Október - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Norwegian School of Business

Kedves kiutazni vágyó, érdeklődő Hallgató! 

     Beszámolómban igyekszem kedvet keríteni a Bergenbe pályázáshoz azoknak, akik még nem döntöttek, és akik már tudják, hogy Norvégia az úticél, azoknak pedig a legfontosabb praktikus tanácsokat szeretném összefoglalni! 

Kedvcsináló

     Your browser may not support display of this image.Norvégia gyönyörű! Aki kedveli a gyönyörű tájakat, rengeteget kirándulhat, mind a Bergent körülvevő 7 hegyen, mind távolabb. A Lysefjordent nem szabad kihagyni, a lélegzetelállító Preikestolennel (prédikálószék) 600m-el a fjord fölött (jobbra) és Kjeraggal, ami egy 1000m magasan egy hasadékba beszorult szikla, amire ki lehet mászni. A kép a Preikestolennél sajnos épp ködös időben készült, de azért talán így is sejtet, abból valamit, hogy milyen érzés kiállni a szikla szélére.

     Your browser may not support display of this image.Aki nagyobb utazásokat tervez, az beutazhatja egész Skandináviát. Én Stockholmban jártam, mert ott volt egy egyhetes szemináriumom (Cemses BlockSem), de az iskolával kapcsolatban álló utazási iroda szervez olyan 1 hetes túrákat, amik érintik Moszkvát, Helsinkit, Tallint és Rigát is. Én azért inkább a helyi utazgatásokat javaslom elsősorban, ha már ott vagyunk Norvégiában. Rengeteg szép látnivaló van. Egy napot a fővárosban Oslóban is töltöttem, bár sokak nincsenek oda érte, nekem tetszett. És a vasútvonal Oslo és Bergen között híres a szépségéről, csak figyelj arra, hogy ha látni szeretnél valamit, ne éjszaka utazz.

     Bergenben körülbelül 250 ezer ember él, és ennek 10%-a egyetemista, arányuk, pedig egyre nő, hiszen jó pár egyetem van a városban, amik sok nemzetközi diákot is fogadnak. Ennek következtében, a légkör nagyon diákcentrikus. Számos, a diákok által kedvelt, szórakozóhely van. Nekem különösen nagy örömömre szolgált, hogy egy 750 koronás szezonbérletért korlátlanul használhatom a városban az 5 diák sportlétesítményt, ahol konditerem, spinning, squash, jóga, Pilates és más tornák, uszoda, szauna és falmászási lehetőség van. Az egyik ilyen létesítmény közvetlenül a suli és a koli mellett van. Én egy 10 alkalmas hastánc tanfolyamot is elvégeztem. Ezek az elfoglaltságok különösen akkor jönnek jól, ha már nem olyan kellemes a kinti időjárás, (ősszel októbertől, gondolom kb. márciusig).

     Az időjárás egyébként nem volt olyan borzasztó, mint ahogy azt sokan előre beharangozták, nekünk nem esett sokat az eső, igaz állítólag minden idők „legszárazabb” ősze volt, az előtte lévő évben állítólag 88 napig mindennap esett. Viszont ha elkezd esni, akkor az esernyő nem sok hasznára válik az embernek, mert az erős szél miatt vízszintesen (!) esik, itt már csak a gumicsizma (Bergenben divat is és sokféle kapható!)+esőkabát+viharkalap kombináció enyhítheti az utcán közlekedés nehézségeit. Életemben nem láttam ennyi törött, eldobott esernyőt. Ez azért meglepő, mert egyébként nincs szemét az utcákon. A norvég lakótársaim azt mondták, hogy a norvégok többsége nem használ esernyőt, ezért a turistákra és a cserediákokra gyanakszom.  Szóval idén ősszel jó volt az idő, egy októberi hét kivételével. Hideg sincs a Golf-áramlatnak köszönhetően, a januári középhőmérséklet is +1-2 °C körül van. Hó csak nagyon ritkán esik Bergenben. Augusztusban este 11-ig világos van, aztán fordul a kocka. December elején kb. fél9 kor kel a nap és f4 körül megy le.

     Az iskola nemzetközi irodájában a legkedvesebb, legsegítőkészebb emberek dolgoznak, és a diákokból álló nemzetközi bizottsággal együtt mindent megtesznek, hogy a cserediákok jól érezzék magukat. Rengeteg bulit, programot, utazást szerveztek nekünk. A félév egy egy hetes Welcome week-el kezdődött, beavató szertartással, bulival, ételkóstolóval, kirándulással stb. Ezeket anyagilag erősen támogatták, nekünk az egész hétre 300 koronát kellett csak fizetnünk. A norvégokkal kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy segítőkészek, és sokkal rugalmasabbak, mint itthon az ember. Az ügyintézés például sokkal egyszerűbb, nincsenek olyan szigorú szabályok. (Nekem nagy segítség volt például, hogy könyvtárban a már nem hosszabbítható tankönyvemet, amit a vizsga előtt 3 nappal nem szívesen vittem volna vissza, szó nélkül meghosszabbították, miután elmondtam a gondomat.) Viszont a norvégok elég zárkózottak, nem könnyű velük összebarátkozni. Valószínű, hogy sokkal több más nemzetiségű barátot szerzel majd. 

