November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Eberhard-Karls-Universität Tübingen

Utazás

      Alapvetően repülővel éri meg megközelíteni a várost, hiszen ez a leggyorsabb, és amennyiben az ember időben megveszi a jegyeket a legolcsóbb módja is a kijutásnak. A Germanwings légitársaság indít Budapestről járatokat Suttgartba, mely a legközelebbi nagyváros.

      Stuttgartból már könnyen és gyorsan el lehet jutni Tübingenbe. A 828-as busz egyenesen a reptérről Tübingen városközpontjába visz. Nagyon hasznos a következő oldal: http://naldo.de. Itt megtalálható az összes környéki busznak a menetrendje. Beírva, hogy Stuttgart Flughafen és Tübingen Nonnenhaus (ez annak a megállónak a neve, ami a városközpontban van, itt van az egyetem is) már meg is kapjuk a menetrendet. Az összes városi busz menetrendje is elérhető a fenti linken.

     A városi közlekedés egyébként nagyon jó, szinte mindenhova megy busz, és csütörtöktől szombatig éjszakai buszok is járnak, így a bulizásra is van lehetőség. A többi napokon pedig tudom ajánlani az úgynevezett „Nachtsam”-et, ez olyasmi, mint egy taxi, csak sokkal olcsóbb és a buszmegállókba lehet rendelni telefonon. Én sosem utaztam ezzel, úgyhogy részletesebben nem tudom leírni, hogy is működik, de érdemes utánakérdezni, ha valaki éjszaka akar közlekedni, mert ez a legolcsóbb, ha nincsen éjszakai busz.

     Amúgy meg amit nagyon ajánlok az a bicikli! Én szinte csak biciklivel jártam, nagyon sok kiépített bicikliút van é szinte minden mindenki így közlekedik. Biciklit legolcsóbban bolhapiacon tudtok venni (Flohmarkt), érdemes figyelni a kiírásokat, hogy mikor rendeznek bolhapiacot és már reggel kimenni, mert akkor még nem kapkodták el a legjobb dolgokat.

     Ha valaki akár minimálisan, de közlekedik tömegközlekedéssel, annak mindenképpen érdemes megvennie az ún. semesterticket-et. Ez kb. 50-60 euro és az egész szemeszterre ingyenes közlekedést biztosít a környéken az összes buszra és vonatra. Sokat lehet vele a környéken ingyen kirándulni.

     Olcsó  közlekedési megoldás még a „Schönes Wochenende Ticket”, ami egy hétvégi napra szól, maximum 5 fő részére. Az összes normál (tehát nem ic, ice…) vonatra és S-bahnra érvényes és, ha összeverődik egy 5 fős társaság fejenként kb. 7 euróért eljuttok bárhova. Bár hozzá kell tenni, hogy a vonatok amikre érvényes nem annyira gyorsak, de mi mindig ezzel mentünk erre-arra.

     Az utolsó közlekedési tipp pedig a Baden-Württemberg Ticket. Ez a megyében érvényes csak, a hét bármely napján, 5 főig, szintén olcsó közlekedési mód, az egyéb paraméterei ugyanazok, mint a SWT-nek.

Szállás

      Nem olcsó mulatság, de nem vészesen drága a szállás Tübingenben. Alapvetően két lehetőség van. Az egyik, hogy az ember kitölti a jelentkezéskor az egyetemi kollégiumra szóló jelentkezést és szereznek neki egy szobát. Itt az árak olyan 230-300 euó között vannak. Kis szerencsével egész jó kis szobákat lehet kifogni, normál áron. Van amelyikhez még egy kis saját fürdőszoba is tartozik, ezek picit drágábbak. Amúgy a kollégiumi szobák kicsik és egyszerűek, kb. egy ágy, egy íróasztal, meg egy szekrény található bennük, de megfelelőek. Ami probléma lehet a kollégium esetén az a tisztaság. Egy-két kollégium (és sajnos főleg azok ahol nemzetközi diákok laknak) nem éppen tiszta, mert senki nem figyel oda a közös helységekre. Ugyanakkor a legtöbbnél teljesen tiszta és kulturált minden, elvégre Németországban vagyunk J

