November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Warszaw School of Economics

Gyors összefoglaló:

Nekem nagyon nagy élmény volt ez a félév, rengeteg új emberrel megismerkedhettem, sokat utaztam, megismertem egy új kultúrát, hasznos volt angolul tanulni és a tantárgyak is jól voltak oktatva. A koli jó volt, jó helyen, ösztöndíj (300 euró) elég sokat fedezett a kiadásokból, s nekem a város is tetszett, csak ajánlani tudom, ha Kelet-Európa a célpont, merőben mást mint Budapest (míg pl a legnépszerűbb Prága kb. egy kutya) 

A város

Nekem Varsó tetszett mint város, persze jó páran fanyalognak, de aztán ha megkérdezed mennyit voltak ott, kiderül hogy csak hallották, illetve csak átutazóban jártak ott.

Rendelkezik egy nagyon szép óvárossal (Prágát is lepipálja számomra), illetve egy modern city-s résszel, felhőkarcolók, egypár design épület stb. Nagyon tetszett, hogy az egész városra jellemzőek a nagy terek (hősök tere átlagos méret ott), csomó park van, az utak szélesek, oldalt beültetve fával, virágokkal, nincsen szemét szétdobálva, a külterek rendezettek, s rongálás sincs, valamint mindent elárasztó hajléktalanokkal sem találkoztam. Van egy hatalmas nagy park a város szívében, kb. fél Margitsziget ha nem több, tele fával –olyan mint egy erdő-, kiépített utakkal, kastéllyal tóval, folyóval, szabadon mászkáló kacsákkal, pávákkal, és rengeteg rohangáló mókussal, valamint nyáron minden vasárnap egy ingyen Chopin koncertet is tartanak az emlékműnél. A koli mellett is van egy szép nagy park- Városliget méretű-. Ezen kívül van még egy szép újvárosuk is, valamint két nagyon különleges, hatalmas, idős, vadregényes keresztény és zsidó temető. A várost egy folyó szeli ketté, másik részén nem sokat fogsz lenni, régebben külváros volt, elég lepukkant, bár most már rekreálják, kalandoroknak ajánlott, de mindenesetre vannak szép részei –állatkert környéke-.

A közlekedése jó, van egy metróvonal –ez tán kevésnek hangzik, de a fő részek mind elérhetők vele, ráadásul a megálló a kolitól 2 percre van-, ezen felül pedig rengeteg busz és villamos közlekedik.

Van jó pár múzeum amit érdemes megnézni: Waraw Uprisig Museum, Warasw Jewish Museum, History Museum, Palce of Culture and Science (legalább 30 emelt magas, tetején kilátó a városra), Wilanow castle, Royal Castle. 

Szórakozás

Hát ebben nincs hiány, számos bár, étterem és klub fellelhető Varsóban. Emellett pedig a helyi ESN (Erasmus Student Network) is számos programot szervez, partik, biliárd, foci, paintball és utazások (Krakkó, Gdansk, valamint Lvov -Ukrajna-)

A klubokon totál meglepődtem, annyira jók, jobbak mint a magyarok, wow, belső design, méret.. Más a belépő rendszer is: a legelitebb klubba sincs beugró, csak face kontroll, azaz vmi jó szerkó kell, s mivel angolul beszéltek, mindig beengednek, mert hogy „a gazdag külföldi”. A jellemző zene a klub zene, azaz aktuális slágerek, pop, rnb, elektronikus stílusok. Az alkohol elég drága fel kell rá készülni, átlagos helyen 800ft egy sör, elit helyen 1000 (0,33) és a hiper-szuper legolcsóbb diákbarát helyen is 500Ft…uh célszerű előtte otthon melegíteni –bár  boltban is drágább a pia mint itthon-…de teljesen józanul is jól fogod magad érezni, főleg ha fiú vagy mert a lengyel nők nagyon gyönyörűek és stílusosak, igaz a látható lazaság ellenére nehezen megközelíthetők.

A mindenképpen meglátogatandó helyek: Opera, Platinium, Cinamon, Club 55, Club vinyl, Communist pub 

Szállás

Én a suli kolijában laktam, abszolút nem bántam meg. A neve Sabinki, minden külföldi ide kerül, kb 70 főre van hely, valamint még úgy 550 lengyel lelhető fel. Sulitól, illetve a metrómegállótól 2 percre van, uh nagyon jó location:D, 2008 nyarán renoválták, frissen festett, jó bútorok jellemzik. A nemzetközi diákok 2 fős szobákat kapnak, 340 zloty (1 zlotyi kb 70 ft) havi díja, uh nem fenyeget anyagi csőd. A koliban van pingpong terem, kondi terem, TV szoba, biliárd terem, kosár pálya, mosószoba, wifi, net.

