November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Stockholm School of Economics

www.hhs.se 

Csordás Ritának hívnak, negyedéves vezetés-szervezés főszakirányos Corvinusos hallgató vagyok. A 2008/2009-es év őszi félévét Stockholmban töltöttem, az Erasmus és CEMS programok keretein belül. A következő néhány oldalon a kint szerzett élményeimről, tapasztalataimról olvashattok, amiket igyekszem hasznos infókkal gazdagítani azok számára, akik esetleg jelentkezés, illetve kiutazás előtt állnak.  

SVÉDORSZÁG

Your browser may not support display of this image.Svédországban közel annyian élnek, mint Magyarországon. Területét tekintve azonban sokkal nagyobb; ha az országot 180-kal elforgatnánk, épp Nápolyig érne. A svédek maguk sem nagyon ismerik saját hazájukat, hiszen a nagy távolságok miatt általában repülnek. Az ország 10%-a víz. A svédek és dánok által lakott déli részen sokkal nagyobb a népsűrűség, mint északon, Lapföldön. A három legnépesebb város Stockholm, Malmö és Göteborg. Svédország 1995 óta tagja az Európai Uniónak, de a korona – mint fizetőeszköz – megmaradt.

STOCKHOLM

Stockholm egy tizennégy szigetre épült kis ékszerdoboz. A svédek mindig szerettek kimaradni a háborúkból, ennek köszönhető, hogy a régi épületek mind épek maradtak és közel száz múzeum telt meg a korabeli kincsekkel. A legszebb része a városnak Gamla Stan, a központi szigetre épült óváros. Rendkívül jó a tömegközlekedési hálózata, ezzel együtt sokan bicikliznek. Stockholm mellett terül el egy közel huszonnégyezer szigetből álló szigetcsoport, az Archipelago. Itt találhatók a svédek nyaralói, de olyan is akad, aki ott él. Sok olyan szigeten csak egy-egy ház található, Your browser may not support display of this image.nagyon nyugodt és érintetlen része ez a világnak. Csodálkoztam is, miért nem hallottam róla korábban, hiszem leírhatatlan élmény ott tölteni pár napot. Azt hiszem, a svédek inkább esnek el a turizmusból származó profittól, minthogy elveszítsék ezt a nyugodt, érintetlen helyet, ahova a rohanó élet elől tudnak kicsit elbújni. Stockholm klímáját főként a Golf áramlat határozza meg. A nyár enyhébb, mint itthon és csak pár órára megy le a nap. A téli hőmérséklet hasonló a budapestihez, viszont csak négy-öt órán keresztül van világos. 

Your browser may not support display of this image.SVÉDEK

IKEA, Björn Borg, H&M, Volvo, Vagabond … valamit tudnak ezek a svédek J. Szerintem a hosszú sötét téli időszaknak köszönhető, hogy annyi mindent kitaláltak. Nem volt mi mást csinálni, hát törték az agyukat …

A svédek segítőkészek, viszont nem kezdeményeznek. Szeretnek semlegesek és diplomatikusak maradni, senkit nem megbántani. Gyakran kerülik a szemkontaktust. Imádnak utazni, általában napos, meleg helyekre. Tanultam két szót, ami nagyon jellemzők rájuk. A „lagom” azt jelenti, hogy mindenki csak annyit vesz el a közösből, amennyire szüksége van, se többet, se kevesebbet. Így lehet, hogy például nem kell horgászengedélyt kérni. A svédek nem fognak több halat kivenni a vizekből, mint amennyire a családjuknak szüksége van. A „fika” pedig kávézással egybekötött beszélgetést jelent. Egy nap akár háromszor is sor kerülhet rá. Valahogy ébren kell maradni a sötétben J. Ami nekem még nagyon tetszett, az a svéd dizájn. Letisztult formák színekkel kombinálva.  

