Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Lund University

Élménybeszámoló a svédországi Lund Egyetemén eltöltött Erasmus – ösztöndíjról

A sok élmény közepette, amelyben részem lehetett a Lundban eltöltött öt hónap alatt, nem is tudom igazán, hogy honnan is indítsam rövid kis beszámolómat. Munkám elején az ösztöndíjjal kapcsolatos számtalan hasznos apróságra, a svéd egyetemi mindennapokban való sikeres eligazodást segítendő praktikákra szeretnék kitérni. Minden olyan információra, amelyek úgy vélem alapvetően hozzájárulhatnak az ösztöndíj materiális feltételeinek biztosításához. A másik rész – minden kétséget kizáróan izgalmasabbnak és személyesebb hangvételűnek is ígérkezik – az egyéni élményekről, kalandokról és tapasztalatokról szólna.

A kiutazás lehetősége nagyon időben kiderül, s a svéd egyetem már májusban jelentkezni is fog. Így történt ez nálam is, pedig én a tavaszi félévre kaptam Erasmus-helyet. A nyár folyamán érdemes a koordinátorral kapcsolatban maradni, főleg a tantárgy-lista rögzítése miatt. A Lundi Egyetem bármely karáról lehet angol nyelvű tárgyakat felvenni. A koordinátor elsődlegesen a Politikatudományi Tanszék tárgyait preferálja, de más tanszékeknek is hasznos elődadásai lehetnek. Kifejezetten Svédországgal, a svéd specialitásokkal (design, társadalom, munkaerő-piac, életszemlélet, kultúra, irodalom, filmművészet) foglalkozó tárgyak is meghirdetésre kerülnek. Ezek az úgynevezett SAS-kurzusok. Minden ilyenről és egyéb tárgyakról az egyetem honlapján nagyon alaposan lehet tájékozódni. A koordinátorral való kapcsolat azért fontos, mert ő fogja a kívánt tárgyakat rögzíteni, azok helyi tárgy-felelőseivel kapcsolatba lépni. Ellenőrzi, hogy a cserediák jogosult-e az adott tárgyakat választani. Ha valaki Master-programok tárgyait akarja választani, akkor igazolnia kell, hogy ehhez már kellő mennyiségű kreditet szerzett itthon. Még a kiutazás előtt az egyetem meg is küldi a tantárgy-lista egy változatát, amit aláírva vissza kell postázni. Ez egy plusz dolog az LA mellett. Természetesen folyamatosan lehetőség van módosításra is, egészen a konkrét tárgy oktatásának kezdetéig.

Az első  héten lesz egy alap svéd nyelvtanfolyam, viszont utána a cserediákoknak kb. 30-40% tud majd csak svéd nyelvet tanulni, már ha kezdő szinten szeretnéd. Ide bejutni a szerencsén múlik, így ha komolyan meg akarsz svédül tanulni, kezd el előre itthon. Ugyanis egy kinti haladóbb csoportba nagyon jó esély van bejutni, de ehhez kell itthonról az alap. A tanév során külön vizsgaidőszak nincsen, így a honlapon látható féléves időbeosztás az évközi vizsgákkal együtt értelmezendő. A cserediák részesül svéd egészségügyi ellátásban, így akár az E111-es nyomtatvány, akár privát biztosítás felesleges. Az Erasmus-hallgató úgy juthat diákigazolványhoz, ha valamelyik kinti diákszervezet tagja lesz. A tagsági díjak olyan 200-300 SEK körül mozognak, s ezzel lehet majd kedvezményesen a diákszervezetek bulijaiba is bejutni. Az első hónapot követően a tagság nélkül nem lehet ilyen helyekre menni. Maga a diákoknak járó, szerény utazási kedvezmények akkor is megilletnek, ha csupán 26 évnél fiatalabb vagy. Malmöbe a wizzair révén nagyon egyszerű és többnyire olcsó is kiutazni. Svédországon belül már sokkal drágább a közlekedés, igaz nagy távolságok esetén szuper kedvezményekre, akciókra lehet szert tenni, ha időben vásárolsz neten jegyeket. Igaz ez a Svéd Államvasutakra (www.sj.se) vagy a buszjáratokra (www.swebusexpress.se) is. Lund Skane megyében található (Malmö a központ), ahol egy speciális rabatkort-tal kedvezményt kaphatsz a megyén belüli távolsági és helyi közlekedési eszközökre. Ehhez ingyen jutsz bármely Skanetrafiken üzletben, s bankkártya módjára, előre feltöltve pénzzel az üzletben, tudsz majd vele a közlekedési eszközökön, automatákban fizetni.