Társaság

Körülbelül 200 erasmusos diák volt az egyetemen, a világ minden feléről, ahogy az első hónapban összeszámoltam, 26 országból ismertem embereket. Legtöbben Németországból, Portugáliából és Franciaországból érkeztek, de sok volt még a spanyol, kínai, szingapúri is. Jó kis társaságot formáltunk, külön szervezett programokon lehetett ismerkedni, valamint órákon, ahol lengyel diákok is jelen voltak kisebb számban. A lengyelek barátságosak, segítőkészek, én jól kijöttem velük, a fiatalok angolul jól beszélnek, az idősebbek nem, de mindig lehet találni egy segítőkész fiatalt, uh no problemJ. A magyarok lengyelek történelmileg jó viszonyban vannak egymással, uh szeretik a magyarokat, ami megmutatkozik a kolis bulikon pl egypár feles Zubrovka-ban, vagy az életben az ügyintézés megkönyebbülésével, a varázsmondat, a: „Polák wenger dvá brátánki, ido sábli idos klánki” azaz „Lengyel magyar jó barát, együtt issza borát s vívja harcát”.  

Mit enni, inni?

Mindenképpen érdemes megkóstolni a lengyel vodkát, a Zubrovkát, mindenhol ezt isszák, sima vodkánál jobb is, valamint az üvegben lévő bölényfüvet is meg lehet próbálni elrágni. Ezen kívül még 674 féle vodka fellelhető. A legjobb lengyel sör a Ziwec, de a Zubr is kedvelt jó ár/teljesítmény aránya miatt.

Fő nemzeti kajájuk a pierogi, ez valamiféle krumplistésztás (talán így definiálnám), fél kártyalap méretű cucc, ami mindenfélével meg lehet töltve (hús, gomba, sajt..). Van még a bigos, de az, mint kiderült egyenlő a székelykáposztával. A lengyel karamella meg mondanom sem kell, hogy innen származik, érdemes megkóstolni, van mindien féle ízű verzióban. 

Megélhetési ktg-k

Lenegylo. Úgy összességében olcsóbb, mint Budapest, de mivel Varsó a legdrágább városa, ezért az árak egyformák kb, az albérlet árak illetve az alkohol ára még magasabb is. Néhány ár tájékoztató jelleggel, 1 zlotyi=70 Ft. 

- Vonat Bp-Varsó, ülő hely, sparnight jeggyel, csak 7 000 ft
- kebab 8 zlotyi
- átlagos helyen egy sör 8 zlotyi
- belvárosban cappuchino 9 zlotyi
- multiplex mozi 18 zlotyi
- lL tej, 2,5 zlotyi
- 30 napos varsói bérlet  98 zlotyi
- Club belépő 0 zlotyi 

Egyetemem

IV évesként jártam kint, főként G karos jellegű tárgyakat hallgattam, MSc és BA szinten. Összesen 7 db-ot. Nekem tetszettek az órák, jó tanárok tartották őket, jó részt tanszék vezetők, tudtak is angolul beszélni hál istennek. Jellemzően év közben egy csoportos prezentációt kellett elkészíteni, év végén pedig volt egy vizsga is. Nem annyira vészes a leterheltség, itthoni szintű, viszont mivel 1 tantárgyból heti 1 óra van (90 perc), így meg lehet csinálni azt hogy csak hétfő-szerda van az embernek órája, ami jó dolog. Suli jó állapotban van, vagy ott is egy új épület –ami tök design-. Az adminisztrációt említeném egyedül negatívan, tárgyfelvétel elég nehézkes volt, de állítólag azért mert most álltak át a bolognai rendszerre és ezerféle dologgal kellet vacakolniuk, uh remélhetőleg ez a jövőben jobb lesz. 

Utazások

Varsó jó kiinduló pont a térség felfedezésére. Én Lengyelországban a Mazuri tavaknál (több száz kis tó egy nagy területen, nagyon szép volt ősszel) valamint Gdanskban (tengerparti hanza város) jártam. Korábban már Krakkóban is, azt is érdemes, bár Prága szebb nála. Ezen kívül elkalandoztam még északra, Rigába és Tallinba –ezek közül Rigát ajánlanám, aminek a régi és új városa is nagyon szép-, valamint Berlint is megjártam, van egy olcsó vonat.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.