. Norvégia és Svájc után Dánia Európa harmadik legdrágább országa, így ezt mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt valaki Aarhust választaná (Koppenhága még Aarhusnál is drágább) Bár a támogatási rendszer számol azzal, hogy drágább országban a kiadásaink megnőnek, az 50 Euró plusztámogatás csak jelképesnek mondható. Kollégiumi szobától függően a teljes Erasmus támogatás 80-100 százaléka a szállásra megy el, így gyakorlatilag a megélhetésről, a szabadidős programokról és a tankönyvekről saját zsebből kell gondoskodnunk. (A dán diákok általában megveszik maguknak a könyveket, így a könyvtárban minden könyvből csak 1-2 példányt tart belső olvasásra) Korábban írtam, hogy hogyan lehet spórolni a közlekedésen (Wildcard, bicikli) és az étkezésen (főzés), emellett természetesen a klubok is nagyon drágák, így a szórakozást is jól meg kell tervezni. Mindezekből látszik, hogy a havi kiadások nagymértékben függenek az ember egyéni fogyasztási szokásaitól. Amennyiben az Erasmus támogatás teljes mértékben a szállásra fordítódik, én további 300 eurót javaslok havonta a tisztes megélhetéshez. Ez sem egyenletesen oszlik el, fel kell készülni, hogy az első időszakban koncentrálódnak a nagyobb kiadások. (bemutatkozó hét, dán kurzus, könyvek, buszbérlet/bicikli, egyéb közös kirándulások első részlete, összeszoktató bulik)

     Természetesen ennek ellensúlyozására lehet munkát keresni Aarhusban, de dán nyelvtudás hiányában leginkább takarító, mosogató, újságkihordó  állásokat lehet remélni. Bár ezek is tisztes keresetet nyújtanak, az én félévemben a gazdasági világválság miatt nagyon nehéz volt elhelyezkedni. Szinte egyik Erasmus diák sem talált magának munkát, de ez épp a dán gazdaság aktuális helyzetén múlik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nyugatról érkező külföldi diákok eleve jobb anyagi helyzetben vannak, és a támogatásuk és magasabb, így lehet, hogy nem is voltak annyira ösztönözve. Kiutazás után érdemes felvenni a kapcsolatot a kinti magyarokkal (akik mesterdiplomát csinálnak, tehát már egy ideje kinn élnek) mivel ők rengeteget tudnak segíteni a kezdeti időszakban.

Összességében, tehát, miért érdemes kiutazni: 

 • Az Aarhusi Egyetem a világ top 100 egyetemei között van
 • Magas szintű, kiscsoportos oktatás, segítőkész tanárok, kollegális viszony
 • Aarhus egy barátságos, egyetemi város, sok a diák, mindig van mit csinálni
 • Dánia természetileg gyönyörű, illetve könnyen elérhető Norvégia, Svédország, Németország, Hollandia, de Aarhusból Londonba és Barcelonába is indul fapados járat
 • Dán életstílus (nyugalom, udvariasság, kiegyensúlyozottság)
 • Sportos Életmód
 • Nagyon jó International Office, segítőkészek, gyorsak, jó programokat szerveznek
 • Jó nemzetközi csapat (kb 130-150 fő) a világ minden pontjáról
 • Lehetőség a dán kultúrába való betekintésre

Mik a negatívumok: 

 • Dánia nagyon drága, stabil otthoni háttér nélkül nem érdemes kimenni
 • Ősszel/télen az időjárás rendkívül lehangoló, sok az eső, gyakorlatilag végig felhős az ég
 • Dán emberek mentalitása (nehéz velük mélyebb kapcsolatot kialakítani)
 • Vizsgáztatás és értékelés módja nagyon eltér a hazaitól, nehéz jó jegyet kapni

Utolsó frissítés: 2018.11.30.