Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universidade Nova de Lisboa

(2009 tavasza) 

Az egyetem

Az Universidade Nova de Lisboáról, a Portugália fővárosában található egyetemről nagyon kevesen hallottak csak Európában, a közgazdaságtani egyetemek mainstreamében pedig még kevesebben tartják számon ezt az intézményt, noha a Master in Management (MIM) programok éllovas tömörülésébe, a CEMS-hez tartozik ez az egyetem is. CEMS-intézményként a MIM programok 2008-as európai rangsorában (Financial Times ranking) a harmadik helyen szerepel. A Nova olyannyira nemzetközi szintre igyekszik pozicionálni magát, hogy a Master képzése 100%-ban angol nyelvű, vagyis semmit nem tanítanak portugálul.

De ami a statisztikáknál sokkal fontosabb, az a saját tapasztalatom. A Nova hallgatójaként ugyanis egy szemeszter alatt megismertem a novás oktatást, amely teljesen idegen volt számomra, és derekasan megvallva nehezen adaptálódtam a kemény munkához.

A sokezres évfolyamokhoz szokott corvinusosként az első meglepetés, hogy a Nován nem tömegoktatás folyik, ebből kifolyólag a szemináriumok túlnyomó többségén körülbelül 8-10, némelyiken 15 hallgató ül a tanárral szemben, és csak elvétve akad olyan kurzus, amelyre 20-nál többen járnak. Emiatt egyfelől a szemináriumok és az előadások megkülönböztetése nem létező fogalom náluk, minden óra egyformán „tanórának” számít, amelyre erősen ajánlott bejárni, másfelől a tanár mindenkinek tudja a nevét az első óra végén, harmadrészt az oktatók sokkal többet tudnak segíteni a hallgatóknak. Cserébe természetesen sokkal több munkát is követelnek: évközben rengeteg teamwork-öt adnak ki, amelyen jellemzően 3-4 fős csoportokban kell dolgozni, ezeket a munkákat szóbeli prezentációval azután meg is kell védeni. Azt mondani sem kell, gondolom, hogy ezek a csoportos feladatok jobbára esettanulmány jellegű, gyakorlatorientált feladatok, melyek mindegyike teljesen „életszagú”.

Szintén fontos kiemelni a kiváló oktatókat. Többségük akadémiai pályán dolgozik, egy részük az üzleti életben tevékenykedik és mellette oktat, ugyanazt, amivel nap mint foglalkozik, rendkívül naprakész tudással és aktuális újdonságokkal ismertetve meg a hallgatókat. Az akadémiai karriert építő oktatók között sok a külföldről érkező is, Európán belülről és kívülről (USA) egyaránt.  

A város

Lisszabon Európa egyik legvarázslatosabb, legelbűvölőbb városa. Noha főváros, nincsen metropolisz jellege, mégis állandóan pezseg az élet az utcákon, a kávézókban, éjszaka pedig a különféle bárokban és szórakozóhelyeken. Nem kérdés tehát, hogy a portugál életmódhoz könnyű  adaptálódni az Erasmus-diáknak, ráadásul a helyiek sosem kapkodnak és pihenésre is szakítanak időt – ami különösen szimpatikus lehet az ideérkezőknek.

Lisszabon tökéletes választás a diákoknak: minden szabad hétvégi napra lehet látnivalókat találni, mindig akad új, felfedezésre váró pontja a városnak, az éjszakai élet pedig rendkívül jól „szervezett”: minden fiatal – portugál és külföldi egyaránt – Bairro Alto szűk utcácskáin és bárjaiban találkozik.

Az óceán közelségének köszönhetően pedig februártól novemberig a strandokra is remek programok szervezhetőek: Lisszabon közelében számtalan gyönyörű óceánpartszakasz található, ezek felfedezése külön kaland, ne hagyjuk ki tehát! 

Érkezés Lisszabonba

Magyarországról az egyetlen racionális választás repülővel utazni – tekintettel a 3200 kilométeres távolságra. Sajnos Portugália némileg kívül esik Európa „turistaközpontján”, így nincsen kifejezetten sok repülőjárat, legfőképpen nem Magyarországról. Budapestről egyetlen direkt járat, a portugál légitársaság, a TAP repülője érhető el. Viszont átszállással „fapados” társaságok járataival is el lehet jutni Portugáliába. Ha minden eshetőséget áttekintünk, kiderül, hogy Portugália nincsen a világ végén és meg lehet találni az ide jutás azon módját, amely kényelmes és költséghatékony is egyben.  

Szállás

A lakhatás szervezésével kapcsolatosan nyilvánvalóan akkor merül fel a legkevesebb gond, ha a diák kollégiumi elhelyezést kaphat. Ez mindig, minden esetben a fogadóintézménytől függ: minden egyetem eltérő  számú férőhellyel, de legfőképpen eltérő policy-vel rendelkezik az ide érkező hallgatók elszállásolásáról. A Nova EU-tagállamok diákjainak nem szokott kollégiumi elhelyezést biztosítani, inkább a távolabbról érkezőknek (USA, Kanada, Brazília, Oroszország) biztosít szállást.

Azonban az albérletet keresőknek sem kell aggódniuk: számtalan lehetőség közül tud választani az ideérkező és néhány nap alatt mindenki tud találni az igényeinek megfelelő apartmant. Nagyon sokan kínálnak Erasmus-diákok számára albérletet, és mivel Lisszabonban nagy számban találhatóak 3-4-5-6-7 szobás lakások is, gond nélkül össze lehet költözni a csoporttársakkal és barátokkal. 

Összbenyomás a cserefélévről

A legfontosabb, legmaradandóbb emlék minden bizonnyal a portugál vendégszeretet lesz mindannyiunknak: a szervezők mindig rendelkezésre álltak, bármiben is kértünk segítséget, és országszerte mindenhol barátsággal fogadtak bennünket, bármerre is utaztunk. Jellemző, hogy a nyelvi akadály fogalma Portugáliában ismeretlen, a helyiek nyelvét nem beszélő cserediákok is remekül elboldogultak mindennel.

Mindenkinek ajánlom a portugáliai cserét, aki nem nyugati fényűzésért megy külföldre, aki otthon szeretné érezni magát Európa egy távoli pontján is, akit lenyűgöz a természet, és aki felfedező kedvű: Portugáliában garantáltan nem fog csalódni.  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.