November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Swansea University 

Város

Swansea az Egyesült Királyságon belül Walesben található, annak Cardiff után a második legnagyobb városa. Lakossága kb. 230 ezer fő. Mivel a város nagy területen fekszik, ezért nem túl zsúfolt, komolyabb tömeggel csak az egyetemnél és a városközpontban lehet találkozni. Ezek körülbelül 20 perc kényelmes sétára vannak egymástól.

Swansea szép fekvésű város, csodálatos környezetben található. A tengerpart közelsége miatt sokféle sportolási lehetőség van, amit érdemes kihasználni. A hiedelemmel ellentétben nem mindig esik az eső, és bár én csak a tavaszt töltöttem kint, nagyon kellemes idő volt végig, általában jobb, mint itthon.

A városban nem túl sok látnivaló  van, viszont Cardiffot érdemes akár többször is meglátogatni (kb. 60 km-re található Swanseatól). Aki szeretne a rögbi szabályaival megismerkedni –mely játék népszerűsége Walesben vetekszik a fociéval-, az ellátogathat a cardiffi Millenium Stadionba is, amely 74 500 ember befogadására képes, és felejthetetlen élményt nyújt.

Swanseaban aki szórakozni vágyik, az a városközpontba megy. Nagyjából három, egymáshoz közel található utcán van az összes szórakozóhely, a csendesebb éttermektől, puboktól kezdve a diszkókig. 

Utazás  és közlekedés

Budapestről a legegyszerűbb és legolcsóbb a Ryanair járataival Bristolba repülni, majd onnan távolsági buszjárat visz egészen Swansea-ig. A társaság csak szerdán és vasárnap indít repülőt a két város között, cserébe viszont átszállás nélkül, közel három óra alatt el lehet jutni a célállomásra. Ráadásul, aki időben foglal jegyet, annak akár már ezer forintjából kijön, persze a járulékok, adók, és díjak nélkül. Sajnos a csomag súlya nem lehet több tíz kilónál a fedélzeten, és tizenöt kilónál a csomagtérben. Ezt nagyon szigorúan veszik, és a túllépésért kilónként tizenöt fontot elkérnek.

Swanseaban csak helyi járatos buszok vannak, de elég drágák, és amúgy is minden elérhető, maximum negyven perces sétával. Azok körében, akik nem szeretnek sokat gyalogolni, nagyon népszerű a taxisok szolgáltatása, ami a buszárakhoz viszonyítva nem is sok: 5-10 perces út egy személynek a buszon 2 fontba kerül (nincs diákkedvezmény), míg ugyanez 4-5 font egy taxiban. Ha ketten mennek valahová, akkor érdemesebb a taxit választani, mert nem kell alkalmazkodni hozzá, mint a buszhoz, és kényelmesebb, gyorsabb is, házhoz visz.  Azoknak viszont, akik a diákvárosban laknak, havi bérletet kell venniük. Ennek az árát sajnos nem tudom.

A vonatközlekedés az egész ország területén gyorsabb, viszont drágább is, mint a buszos közlekedés. Például vonattal három óra alatt lehet eljutni Londonba, míg busszal legkevesebb négy-öt óra alatt. Az árakról: a vonat 60 km-re 12 fontba kerül, míg a busz csak 8 fontba. 

Szállás

Ebben sajnos sok segítséget nem tudok nyújtani, mert nekem sikerült egy korábban kint tanuló  diák háziasszonyától szobát bérelnem. Swanseaban nagyon népszerű az albérlet, mert nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a kollégium (az ár az albérleteknél néhány helyen a szoba méretétől is függ, de nem mindenhol). Egy szoba kb. 300 fontba kerül havonta, a rezsivel együtt. A diákházak mind ugyanúgy néznek ki: 5-6 szobásak (egy szobát egy embernek adnak ki), több emeletesek: 2 hálószoba a földszinten, a nappalival és a konyhával, valamint egy fürdőszoba a középső emeleten. A házakhoz tartozik egy kicsi hátsóudvar is, ami éppen jó barbecue-zni. Nagyon népszerű a hamburger sütés, különösen a tengerparton.

