Október - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universiteit Maastricht

1. Bevezetés

       Ha külföldön szeretnél tanulni néhány hónapot cserediákként, akkor készülj fel, mert életed talán egyik legnagyobb élménye vár rád. Hollandia rendkívül sokszínű ország, melyből Limburg önálló  sajátosságokkal rendelkező részként különíthető el. A bicikli szinte alapkövetelmény egy hollandiai lakosnak a mindennapokban, hiszen legyen az akár idős, akár fiatal, egyaránt tekeri a pedált télen-nyáron, esőben és szélben is. Így azt gondolná az ember, hogy bármilyen bicajt szerezni gyerekjáték, de ez tévedés, legalábbis Maastrichtban. Mivel mi cserediákok csak rövid időt töltünk ezen a szép helyen, nem igazán éri meg nekünk a nagy befektetés drága, ultramodern kétkerekűekre, így minden érkező erasmusos első dolga, hogy használt biciklis bolt után néz. Ez az a dolog, ami hiánycikként jelentkezik a városban. Ha nagy szerencséd van, akkor talán találsz az egyik boltban relatíve olcsó, használt járgányt, de ez nem túl gyakori eset. Azonban a félév elején rendeznek a Guesthouse-ban (a külföldi egyetem által ajánlott és szervezett szálláslehetőség cserediákoknak) egyfajta „bicikli piacot”, ahol használt darabokat lehet venni olcsón. Van még egy lehetőség is, hiszen azok a cserediákok, akik Malberg-ben igényelnek szállást, gyakran találnak bicajt is a helyszínen, melyet a korábbi diákok hagytak ott. Ennek oka többek között, hogy a használt biciklik eladása koránt sem olyan egyszerű, így sokan könnyebbnek látják csak otthagyni a következő félévre érkezőknek. Emellett sok hirdetést is lehet olvasni a Guesthouse hirdetőtábláján, hogy ki, milyen elérhetőséggel, mennyiért kínálja járgányát.

2. Hasznos információk

2.1. Szállás

       Szállás választása esetén a legfontosabb, amit tisztázni kell, hogy mi a fontos az embernek. A társaságot szereti, hogy mindig körbevegyék az emberek, rengeteg barátot szerezzen, mozogjon körülötte az élet, s hajlandó megosztani a konyhát, fürdőt több emberrel is; vagy jobban szereti a kisebb társaságokat, a nyugalmat, csendet, nem szereti a nyüzsgést, s a kényelem a mindene. A külföldi egyetem közreműködése révén a cserediákok különböző lehetőségeket választhatnak szállásukként. Az igazság az, hogy az ottani lakásért rendesen elkérik az árat, hiszen ha összehasonlítok 2 hasonló minőségű szállást (egyik a Guesthouse-ban, másik pedig saját szervezéssel albérletként), előfordulhat, hogy az albérlet jóval kevesebből meglenne, de ismeretlenként odamenve én senkinek sem ajánlom, hogy magától próbáljon albérlet után nézni. Akiket hallottam, hogy nem a diákszállásokon laktak, azok mind már második félévüket töltötték a városban, így már ismerték a lehetőségeket, árakat s barátaikkal közösen béreltek szállást. 

       Mindenesetre én a Brouwersweg-en laktam a C épületben, s nem bántam meg. Közel 300 diák, egy épületben, összezárva, konyhabulik tömegével, különböző  nemzeti vacsorák… Egy folyosón mintegy 20 diák lakott, akik –kérés szerint- vagy egyedül, vagy ketten rendelkeztek egy szobával, míg a fürdőt, konyhát és mosdót meg kellett osztaniuk a folyosó többi lakójával is. Szinte akármelyik este, ha az ember társaságra vágyott, s nem akarta a szobájában tanulással vagy miegymással tölteni idejét, az épületben valahol biztosan talált ismerősöket, s együtt mehettek le a legközelebbi pub-ba, a Highlanderbe, ami útba esik discoba menet, így többnyire gyülekezőhelyként is szolgált. 

       Ebben az említett főépületben biztonsági szolgálat is vigyáz a rendre, ami az este 11-12kor berekesztődő konyhabulikat eredményezi - valamint mivel közterületen az alkohol fogyasztása nem megengedett - arra is ügyelnek a campus területén őrködve.

