Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Toulouse Business School

  Három hónapot töltöttem Toulouse-ban, ami Franciaország második legnagyobb egyetemi városa Párizs után. Elmondhatom magamról, hogy én voltam az egyik első magyar diák a Toulouse Business School-ban. A másik pedig éppenséggel a lakótársam.

  Az egész történet úgy kezdődött, hogy rájöttem nemsokára ötödéves leszek és ez az utolsó lehetőségem, hogy Erasmussal külföldön tanulhassak. Ezért jelentkeztem és hosszas procedúra után ebbe az intézménybe kerültem. Franciaországba akartam jönni és sikerült. Imádtam a francia életet, bár az embereket igencsak meg kellett szokni. Távolságtartóak és furcsán beszélnek, ha egyáltalán beszélnek angolul. De ezt már tudtam mielőtt kijöttem volna. Viszont az iskolának remek kapcsolatai vannak latin-amerikai egyetemekkel, így rengeteg latin-amerikai diákkal ismerkedtem meg, ami meghatározó volt az itt töltött félévemben. Úgy gondolom számos életre szóló barátságot kötöttem, a világot egy új oldaláról ismertem meg.. Mint említettem a lakótársam egy magyar lány volt, akivel teljesen véletlenül kerültünk össze egy 2 emeletes régi, tipikus toulouse-i házba. Mivel a tulajdonos nem lakott ott, miénk volt az egész ház, amit természetesen teljes mértékben kihasználtunk.

  A francia oktatás alapjaiban más. Először is ez az iskola nem egyetem, hanem „Grand École” ami nagyobb presztízsnek számít, hiszen a diákok 8000 eurót fizetnek évente. Az iskola kívülről egy magyar gimnáziumhoz hasonlít, nem egy nagy építmény, de jól felszerelt.  Az órák és főleg a vizsgák sokkal gyakorlatiasabbak. Itt az elméleti tudást a gyakorlatba kell áthelyezni. A marketing vizsgámon úgy éreztem magam, mint egy marketing menedzser, akinek sürgősen fel kell virágoztatnia egy haldokló céget. Ez persze sokkal nehezebb formája a vizsgázásnak. Talán a legnehezebb tantárgyam a Debating-Vitatkozás volt. Itt 5 fős csoportokban kellett megmérettetni magunkat, bebizonyítani, hogy a másiknak nincs igaza. Eleinte elég nehéz volt rengeteg ember előtt fellépni, de a végén mindenki belejött és rengeteg sikerélményt hozott.

  A legjobban talán az utazásokat élveztem. Olyan városokba, helyekre jutottam el, amelyeket álmomban se tudtam volna elképzelni. Rengeteg középkori városban jártunk, amit előtte csak a könyvekből ismertem. Számos új étellel találkoztam, kitágult a látóköröm. Gyönyörű tengerpartokon üldögéltünk, hihetetlen épületeket csodálhattunk meg. A legfontosabb pedig az, hogy ezeket az élményeket nem egyedül éltem meg, hanem a többiekkel együtt, akikkel egyfajta kötelék alakult ki emiatt.

  Teljes egészében hasznosnak és pozitívnak ítélem meg a külföldi tartózkodásomat, és mindenkinek tudom ajánlani az Erasmus programot, hiszen az önálló életre készít fel. Teljesen más egyedül egy külföldi országban élni, meg kell tanulni a beilleszkedést, az adott kultúra szokásait. Megismertem saját határaim, önállóbb lettem.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.