Szálláskeresés  is neten zajlik, azaz hogy a Hosing Office-n keresztül lehet kiválasztanod szálláshelyet. Emellett ingatlanközvetítőket is ajánl az egyetem. Többnyire kollégium-féle szállások vannak, de többnyire egy nagy, 3-4 emeletes lakótömb folyosóin van úgy 10-12 szoba. Áruk olyan 2000-3000SEK közöttiek, az ennél drágább az irreális. Ehhez jut egy hatalmas, nappalis, jól felszerelt konyha. Az már változó, hogy a fürdőszobád saját vagy az is a folyosón van. Én Vildanden-ben éltem, ami nagyon hangulatos, tiszta és jó ár-kategóriájú volt. Saját fürdőszobám, szuper konyha és fantasztikus, ingyenes mosókonyha volt. Ez egy nemzetközi folyosó volt, s nagyon jó lakótársaim voltak. A svéd diákok is nagyon kedvesek, de talán 4-5 hónap sokkal érdekesebb egy 6-7 nációjú társaságban. Azóta is nagyszerű lengyel, török, albán, örmény, cseh, kolumbiai, spanyol és svájci barátaim maradtak. A svédekről elöljáróban csak annyit, hogy nagyon segítőkészek, irtózatosan toleránsak és hatalmas individualizmusok ellenére nagyon is keresik az igazi barátságokat.

A kezdeti rendezvényeken érdemes gyorsan megismerni a többi külföldi diákot, igaz erre folyamatosan számtalan lehetőség fog kínálkozni. Klasszikus bulikra nem igazán van lehetőség, mert nincsen jó lokálok. Így házibulik és svédes diákszervezetek, ivós bulijai a jellemzőek. Azonban a 20km-re lévő Malmöben vagy az 50km-re lévő Helsingborgban nagyon jó party-helyek vannak. Igaz egy este legalább 20-30 euró lesz. Az egész félév folyamán sok kirándulást szerveznek, amelyek inkább drágábbak. Igaz, barátokkal megszervezve se jön ki sokkal olcsóbbra. Alapvetően én úgy érzem, hogy egy jó szállás-ár (kb.190-200 euró) esetén kis odafigyeléssel az Erasmusos 350 euró elegendő a kiadásokra, beleértve a bulikat is. Ha otthon főzöl is, akkor egészen olcsó és nagyon minőségi minden, mert az élelmiszer-üzletek nem drágák. A támogatáson felüli pénzt igényel, ha kirándulni is szeretnél. Koppenhága alig 100km, de Stockholm kihagyhatatlan, ahogy a norvég fjordok, Lappföld vagy egy nagy bulis hajózás. Talán Helsinkibe utazni kicsit pénzpocséklás. A Balti-államokban jobb a party-hangulat.

Egészében véve tehát egy nagyon alapos szervezés tapasztalható a svéd fogadók részéről. Egy kicsit azért bürokratikusak, de nagyon alaposak és kiszámíthatóak. Elképesztően megbízható, rendes és segítőkész mindenki, de a segítséget MINDIG KÉRNI KELL. Annyira tiszteletben tartják a privát-szférádat, hogy soha se zavarnának még „segítgetéssel” sem. A diákélet nagyon mozgalmas, talán a kulturális élet a szegényes. Valóban nagyon sok kalandra lehet szert tenni, s igazi barátságokra is.

Most egy kicsit a személyes élményekről. Valójában egész egyetemi éveim alatt foglalkoztatott a gondolat, hogy Erasmussal legalább egy félévig külföldön tanulhassak. Talán tanulmányilag a Moszkvában töltött ösztöndíjam tartalmasabb volt, de társasági, érzelmi szempontból Lund felülmúlhatatlan volt. Azóta is rengeteget gondolok rá. Annyira gyorsan eltelt ugyanis, hogy még feldolgozni se igazán tudtam. Számomra a Svédországból való hazatérés volt az a pillanat, amely tudatosította bennem, hogy elmúltak azok a szép, megismételhetetlen egyetemi évek. Először voltam Svédországban – biztosan nem utoljára azonban – és eredetileg Berlinben szerettem volna tanulni. Azonban nagy, bizonyára nem véletlen szerencse volt, hogy mégis Svédország lett belőle. Valóban egy teljesen más világ. Olyan sok egyéni, nyitott és elfogadó emberrel. Nagyon bízom benne, hogy egy PhD keretében sikerül majd évekre visszajutnom. 2009 januárjában egy ismeretlen, gyors repülős utazással vette kezdetét a sokat emlegetett, nagy Erasmusos-félév. A szülőktől való elválás különösen zordra sikerült, hiszen a megelőző őszi félévet töltöttem a moszkvai IMO-n, így nem sok időt tölthettem otthon. A kis svéd várost mindenhol cserediákok lepték el az első napokban, s ez a hangulat végig nagyon uralta Lundot. Valóban egy igazi diákváros. Segítőkész svéd fiatalok nagyon könnyeddé tették már az első pillanatokat is. Azonnal éreztem, hogy megint nagyon OTTHON vagyok. A nyelvismeret teljes hiánya ellenére az emberek, a város, annyira ismerősnek tűntek kezdettől fogva. A kényelmes elhelyezkedés után gyorsan meg is kezdődtek a véget nem érő ismerkedési bulik. Ezt követően majd mindenki már a saját kis társaságával kapcsolódott be valamelyik diákszervezet rendezvényébe. Az egyetem számtalan meglepetést tartogatott, kezdve a puccos tanévnyitótól a teljesen stressz-mentes vizsgákig. Igazi barátokra csak lassan lehet szert tenni – főleg svédek körében – , viszont valóban igazakra. A nagy ivós partik alkalmával inkább csak felszínes csevegés folyik.