SSE

Your browser may not support display of this image.Az – idén száz éves – egyetem neve Stockholm School of Economics (SSE), Skandinávia egyik legszínvonalasabb, legelismertebb felsőoktatási intézménye. A legjobbak legjobbjai járnak ide. Ebből kifolyólag aki ott tanul, nagyon büszke rá. Mindenki más viszont beképzeltnek és „rongyrázósnak” tartja azokat, akik a Handelsre (svédül) járnak. Színvonalas az oktatás, mindenki kiválóan beszél angolul. A svédek maguk is sokszor angol könyvekből tanulnak a svédül tartott órákon. Az osztályozási rendszer és az elvárások mások, mint itthon és nehéz megfelelni nekik. Az én évfolyamomban kb. kilencven cserediák volt az egyetemen. Maga az épület a belvárosban található, jól felszerelt termekkel, szolgáltatásokkal (tanulószoba, géphasználat, nyomtatás, stb.). A pénzügyes tárgyakról híres az egyetem, de legalább annyi menedzsment kurzusból választhattunk. A CEMS-eseknek voltak nyelvi felkészítő kurzusok (angol, német, francia), amit ha 75% felett teljesítettünk, akkor megkaptuk a nyelvvizsgát. Menza és sportolási lehetőség az egyetemen nincs. Még egy tanács annak, aki Stockholmba készül: tanulni, tanulni, tanulni! 

SZÁLLÁS

Your browser may not support display of this image.A kiutazás előtt a kinti koordinátorok segítségével eldőlt, hogy ki melyik kollégiumba kerül. Háromra lehetett pályázni. Én Saltison laktam, ami távolságot tekintve kb. olyan, mintha itthon a Sóházban laknék itthon. Csak cserediákok laknak a koliban, egy-, ill. kétágyas szobákban. Minden szobában van minikonyha és fürdő. A kétágyas szobákban a két szoba el van különítve fallal, de ajtó nincs. Egy nagy közös konyha van, ami a „prepartyk” állandó helyszíne. A másik koli Lappis, ami kb. 40 percre van a sulitól, metróval. Itt nagyon-nagyon sok diák lakik, folyósónként van konyha, viszont mindenkinek a szobában van a vizesblokk. A harmadik koli Liljeholmen, olyan 30 percre a sulitól, metróval. Egy dombon van, alig lakik ott pár diák. Szép kilátás nyílik a stúdiókból egy tóra, ill. a városra. Az internet itt problémás, míg a másik kettő helyen nagyon jó. Oldalakat tudnék írni, hogyan érdemes jelentkezni és melyik koli miért jó vagy rossz, de inkább majd személyesen segítek annak, aki ilyen döntés előtt áll.  

SZERVEZETT UTAZÁSOK

Your browser may not support display of this image.A suli által szervezett utazásokon nem nagyon voltam, mert vagy jártam már azokon a helyeken, vagy nem fért bele az időmbe. Lehetett menni a szigetvilágba, Lappföldre, mindkettő nagyon nagy élmény. Ezen kívül Tallinba, Helsinkibe és Oroszországba. Mi elmentünk Rigába is, komppal. (1500 cserediák + duty free alkohol = hatalmas partik) Svédországon belül, amit szerintem érdemes megnézni, azok a nagyobb városok, a szigetvilág, Lappföld és Uppsala. Természetesen Stockholmban is rengeteg a látnivaló és sok programot szerveztek nekünk a városban is. Szívesen mesélek részletesebben személyesen.  

SZÓRAKOZÁS

Your browser may not support display of this image.Azok, akik az SSE-re járnak, kedvelik a „posh” szórakozóhelyeket (Cafe Opera, Solidaritet). A beugró és az alkohol nagyon drága, a klubok viszont korán zárnak. Nagyon pozitív, hogy sehol sem szabad bent cigizni!!! Lehet tárgyalni a szórakozóhelyekkel, hogy a handelses (csere)diákokat írják fel a VIP listára és úgy ingyen lehet bemenni. Ők sem bánják, ha 90 cserediák, ill. a „menő” SSE diákok az ő klubjukat választják. A kevésbé „posh” szórakozóhelyek Södermalmban vannak. Itt inkább „művészlelkekkel” és érdekes, sokszínű emberekkel találkozhatunk. A beugró és az italok is olcsóbbak.  

Összegezve a kint töltött félévet nagyon jól éreztem magam. A város – főleg Gamla Stan – nagyon hangulatos. Az oktatás színvonalával meg voltam elégedve. Sokat tanultunk, hogy meg tudjunk felelni az elvárásoknak. Természetesen ez az egyetem sem tökéletes, lehetne még mit javítani a rendszeren, de lehet, hogy csak több idő kell a kiismeréséhez. Szakmailag mindannyian sokat fejlődtünk, új tapasztalatokat szereztünk. Érdekes volt az egyes helyzeteket kicsit a svédek szemével megvizsgálni, ill. együtt dolgozni velük.

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget a CEMS-nek és az Erasmusnak.  

Annak, aki pedig cserefélévre készül és nem csak a bulizás érdekli, hanem komolyan akar fejlődni szakmailag is, bátran ajánlom az SSE-t. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.