Augusztus - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Hallgatói mobilitás - 2008/09

Universität Bremen

Mindenképpen azzal szeretném kezdeni, hogy nagyon ajánlom mindenkinek, hogy használja ki a lehetőséget és tanuljon külföldön, sokat lehet belőle profitálni és egy életre szóló élményt jelent! Nemcsak azért, mert egy hosszabb külföldi tartózkodással lehet a legjobban gyakorolni, illetve megtanulni egy nyelvet, hanem azért is, mert testközelből ismerhetünk meg a legjobban egy kultúrát. Más nemzetbeli diákokkal lehet barátságokat kötni, kicsit jobban megismerni az ő kultúrájukat is, megtanulni egy-egy szót a nyelvükből.

És azt is ajánlom mindenkinek, hogy Brémába menjen tanulni! Rengeteg tanuláson kívüli lehetőséget nyújt az egyetem. Az egyetemen német és angol nyelvű képzések is vannak, és szinte minden német nagyon jól beszél angolul, tehát az is tud Németországban érvényesülni, aki nem beszél németül. 

Miután tavasszal megtudtam, hogy megnyertem az Erasmus ösztöndíjat Brémába, Németországba az őszi félévre, fel kellett vennem a kapcsolatot a kinti Nemzetközi Irodával e-mailben (én előtte úgy tudtam, hogy ők veszik fel velünk a kapcsolatot), ezután ki kellett tölteni egy online regisztrációs lapot, ezt aláírni, aláíratni az itthon Erasmus koordinátorral és a nyelvvizsga bizonyítványok másolatával fel kellett adni júliusi határidővel postán a brémai egyetemnek. Augusztus végén felvette velem a kapcsolatot több szervezet/program is a brémai egyetemről, a szállással és egy-két más lehetőséggel kapcsolatban. Az egyetemnek van egy szervezete, akik szállást közvetítenek minden külföldi hallgatónak. Amennyiben valaki az általuk felajánlott szállást nem fogadja el, vagy nincs nyomós oka rá, hogy ne fogadja el, magának kell utána járnia. Szinte minden külföldi diáknak albérletet ajánlanak, vagy egy családnál (nem minden esetben német családnál), vagy más külföldi diákokkal közösen. Ez volt a gyakoribb, sok olyan ház is volt, ahol 7-10 erasmusos diák is lakott. Az albérlet árak általában 250 euró/hó körül kezdődtek, kivéve, ha nem Brémában volt a lakás (sokan laktak Lilienthalban, ami busszal kb. 20 percre van az egyetemtől, viszont elég messze Bréma belvárosától). Akinek nem tetszett az albérlet, az általában talált helyet kollégiumban, ahol saját szobát és másokkal közös konyhát és fürdőszobát kapott 200 euró/hó összegért. Ezen felül az elején le kell tenni egy másfél-két havi bérleti díjnak megfelelő összegű kauciót (nekem 380 euró volt).

A szálláson felül még minimum 200 euró kellett havonta a megélhetésre, ha valaki bulizni, utazni is szeretne, akkor számoljon legalább 250 euróval.

Amikor én utaztam Brémába, még repült a Ryanair Budapest és Bréma között, ami nagyon jó volt, mert olcsó, gyors és kényelmes volt. Januárban megszüntették a járatot, úgyhogy haza már vonattal (Deutsche Bahn-nal) jöttem. Jár Budapest és Bréma között egy busz is, amiről Prágában kell átszállni, de húsz óra a menetideje. Fapados repülő Brémához legközelebb Dortmundba megy, onnan vonattal lehet Brémába jutni. De a legegyszerűbb (és árban nem is a legdrágább) megoldás talán mégis az autó, ha valaki meg tudja oldani.  