Az ismerkedés másik nagy terepe a lakótársak. Nagyon sok jó mozi-estét, közös főzést és sütést szerveztünk a konyhában. A hideg télben sokat jártunk szaunába, ahol a valódi meztelenség igazán „közeli” ismerőssé tett mindannyiunkat. A tavasz beköszöntével egyre több kinti sütésre, kerékpár-túrákra és kirándulásokra került sor. A szauna, ahogyan az egész féléves folyamatos sport-tevékenység (kondi, torna, jóga) is, tavasszal se lankadt. A változás annyi volt csupán, hogy szaunázni a tengerbe épített kabinokba jártunk, s így utána a 12 fokos Balti-tengerben mártóztunk meg.

Koppenhága és Malmö közelsége révén kulturális életre is jó lehetőség kínálkozik. A drágább árszínvonal ellenére érdemes ruhákat is vásárolni, s a rengeteg helyi lakberendezési üzlet folytán nagyon otthonossá tehetjük a szobánkat is. Sok a minőségi second-hand üzlet, melyet a praktikus svédek is kedvelnek. A biciklik egyébként mindent ellepnek, igaz jó szerével gyalog is bárhová el lehet jutni Lundon belül.

Feltétlenül  érdemes Stockholmba is átlátogatni, amely Lund után mégis egy igazi város, mégpedig a svéd viszonyok közepette egészen díszes, hivalkodó és elegáns. A hostelek nagyon megbízhatóak. Alapvetően mindenhol és mindenki nagyon MEGBÍZHATÓ. Lund környékén is sok a látnivaló, legyen szó természeti szépségekről, lovas tanyákról vagy éppen hangulatos kastélyokról, várromokról, temetőkről. Természetesen egy Moszkva szintű kulturális sokkra nincs lehetőség. Emellett a norvég fjordok nagyon gyönyörűek, s érdemes egy ilyen utat Oslóval és egy nagy hajós partizással is összekötni már.

A sokat emlegetett diákszervezeti bulik mellett a tavasznak két nagy társasági érdekessége mindenképpen van. Az egyik április 30-án lesz, amely valójában egy egész napos, munkaszünettel is járó „alkoholizálási” nap. Már kora reggel ellepik a diákok a város parkjait hatalmas szatyrokkal, melyek tele vannak piával. Sokan Dániában nagy „gondossággal” gyűjtik be a nedűket, hiszen Svédországban csak a sytem-bolaget nevű, állami ital-üzletekben kaphatóak 4%-nál erősebb szeszek. A reggeli bemelegítés után egész nap buli van a nagyobb diáknegyedek lakótömbjei körül. Az erkélyeket, a házsorok tetőit mámoros állapotú, táncoló diákok lepik el. A vetkőzésbe és nagy pancsolásba átcsapó buli egy privátabb, de hasonlóan fergeteges éjszakába torkollik. A buli maradványait másnap lelkesen takarítják el a svédek.

Június elején a középiskolai ballagások kínálnak újabb alkalmat, hogy kicsit svédesebben felszabadultabbak legyünk, azaz tudjuk a dolgokat jól megünnepelni. Már kora délelőtt elegáns szülők rohangálnak teljesen kiplakátolt, feldíszített autóikkal és ünneplik végzős gyerekeiket. Ehhez társul, hogy délutánra a szülők többsége a gyerek 4-5 éves kori fényképét tartalmazó transzparenssel járja a várost, s egy rock-koncertet felülmúlóan tombolnak a képekkel. Eközben a végzős osztályok hatalmas traktorokon köröznek a városban, amelyen a diákok isznak és táncolnak. Az alkohol igazán felszabadulttá teszi a svédeket, s ilyenkor nagyon könnyű velük megismerkedni. Gátlásaiktól megszabadulva kiderül, mennyire igénylik a jó barátságot. Az utcán járva én is hamar táncoló tagja lehettem az egyik ilyen tomboló traktor platójának. 

Ha kellően nyitott, toleráns és kezdeményező vagy, felejthetetlen élményekkel térsz haza Svédországból. Már ha egyáltalán haza akarsz jönni….

Sok sikert a kiutazásodhoz!! 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.