       Az egyetem a főépülettől 5 percre van biciklivel, gyalog pedig kb. 15 percbe telik az út megtétele. Amennyiben valaki a folyó másik oldalán lévő diákszállásban lakna, onnan kicsit tovább tart, mintegy 20 perc bicajjal az út.

2.2. Bevásárlás

       Mivel cipekedni senki sem szeret, s autóval nem sokan rendelkeznek cserediákok közül külföldi tanulmányaik alatt, így sarkalatos kérdés a bevásárlási lehetőségek távolsága. A főépület mellett szinte közvetlenül található egy hatalmas bevásárlóközpont, ahol mindent megtalál az ember, amire csak szüksége lehet az élelmiszertől elkezdve, a postán, ruházkodáson, elektromos gépeken, virágbolton, pékségeken, alkoholtartalmú italos szakbolton át a cipészig.

2.3. Bankszámla

       Aki bankszámlát kíván nyitni, annak diákszámla nyitására (melynek fenntartása ingyenes a kinti tanulmányok ideje alatt) minden alkalommal csak egyetlen banknál van lehetősége, mellyel az egyetem külön megállapodik. Azonban a bankszámlát érdemes időben megszüntetni a tanulmányi idő lejártával, hiszen ellenkező esetben a számla átalakul normál számlává, mely után különböző költségek merülnek fel abban az esetben is, ha nem tart rajt az illető pénzt.

2.4. Szórakozás

       Figyelembe kell venni, hogy relatíve kis városról van szó, így a szórakozóhelyek, club-ok száma is nyilvánvalóan kevesebb, azonban ennek előnye is van. Bár nem nagy a választék, a cserediákok többsége mindig ugyanarra az egy-két helyre megy esténként bulizni, így például a De Alla-ban szinte minden nap találkozni ismerős arccal a Guesthouse-ból. 

       Ezen kívül létezik az egyetemen egy olyan diákszervezet – az ESN -, mely a cserediákokkal foglalkozik, felelős a nekik készített programokért, bulikért, kirándulásokért, s ha valami probléma merülne fel, bátran lehet hozzájuk kérdéssel, kéréssel fordulni. Hírlevelükön keresztül folyamatosan értesülhetünk a legfontosabb programokról, fejleményekről. Ezen kívül számos képet készítenek az általuk szervezett programok alkalmával, melyeket feltesznek az ESN honlapjára. 

       Első  és talán legfontosabb programjuk az „Introduction week”. A tanulmányok megkezdése előtt hasznos, ha az ember megismerkedik azokkal, akikkel „egy cipőben van”, együtt töltik a félévet, s akár egy szemináriumra is kerülhetnek. Ezen a közel egy hét alatt számos programot kínálnak, melyekre a jegyeket külön kell megvenni. Fontos megemlíteni azonban, hogy a legjobb programokra gyorsan elkel a jegy, így érdemes hamar megvenni, ami érdekli az embert. Ha már van közös élmény, könnyebben megy az ismerkedés is. Csak néhányat említve azon programok közül, melyek nekünk voltak az első héten: Pub Crawl (azaz kocsmatúra), Fortification tour, Sports day, International dinner, és a hétzáró Final Party. Ezen kívül természetesen az egyetemen is körbevezetnek, előadásokat tartanak az ottani szokásokról és az egyetemi rendszerről. Megtörténik a diákigazolványok érvényesítése, könyvtári látogatás, ismertetők kiosztása. 

       Az „Introduction Week”-en kívül számos program áll még az érdeklődök rendelkezésére, többek között: a Craze Party-k, a minden héten kedden megrendezett bulik a Twee Heeren-ben, „Cantus”-ok, sítábor, „Fedezd fel Hollandiát” hétvége… Ezen kívül a cserediákok is számos programot szerveztek maguknak, mint a Beer Olympics, a focimeccsek, stb. 

       Említést kell tenni a város kiváló fekvéséről is, melyen részben a határok, különböző országok közelségét értem, a repülőterek közelsége közlekedési szempontból rendkívül fontos tényező (Brüsszel, Maastricht, Eindhoven repülőtere), másrészt, ha a cserediákok állampolgárságát vizsgálom, szinte nem volt olyan szeglete a világnak, ahonnan ne érkezett volna valaki ebbe a hollandiai városba. Jöttek az USA-ból, Brazíliából, Peruból, Kolumbiából, Ausztráliából, Kínából, Szingapúrból, Angliából, Finnországból, Lengyelországból, Ausztriából, Európa szinte minden országából, stb. 

