Augusztus - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Aristotle University of Thessaloniki

A 2009/10-es tanév tavaszi szemeszterét a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem diákjaként töltöttem. Bár itthon nemzetközi tanulmányok szakos hallgató vagyok, ennek kint nincsen megfelelője, ezért a közgazdasági tanszékhez kerültem, azonban tantárgyakat megosztva vehettem fel a jogi és politikai tanszékről is. Az ügyek intézése itthon lassabban haladt, mint vártam, ekkor még nem tudtam, hogy a görögöknél egy adott ingerküszöböt át kell lépni, csak akkor intéződnek el a dolgok. Ilyen például a szállás intézése, amely csak az utolsó két hétben került sínre, utólag már tudtam, hogy hiba volt izgulni, minden rendben elintéződött. 

A kiutazás napja sajnos vallási ünnepre esett, így mikor a taxim megérkezett a kollégiumhoz nem volt ott se portás, se semmi, de szerencsére a már bent lakó diákok nagyon kedvesen fogadtak és szobát is előkészítettek számomra. Én a Matsi koliban laktam, amely kizárólag Erasmusos diákoknak van fenntartva (és úgy tudom a másik kettő is, amit ajánl az egyetem), így fantasztikus hangulat uralkodik ott a teljes évben. Magyarként szerintem érdemes a kolit választani, albérlet annak jó, aki „nagy néphez” tartozik, elsősorban olasz, spanyol, francia, ők nagyon összetartanak, de én például egyedül voltam magyar és egy kollégiumban jóval egyszerűbb barátokat szerezni, mint simán az órákon. Magával a szállással nagyon meg voltam elégedve, volt szép konyha, mosógép és saját szobám, saját fürdőszobával, amely azért igen kényelmessé teszi az életet. A szállástól egy percre volt egy sportpálya, az egyetem edzőtermei és a menza, és igen, maga az egyetem is! 

Nem kell túl megfeszített félévre számítani kint, az első két görög szó, amit megtanultam kint a ’halara’-csak nyugodtan és a ’sziga-sziga’-lassan-lassan volt, ez vonatkozik az órakezdésre és az egyetemi ügyek intézésére is. A bürokratikus ügyeket érdemes a kiutazás után gyorsan elkezdeni intézni, mert így is 1-2 hétig fog tartani minimum. A tantárgyak jók voltak, egyetlen gyakorlat nem tetszett, hogy bizonyos tanárok feladnak pár könyvet, és abból vizsgáztatnak, nincsen tanóra. Ez elsőre nem hangzik rosszul, szabad szorgalmi idővel kecsegtet, azonban vizsgaidőszakban megszenvedi az ember ezt a paktumot az ördöggel. Én így igyekeztem a tanórákat valóban megtartó tanárokat keresni, és róluk csak jót tudok elmondani, tényleg nagyon lelkiismeretesen tanítottak, sőt volt olyan tanárom, aki összesen két diáknak tartott szemináriumot és talán a leggyakorlatiasabb képzést ott kaptam az üzleti világról! 

Amit még pozitívumként tudok említeni, az az ingyenes menza, ebéd és vacsorával. A másik pozitívum az ingyenes testnevelés minimum egy tucat sportággal és annyiszor mehet az ember, amennyiszer csak akar. Van jóga, kosárlabda, úszás, karate, konditerem, tenisz, meg még csomó más. Harmadik, pedig az, hogy Görögország gyönyörű és a hétvégéken és a tavaszi szünetben tényleg szépen be lehet járni a fontosabb nevezetességeket és görög diákigazolvánnyal ez nem is kerül sokba. 

Egyetlen negatívumot tudok említeni, az itthon megszokottakhoz képest gyakori sztrájkokat, és ilyenkor a menza is bezárt, sőt, volt hogy az Erasmus Iroda épületét is elfoglalták a diákok, ez igen frusztráló volt, amikor itthon kértek valami papírt. Bőven kárpótolt azonban, hogy szinte minden európai nációból lettek barátaim és valóban egy multikulturális tapasztalat volt ez a félév! Még számos dolgot nem említettem, de azzal fejezném be, hogy mindenkinek ajánlom Thesszalonikit, aki elvisel egy kis piszkot és lassúságot cserébe egy felejthetetlen félévért karnyújtásnyira a tengertől egy gyönyörű városban, kiváló szórakozóhelyekkel és kis éttermekkel egy színvonalas egyetemen!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.