Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Norwegian School of Business

Kedves Norvégiába vágyó Erasmus-osok! 

     Ebben a beszámolóban Bergenben töltött szemeszteremről írok Nektek tudnivalókról és olyan élményekről, amelyek számomra felejthetetlenek maradnak. 

Az ország 

     Legelső  dolog, amit minden magyar vándor megjegyez az északi államról: az eső. Valóban gyakran esik, viszont tavasszal már az idő meglepően szép az átlagához képest, sokszor csak felhők úsznak eső helyett. Az éghajlat, a gondozott és megbecsült természetes növényzet és a szennyezés alacsony szintje miatt rendkívül tiszta levegő. Ezt persze mindenki ki is használja, és a norvég családok minden nap elmennek úszni, futni, vagy hegyet mászni, túrázni. A sportolás a norvég kultúra szerves része.

     Bergen ilyen szempontból is ideális választás, hiszen tengeri kikötőváros fjordokkal, vagyis a hegyek mellé grátisz megkapod a tengert vad hullámaival és ormótlan szirtekkel. Én vagy a közeli erdőket jártam, vagy a tengerpart szikláit másztam a barátnőmmel, mert mindketten imádtuk hallgatni a hullámok zaját, ha már tele lett az agyunk tanulnivalóval egy tavaszi délután.

     Norvégiában 4,6 millió ember él hatalmas területen, tele gyűrődésekkel és hegygerincekkel, így a földi közlekedés nem jelentékeny. Gyönyörű autópályáik vannak, de ha nem akarsz 5 órát vezetni 300 kilométerért, akkor repülőgéppel utazol, ahogy a norvégok is. Oslo a főváros után Bergen a második legnépesebb város 240ezer lakossal, további nagyobb városok Stavanger vagy Kristiansund délen. Északabbra a hideg miatt ritkul a lélekszám, de nem kell aggódni, ha az Északi-sarkon van dolgod, a légi útvonalak az egész országot befedik. 

NHH 

     Megérkezésemkor szinte első utam az egyetemi International Office-ba vezetett, ahol egy végtelenül kedves, mindig mosolygós és boldog hölgy fogadott, ő volt Norunn, az Erasmus-koordinátor. Az összes külföldről érkező tanulni vágyónak ő nyújt segítséget, érthetően elfoglalt. Ezt azonban, furcsa módon, soha egyetlen szóval sem hangoztatja. Belépéskor mosolyogva köszönt, név szerint ismer, tréfálkozik, és mindent elintéz neked. A tárgyjelentkezéstől kezdve a beiratkozáson és a kötelező dokumentumokon át, év közbeni adminisztráció, egészen a mindennapi másolásig. Bármilyen problémával fordulhatunk hozzá, segítőkész és figyelmes, olyan, mint egy igazi pótmama az eltévedt nebulóknak!

     Az NHH tárgyai 7,5 ECTS-t érnek, ezért nem szükséges sokat felvenni, én 3 tárgyat teljesítettem és egy business project-et. A tárgyak közül én az Alternative Energy Sources in Physical, Environmental and Economical Perspectives címet viselőt szerettem a legjobban. Ez a ma használatos energiaformákat felváltó vagy helyettesítő energia fajtákat veszi sorra. Mivel engem a környezet-menedzsment érdekel, felvettem, és sok érdekeset tanultam. Emellett épp elég időm jutott a cserediákok zavartalan életét élni. Sportoltam, utazgattam, komolyzenei koncerteken művelődtem, rendezvényeket szerveztem, miközben egy 5 fős csapattal összeállítottunk egy projektet is a norvégok olajcégénél. 

Szállás 

     Az International Office-ban átveheted a kulcsodat a kollégiumi szobához (és egy kártyát a mosodához), amely vagy Hatleberg-ben vagy Fantoft-ban lesz. A magyar diákok általában Hatleberg-be kerülnek. Ez a koli kb. 2 és fél perc sétára van az egyetemtől, a főépülettel szemközti oldalán az autóútnak. Ez rendkívül praktikus, ha reggel első órára kell rohannod és késésben vagy, mindössze lelépcsőzöl, átmész a felüljáró alatt és máris az egyetem parkolójában vagy.

     Én itt laktam, hárman voltunk magyarok az egész diákseregben, és a koli lakosságának elsöprő többsége külföldi cserediák volt. A norvégok nagyon tudnak bulizni, így könnyen összeismerkedhetsz velük, nyitottak és szívélyesek. Igazi barátaid azonban a cserediákok lesznek, japánok, lengyelek, hollandok, németek.

     Az egyetemi hallgatók nagyon sok programot szerveztek nekünk, mozi estek, vacsorák, sörözések, születésnapok, bálok és vetélkedők, mindenki megtalálja a neki tetszőt. Norvég történelmet tanulhatsz az esti kvíz-show-kon, főzhetsz vacsorát a csoporttársaknak és az emeleti szomszédoknak az étkezőben, vagy focimeccset nézhetsz a nagy közös nappaliban. Aki nem Hatleberg-ben lakik, az is eljön az esti spontán bulikra a haverokhoz, ezért a koli amolyan diák gyűjtőhelyként is funkcionál. 

Anyagiak 

     Az árak magasan az EU átlag felett szárnyalnak még mindig (az ottani bérekkel összhangban), ezért hamar elfogy az Erasmus támogatás. Érdemes számolni a ténnyel, hogy egy zsemle 2 norvég Korona egy tábla csoki pedig 10. Gazdasági megfontolásból sokszor főztünk a koliban, illetve egészségesen étkeztünk, mivel a fagyasztott lazac gyorsan megsül, egyszerű, finom és az egyik legolcsóbb az áruházban. 

Az Északi-tenger népe 

     Norvégia lakosságának legalább 95 %-a beszél angolul.  Főzőtejszínt kerestem egy recepthez a boltban, és a norvég szomszédom megmondta a szót (Matfløte), én mégsem találtam a polcokon. Megkérdeztem a mellettem keresgélő idős nénit angolul, ő pedig gond nélkül eligazított. Kicsit szokatlan érzés, hogy nem kell norvégul tudnod ahhoz, hogy elboldogulj, és nem is néznek meg az utcán, ha nem norvégul beszélsz.

     V. Harald egy 14 fő/km2-es népsűrűségű államon uralkodik, az emberek nem ismerik a zsúfoltságot, a városok kis létszámúak nagy kiterjedéssel, a közvetlen szomszédok gyakran egy félhegynyi távolságra élnek egymástól. A politikában a semlegességet kedvelik, nagyon diplomatikusak. Hétköznapjaik stresszmentesek és eredményesek, a családok nyugodtak és életvidámak, illetve közel állnak a természethez. Szabadságukat szeretik a hegyekben eltölteni, elhúzódnak a város elől egy „kabin”-ba, vagy a téli sportokat űzik. Sokan utaznak külföldre is a világ minden tájára. 

     Összefoglalva elmondhatom, hogy nagyszerű élmény egy teljesen más kultúrát megismerni. Norvégia megtanított más szemszögből nézni a világot, egy teljesen új életfelfogást adott. Sok tapasztalattal és új barátokkal lettem gazdagabb, így az egyetemi cserefélévem nagyon pozitív emlékként marad meg. 

     Kívánom, hogy hasonló élményeket éljetek át Ti is!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.