       A város talán egyik legnagyobb turistavonzó eseménye a minden évben megrendezésre kerülő februári karnevál, mely 4 napig tart hivatalosan, azonban az emberek már 1 vagy 2 nappal korábban nekiállnak a mulatozásnak, így meghosszabbítva a programot. Hollandiában talán a legnagyobb és leghosszabb karnevál itt található, mindenki jelmezekbe öltözve kivonul az utcákra, délutántól kezdve egészen hajnalig őrjöngenek, táncolnak, énekelnek, esznek, isznak, s mindezt az utcákon. A hűvös idő ellenére az utcán felállított kis színpadokon mulatnak, játszák a tipikus holland karneváli zenéket. Köln közelsége lehetőséget nyújt a híres kölni karneválon való részvételre is, mely egy teljesen más formáját mutatja ennek az eseménynek. 

       A tavaszi félévben ünneplik a Királynő születésnapját is, mely Amszterdamban kihagyhatatlan élményt nyújt az oda látogatóknak. Minden narancssárgába öltözik, az utcán hömpölyögnek az emberek tömegével, élő koncerteket rendeznek a belvárosban, (mikor mi voltunk élő Tiesto koncert is volt). 

       Ezen kívül számos érdekes, kirándulásra és megtekintésre érdemes hely van a környéken, mint például a híres sajtpiacok, a virágkarnevál vagy virágkertészetek, számos gyönyörű város, többek között Brügge, Brüsszel, Luxemburg, Köln, Amszterdam, Hága, Aachen, Utrecht, Rotterdam, a híres szélmalmok Kinderdijk-ban, Gent, Delft, stb..

2.5. Közlekedés

       Helyi közlekedési eszközként főleg a bicikli szolgál, azonban lehetőség van buszra szállásra is. Távolabbi kirándulásokra kiválóan alkalmas a vonathálózat, mely jól kiépített, és gyorsan közlekedő  (össze sem hasonlítható az itthoni helyzettel). Lehetőség van olyan kártyát is vásárolni, melynek segítségével kedvezményesen lehet utazni az országon belül vonaton, valamint 2 vele utazó társa is igénybe veheti ezt a kedvezményt. Németországban is van kedvezményes vonatos utazásra lehetőség, adott esetben érdemes annak is utána nézni. 

       A repülőterek közelsége, valamint a fapados járatok és akciós utak is kiváló lehetőséget nyújtanak a kirándulásra, melyre természetesen idő is sok jut a tanulás mellett. 

       Ha valaki mégis autóval érkezne, annak parkolási lehetősége a diákszállás kapuin kívüli parkolóban nyílik lehetősége „hivatalosan” (és ingyenesen), azonban ez közel sem mondható a legbiztonságosabbnak. Ésszerűbb, ha valamilyen kompromisszum útján eléri az ember, hogy a belső nagy parkolóban parkoljon, mely estére le van zárva és őrzött.

2.6. Egyetem

       Az egyetem, mint egész, szinte összehasonlíthatatlan az itthoni rendszerrel. Az első és legfontosabb dolog, hogy valóban gyakorlatorientált rendszerben működik, mely megkülönbözteti őket a legtöbb más felsőoktatási intézménytől. Összesen talán 2-3 darab nagy előadóterem található az épületben, míg a többi kis – 20-25 fős – szemináriumtermekből áll. Az épület felszereltsége tekintetében rendkívül modern, minden teremben kivetítő is található, a padok és székek körbe vannak lerakva, így mindenki láthatja a másikat, ez megkönnyíti a beszélgetést. A „tutorok” is a diákok között foglalnak helyet, s többnyire csak koordinálják a beszélgetést az óra menetét, s mindent a diákokra bíznak. A félévet két negyedévre bontják, melynek során 2-2 tárgyat lehet felvenni és teljesíteni (kérelem és utánajárások esetén plusz még egy tárgy is felvehető). 