A szálláshoz visszatérve: az egyetem sok segítséget nyújt, és előbb-utóbb mindenkit sikerül is elhelyezni, viszont azoknak, akik csak egy félévre mennek, még nehezebb a dolguk. A legtöbb külföldi diák, aki Erasmus ösztöndíjjal érkezik az egyetemre, egy évre látogat oda. Őket az egyetemi campuszon szállásolják el, míg a fél évre érkező diákok az egyetemtől pár km-re levő egyetemi városban kapnak szállást. Itt kb. 1500 diák él, ezért nekik napközben negyedóránkénti buszjáratot biztosítanak.

Tapasztalatom szerint külföldi diákként jobb albérletbe menni, mint a kollégiumra várni, de sajnos a távolság miatt ezekre a szobákra látatlanba kell szerződést kötni. Rossz tapasztalatról ugyan egyik ismerősöm sem számolt be, de biztosabb az egyetemi szállás minősége, és egy albérletből nehezebb elmenni, ha véletlenül nem jövünk ki a lakótársakkal. 

Oktatás

Az oktatás nyelve itt értelemszerűen az angol. A helyi, anyanyelvi diákokkal együtt vannak az órák, a külföldi diákoknak ugyanúgy kell teljesíteni, mint nekik. Az értékeléskor sincsen semmilyen megkülönböztetés, mivel a vizsgák nem név szerint, hanem kód alapján vannak. A nyelv helyes használata viszont annyira nem fontos, ugyanis a tanárok között is sok külföldi van, akiknek a nyelvtudása hagy némi kívánnivalót maga után. Arra is fel kell készülni, hogy sokszor a tanár akcentusa jelenthet problémát.

Ahhoz, hogy a kreditszám meglegyen, hat tantárgyat kell felvenni. Ezek nehézsége teljesen a tanártól függ. Sok tárgy esetében kell év közben is dolgozni, és a szemeszter közepén pedig egy házi dolgozatot kell elkészíteni, ami bizonyos százalékban hozzájárul az év végi eredményhez. Ezek általában az egész addigi anyagot összefoglalják, így segítenek a tanulásban is. Általában egyéni feladatok, de van, amit 2-3 fős csapatban kell elkészíteni.

A vizsgákra a tanárok mindig felkészítenek, és általában elérhetőek az előző évek vizsgasorai is. A tanár-diák viszony közvetlenebb, mint itthon, de ez a kisebb létszámú csoportoknak is köszönhető. Vannak természetesen nagytermes előadások is, de nekem hat tantárgyból csak egy volt ilyen.

Ami még meglepő lehet, hogy itt csak ötven percesek az órák, tíz perc szünettel. Egy tárgyból általában 2-3 tanóra van a héten, és az órarendet nem mi, hanem az iskola vezetése állítja össze. Ritkán esik meg, hogy két óra átfedésben van, ekkor segítséget kell kérni, és megoldják. Nekem ezzel nem volt problémám, úgyhogy pontosan nem tudom, hogy hogyan működik. Viszont nagyon segítőkész mindenki, így nem lehet ebből probléma.

Programok

Az egyetem vezetésében egy diák teljes munkaidőben (és nem is kevés fizetésért) azon fáradozik, hogy a külföldi diákok segítségére legyen, illetve programokat szervezzen nekik. International officer-nek hívják, és rögtön a „welcome event”-en bemutatkozik. Őt bármikor, bármilyen ügyben lehet zavarni, amit magad nem tudsz megoldani (attól kezdve, hogy fáj a fogad odáig, hogy hol lehet a legolcsóbban bulizni). Mindenben segít, vagy megmondja, hogy az adott esetben hová lehet fordulni.

Gyakran szerveznek programokat a külföldi diákoknak, ahová kedvezményes a belépés, de vannak olyanok is, amik csak az Erasmusos diákok részére van. Ezek lehetnek bulik, vetélkedők, de kirándulások is. Ezeket az alkalmakat érdemes kihasználni, mert ilyenkor jó társaság verődik össze, és itt lehet csak minden tekintetben színes baráti kört kialakítani.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.