      A másik lehetőség az albérlet, én így találtam magamnak szobát. Mindenkinek ajánlom, hogy nézzen körül a következő linken: http://www.wg-gesucht.de. Minden német, ha van kiadó szobája felrakja ide és itt különböző paraméterek alapján lehet keresgélni. Mindenképpen a „zwischenmiete”-ket érdemes nézni, mert ezek azok a szobák, amiket csak átmeneti rövid időszakra adnak ki, mert például a lakó szintén elmegy félévre Erasmussal. Én így találtam amúgy egy nagyon jó kis szobát 225 euróért, egy német lányé volt, aki fél évet Franciaországban töltött. Két némettel laktam együtt egy nagyon jó kis házban, még kert is volt. Azért is érdemes ilyesmit keresni, mert egy lakás sokkal jobban felszerelt, mint egy kollégium. Én például, használhattam a lány biciklijét, mivel úgysem vitte magával Franciaországba.

      Összességében megvan az előnye és hátránya mind két szálláslehetőségnek. Nekem minden barátom koliban lakott, amik egy helyen vannak, én meg messzebb onnan, de nem volt nagy probléma, megoldottuk. Ha valaki inkább egy buli félévet tervez és nem akar tanulni és nem nagyon igényes az mindenképpen koliba menjen. Ha viszont szeretnél tanulni is és kicsit igényesebb vagy, akkor inkább az albérletet javaslom. Onnan is el lehet járni bőven eleget bulizni, csak tisztább és nyugodtabb, ha éppen arra vágyik az ember.

Egyetem

      A Tübingeni egyetem nem hiába nagyon híres. Nekem szakmailag tán ez a félév adott a legtöbbet a tanulmányaim során. Itt találhatók a tárgyak: http://www.wiwi.uni-tuebingen.de/cms/zielgruppen/studium/lehrveranstaltungen.html. Arra érdemes odafigyelni, hogy szemináriumokat nem annyira tudnak felvenni a külföldiek, mert ezeket korábban meghirdetik a németeknek és betelnek. Akkor van esély felvenni egyet-egyet ha már jó előre kiszúrja az ember és a tanszéki honlapokon (http://www.wiwi.uni-/tuebingen.de/cms/institutionen/lehrstuehle.html) figyeli, hogy mikor hirdetik meg.

     Professor Ted Azarmi óráit nagyon ajánlom azoknak, akik pénzügyi területen mozognak, nagyon érdekesek, bár sok munka van velük, de megéri. Egyébként a legtöbb professzor nagyon segítőkész és kedves, sokan tartanak külön szóbeli vizsgát a külföldi diákoknak.

     Van egy úgynevezett Deutsch-Kompakt nyelvtanfolyam még a szemeszterek előtt. Nem olcsó mulatság, de nagyon-nagyon hasznos. Öt-hétig tart, heti 5 nap, napi 6-7 óra és sok-sok kirándulás és egyéb program. Nekem rengeteget fejlődött a németem ez alatt az idő alatt, illetve további előnye, hogy mindenféle adminisztrációs dologban is segítenek, valamint én az összes igazán jó barátomat is a nyelvtanfolyamon ismertem meg.

Kirándulások

      Mindenképpen érdemes sokat kirándulni, ugyanis nagyon sok szép hely van a környéken és a fent említett SW és BW ticketekkel tényleg nem is költséges a dolog. Tübingentől kb. 8 km-re van Bebenhausen, ide akár biciklivel is probléma nélkül el lehet jutni, van itt egy híres kolostor és a városka maga is nagyon szép. Ahol én jártam még: München, Freiburg, Heidelberg, Schloss Hohenzollern (ez egy kastély a közelben, ahova a semester tickettel ingyen el lehet menni, nagyon-nagyon szép), Esslingen, Ludwigsburg, Ulm, Blaubeuren és persze Stuttgart. Mindegyiket csak ajánlani tudom, tényleg gyönyörű helyek. 

      Összességében a városról és a Tübingeni Egyetemről is csak pozitívan tudok nyilatkozni, tökéletes hely egy féléves Erasmusra!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.