       Első  pillantásra úgy tűnhet, hogy ez könnyű félév lesz, de ez csak a látszat. Én többet tanultam kinn arra a 4 tárgyamra, mint itthon a félévente felvett 8-9-re. Már az első órára (tehát mielőtt bármit tanítottak volna nekünk), el kellene a tematika szerint olvasni mindegyik tárgyra mintegy 60-60 oldalt, s ezt minden egyes szemináriumra további kb. 80-80 követ. Hetente 2-2 óránk van, melyekre további beadandók, házi feladatok, előadások, prezentációk, csoportmunkák várhatók. Természetesen tárgytól függő, mennyi felkészüléssel jár, de általánosan elmondható, hogy folyamatos készülést igényelnek. Ennek oka, hogy folyamatos számonkérések vannak a tárgyak nagy részénél, s előfordulhat az is, hogy éppen ezért nem kell vizsgázni sem belőlük a negyedév végén. 

       Egy komoly probléma van azonban ezzel a rendszerrel. A szemináriumokon mindig van katalógus, s hiányozni gyakran mindössze 2 vagy 3 alkalommal lehetséges. Vizsgaidőpontok csak egyszer vannak fix időpontban. 

       Tárgyválasztás előtt érdemes megtekinteni az adott tárgyhoz kapcsolódó statisztikát, mert sok mindent elárul a tárgy mivoltáról. Amennyiben magas a bukási arány (főként a pénzügy-számviteles tárgyakon, azok kegyetlenek voltak a hírek szerint), s nem szeretnénk egész félévünket a könyv fölött tölteni, míg barátaink kirándulnak és szórakoznak, akkor könnyítsünk helyzetünkön, és diákok által kedveltebb tárgyat válasszunk. Megfigyelhető volt, hogy egyes tárgyakat tipikusan cserediákok választottak, s szinte nem is lehetett találkozni azokon hollandokkal. Ez nyilvánvalóan nem véletlen. 

       A sulinak hatalmas könyvtára van, ahol rengeteg anyagot találhat az ember tanulmányaihoz, emellett számítógépek, internet elérhetőség is a diákok rendelkezésére áll. Kisebb tárgyalótermek használhatók a csoportmunkák szervezéséhez, s nyugodt ajtóval elkülönített „magánzárkák” a csendben tanulni vágyóknak.

2.7. Városról

       Maastricht Hollandia déli csücskében fekvő város, Limburg székhelye. Mintegy 118 000 fővel nem számít túl nagy, sem túl kicsi városnak. Belvárosa hangulatos sétálóutcákkal, terekkel, macskaköves kis utcákkal, butikokkal büszkélkedhet. A főtéren számos kiülős étteremben lehet élvezni a meleg napsütést. Minden héten kétszer megrendezésre kerül a kirakodóvásár vagy más néven piac a Piac téren. A Maas folyó szeli ketté a várost, melyen számos híd vezet keresztül. A bicikli parkolóhely ki van jelölve számos helyen a közlekedőknek, ezért figyelni kell arra, hogy ne hagyja az ember olyan helyen a járgányát, ahol nem megengedett, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy elszállítják. A boltok nyitva tartása szigorúan 5ig tart, vasárnap pedig semmi nem tart nyitva, még a Guesthouse mellett található nagy bevásárlóközpont sem, ezért érdemes előre bevásárolni a vasárnapi ebédre. Közlekedés szempontjából biciklinél nincs jobb eszköz, hiszen a bicikli utak olyannyira kiépítettek, hogy szinte meg sem kell állni vele. A körforgalmak többsége is többsávos, melyek közül egy sáv kimondottan a bicajosok számára készült. Emellett az autósok rendkívül figyelmesek mind a gyalogosokra, mind pedig a biciklisekre nézve, mely részben a Hollandiában oly elterjedt telepített sebességmérő kameráknak is köszönhető.

3. Konklúzió

       Nyugodt szívvel ajánlanám Maastricht választását azon külföldön tanulni vágyóknak, akik a magas színvonalú oktatás mellett szórakozni és kirándulni is vágynak, sokféle embert szeretnének megismerni. 

       Kellemes időtöltést kívánok mindenkinek, aki e hangulatos holland városban töltheti egyetemi évei talán legszebb és legemlékezetesebb hónapjait, valamint sok sikert és kitartást a külföldi tanulmányok elvégzéséhez.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.