Augusztus végén kaptuk meg a tanév időbeosztását, akkor tudtuk meg, hogy október 1. és 6. között várják a külföldi diákokat (beiratkozás), ezután két hétig programokat szerveztek nekünk az Erasmus Initiative-sek. Beiratkozásnál ki kell tölteni mindenféle regisztrációs papírt (bejelentkezés az egyetemre, Brémába), megnézték, hogy van-e érvényes biztosításunk (az Európai Egészségbiztosítási Kártyát elfogadják), ezután be kell fizetnünk a szemeszterkártyát (150 euró). Ezzel ingyen lehet közlekedni Brémában a helyi közlekedésen, valamint a Metronom vonatokon a tartományon belül (Hamburgba, Hannoverbe, Osnabrückbe, stb.). A szemeszterkártya egy-két hét alatt érkezik meg az egyetemre, addig vagy jegyekkel lehet közlekedni, vagy lehet venni 7 napos bérletet, amihez Kundenkarte-t kell kérni. Ehhez kell kérni egy igazolás az egyetemről (ott, ahol a beiratkozás van), hogy diák vagyok az Uni Bremen-en. A közlekedés nagyon drága. De a bolhapiacon egész olcsón lehet már biciklit kapni, és bicikliúton szinte bárhova el lehet jutni.

A beiratkozás utáni programok közé tartozott, hogy írtunk egy német nyelvi szintfelmérőt, és a tanítás kezdéséig (két hétig minden nap) a Goethe Institut tartott ingyenes (3 eurót kellett fizetni a fénymásolást anyagokért, illetve volt tanár, aki megkövetelte, hogy vegyünk meg egy nyelvkönyvet) nyelvi felkészítést annak, aki igényelte. A tanítás alatt lehetett még egy kurzust ingyen végezni. Mindkettőért kreditet is lehet kapni (a Corvinus T karon csak egy nyelvi kurzust fogad el) Én sajnos elég rossz tanárokat fogtam ki, de vannak jók is (Petra Gerland), és ártani nem árt senkinek, úgyhogy ajánlom ezt a lehetőséget. Természetesen voltak szórakoztatóbb programok is, mint Erasmus nyitóbuli, bowling est, körbevezetés a kampuszon, majd kampuszismereti verseny, idegenvezetés a városközpontban, majd városismereti verseny, múzeumlátogatás, kocsmatúra, stb. Még az online regisztrációs lap kitöltésekor lehetett kérni Studdy Buddy partnert (itt kell kiválasztani, hogy szeretnénk-e, hogy kapjunk szállás ajánlatot), aki elvileg segít eligazodni, ha szükséges, és beszélgethetsz vele németül. Nos, ez a program nem nagyon működik még, volt olyan német diák, aki egyszer sem ért rá a félév folyamán találkozni az Erasmusos párjával. A Goethe intézet nyújt még néhány nagyon jó lehetőséget. Aki be van iratkozva egy nyelvi tanfolyamukra, az ingyen használhatja a Selbstlernenzentrumot  (a GW2 épületben 4. emeletén van a Goethe intézet, a 3. emeleten a SLZ, itt vannak számítógépek (ezekhez felhasználó nevet ott lehet kérni, kb. 5 perc alatt megcsinálják), amiken többek között egy Sprachsoftware, interaktív nyelvi feladatokkal, nemcsak német nyelv gyakorlására (még magyar is van J). A Goethe intézetnél lehet a Tutor program keretében egyénileg, egy tutorral (egy német diák) nyelvet gyakorolni és a végén egy bármilyen témájú prezentációt készíteni (általában csoportosan más Erasmusos diákokkal).

Beiratkozáskor kaptunk információs füzeteket a brémai egyetemről, programokról, munkavállalási lehetőségekről, a szakkoordinátorok (vele kell aláíratni a Learning Agreement-et) listájáról és elérhetőségéről, stb.

További jó lehetőség az egyetemen, hogy aki Fachbereich 8 kóddal rendelkezik, vagyis Sozialwissenschaft-ot tanul, az ingyen nyomtathat a GW2 épület 2. emeletén két teremben, csak kódot kell hozzá kérni (meg kellett mutatni a beiratkozásnál kapott papírt, amin az email címek és linkek is vannak, hogy valóban azt tanulok). 

