Július - 2020
H K S C P S V
  01 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
2018.04.18. 15:13 Kor: 2 év
Kategória: Oktatás, kutatás, tudomány

Tudománykommunikáció konferencia, 2018. május 11.


A konferencia időpontja:                 2018. május 11. péntek
A konferencia helyszíne:                 Budapesti Corvinus Egyetem C épület (1093 Budapest, Közraktár u. 4-6.)
Szervezői:                                     BCE Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet; Tud.Com kutatócsoport
Szervezőbizottság:                         Veszelszki Ágnes; Cser Nóra, Falyuna Nóra, Sipos Júlia
Szakmai bizottság:                         Aczél Petra, Benczes Réka, Sass Judit, Veszelszki Ágnes

 

 

A tudománykommunikáció a nyilvános vagy közéleti kommunikáció egyik részterülete, amely tudományos témákban nyilvánul meg, és részint kutatókból, részint nem szakértőkből áll a célközönsége. A kommunikátorok legtöbb esetben szaktudományos kutatók (akiknek a célja a saját kutatásuk vagy tudományterületük népszerűsítése, az ún. outreach növelése), ám vannak a tudománykommunikációra specializálódott szakemberek is. A tudománykommunikáció legfőbb céljai közé tartoznak: a tudományos eredmények közzététele a nagyközönség számára, azok megismertetése a publikummal (scientific literacy); a módszerek és eredmények elmagyarázása; a téves információk, áltudományok elleni küzdelem; a (kormányzati, vezetői) döntéshozatal információval történő ellátása; továbbá támogatás elnyerése a kutatáshoz.

A tudománykommunikáció vizsgálata multidiszciplináris terület: mind a természettudományok, mind pedig a humán- és társadalomtudományok érdeklődési körébe tartozik. A konferencia az áttekintésre és a nyitott kérdések megvitatására kíván lehetőséget biztosítani a résztvevőknek. A cél a tudománykommunikáció különböző értelmezéseinek, elméleti és gyakorlati szempontú megközelítéseinek összevetése, valamint konkrét tudománykommunikációs elemzések felmutatása.

A konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Lánczi András professzor köszöntője és Pálinkás József akadémikus, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke előadása nyitja meg. A megnyitót követően két plenáris előadás hangzik majd el: Aczél Petra professzor, a rendező Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója a tudománykommunikáció fejlesztésének új modelljéről, Fábri György, az ELTE docense pedig a tudománykommunikáció elméletének szükségességéről beszél. A munka 15 perces szekció-előadásokkal és poszterelőadásokkal folytatódik.

A szervezők minden érdeklődőt örömmel látnak a konferencián.

Részletes program
Hírazonosító
Cím
Honnan

Utolsó frissítés: 2019.12.05.