A brémai egyetemnek nagyon sokféle kara és szakja van, így elég sok tárgy közül lehet választani, de ezek általában nem hasonlítanak az itthoniakra, így elfogadtatni csak választhatóként lehet őket. A tanárok általában felkészültek, és segítőkészek. Van egy ún. Global Education program, annak keretében vannak tárgyak kifejezetten külföldi diákoknak, angolul, illetve németül. Én ezek közül a Deutschland in Europa tárgyat tanultam Lothar Probst-tal (ezt a tárgy angol nyelven is lehetett tanulni), amit ajánlok másnak is, mert Németország történelméről, kultúrájáról és hétköznapjairól tanultunk. Ennek a tárgynak a keretében elmehettünk 60 euróért négy napra Berlinbe is, ami szuper volt! Három kötelező program volt ott, három múzeumlátogatás, amúgy mindenki úgy osztotta be az idejét, ahogy akarta, szállás pedig egy nagyon jó hotelben volt. Én szociológiát tanultam kinn és ajánlani tudom az egyik tanárt, Volfgang Wogest, aki nagyon érdekes órákat tartott. Minden tanár nagyon segítőkész az Erasmusos diákokkal, nekem mindenki, akit kértem a félév elején, megengedte, hogy házi dolgozatot írhassak.

Az egyetemen rengeteg épület van, amik között könnyű eltévedni (de az elején kampusz-térképet is kaptunk), van ott mindenféle üzlet: újságos, élelmiszer bolt, papír-írószer bolt, műszaki bolt, fodrász, posta, utazási iroda, menza, Copy Center (itt lehet fénymásolni, nyomtatni, szkennelni), büfék. A menzán 1 és 2 euróért lehet menüt enni, és a menzán lehet menzakártyát váltani 5 euróért (ezt visszaváltáskor visszaadják), amivel lehet a menzán és a büfékben fizetni (a menzán csak egy készpénzes kassza van, a többinél csak menzakártyával lehet fizetni), a kollégiumokban a mosógépet használni és a könyvtárban fénymásolni. Vannak automaták, ahol fel lehet tölteni pénzzel. A könyvtárba akkor tudtunk beiratkozni, amikor megkaptuk az igazolást a BSU-ból, hogy brémai lakosok vagyunk (ez a regisztrációkor töltöttük ki), ami sajnos nagyon hosszú idő. De ha valaki türelmet, van a BSU-nak egy irodája az egyetemen, meg lehet csinálni helyben a regisztrációt még egyszer és megkapni rögtön az igazolást. A könyvtár 4. emeletén van egy Mediathek, ahonnan filmeket lehet kölcsönözni, ingyen.

Az egyetemen nagyon sok sportolási lehetőség közül lehet választani (úszás, tenisz, foci, kosárlabda, aerobik, kungfu, tánc, kajak, jóga, stb.), egy-kettő ingyenes, a legtöbb pedig 7-10 euróért (vannak extrém sportok is több száz euróért, mint például sárkányrepülés).

A magyarországi bankkártyával nem minden boltban lehet fizetni (még dombornyomottal sem), sok helyen csak a helyi, EC- kártyát fogadják el. Viszont a Sparkasse-nál diákoknak ingyen van nemcsak a számlanyitás, hanem a számlavezetés, készpénz felvétel, utalás is. 

Bréma nagyon szép kisváros, tiszta, sokan közlekednek biciklivel, a belvárosban több a villamos, mint a busz. Mindig van valami program a városban. Minden évben, októberben rendezik meg a Freimarkt-ot, ami a müncheni után a legnagyobb német fesztivál. Februrárban szamba karnevál volt. Kb. kéthetente focimeccs van a Weser Stadionban.

Az emberek kedvesek, és nagyon segítőkészek (bár nem barátságosak).

       
Összességében tehát egy nagyon jó és sokszínű élmény volt külföldön tanulni, Bréma egy szép és barátságos kisváros, a brémai egyetemen pedig annyi jó lehetőség van tanulni és kikapcsolódni, hogy nagyon megéri oda menni tanulni egy fél évre.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.