 

A diákélet praktikus oldalai Bergenben

     A fent látható kép, a Hatlebergi koliszobám ablakából készült. Azt hiszem ez az a látvány, ami mindig elsőként eszembe jut majd a Norvégiára gondolok. A koliban mindenkinek külön kis szobája van, saját fürdőszobával (kivéve, ha  párok együtt szeretnének lakni). Egy folyosón 7 szoba van, és az ott lakók osztoznak egy konyhán. Illetve van még egy ide tartozó tároló is lent, ahol esetleg hasznos cuccokat lehet találni, amit a korábbi lakók hagytak ott. Minden szükséges dolgot, amit hiányolsz: konyhai eszközt, paplant, fürdőszoba szőnyeget stb., az IKEA-ban érdemes megvenni , ami még magyar szemmel nézve is olcsó. Én havonta 2580 korona lakbért fizettem (a rezsivel együtt), de a felújított épületekben ez 3300 korona is lehet. (A mosógép használata 12 korona, a szárítás 8 korona.) A másik kollégium (Fantoft) a város másik végén van, bár kicsit olcsóbb, sokkal barátságtalanabb, és sokat kell utazni, és nem utolsó sorban kimaradsz a közösségi élet jó részéből, mert gyakorlatilag minden NHH-s cserediák a Hatlebergben lakik. Ez a koli 5 perce van a sulitól, a sportcentrumtól, a boltok és a posta (a Sparban bent találod) is 5 perces körzeten belül vannak.

     A suli és a kollégium nem a belvárosban van, hanem 10 percre attól busszal. Bergen tulajdonképpen egy nagyon hosszú falu, ami beszorult a hegyek és a fjordok közé.

     Norvégia meglehetősen drága, az élelmiszer árak 2-4x –ei az itthoniaknak, de azért szerintem lehet ügyesen vásárolni,leginkább a REMA1000 diszkontban, bár ott kisebb a választék.  Az alkohol tartalmú italok, jóval drágábbak mint itthon (és a norvég törvény szerint este 8 után a boltok nem árusíthatnak) , a húsok is. Szerintem érdemes kivinni magaddal egy rúd szalámit és tokaji aszút, vagy pálinkát, hogy megkóstoltathasd a kintiekkel.

     A diákbérlet 360 korona (kb. 11 ezer ft), a vonat Osloba, az olcsóbb diákjeggyel kb. 300 korona egy útra. A szolgáltatások általában 3-4x-es árúak, a ruhatáradat sem itt érdemes felújítani. Én a kozmetikumokat is vittem inkább magammal, és úgy néztem jól tettem.

Összességében a 4,5 hónap alatt 27400 koronát költöttem, ami 820 ezer Ft körülbelül, ehhez jön még hozzá az utazás és a biztosítás. Én a norvég fapadossal a norwegian-nel utaztam oslói átszállással, oda-vissza 86.000 Ft-ot fizettem. Lehet és érdemes előre 2x20kg csomagot venni, mert így csak pár euró darabja, míg a helyszínen a plusz súlyért sokkal borsosabbak az árak. A biztosításomat az OTP garanciánál kötöttem, mert van diákkedvezmény, ha ilyen hosszú időre mész. Kb. 30 ezer Ft-ba kerül, nem volt rá szükségem szerencsére. Ezeket a költségeket enyhíti a havi 350 eurós Erasmus ösztöndíj. (a kolira és a buszbérletre elég kb.) Külön bankkártyát, bankszámlát nem csináltattam, a egyszerű OTP junioros kártyámmal megvoltam különösebb gond nélkül. A REMA1000-ben viszont semmilyen külföldi kártyával nem lehet fizetni. A dombornyomott kártya csak a jegyfoglalásokhoz kell szerintem.

     (A nemzetközi iroda vezetője Norunn, majd jóval az utazás előtt fog neked küldeni egy levelet a tudnivalókkal. Ezek közül az egyik csatolmányban az lesz, hogy minden diáknak el kell helyezni egy norvég bankszámlára több, mint 1milló Ft összeget, hogy bizonyítsa, hogy képes lesz megélni a félév során és ki kell váltani egy tartózkodási engedélyt a félév elején, ami 1100 korona (33 ezer Ft). Na most mielőtt szívrohamot kapsz, szerencsére ez az EU állampolgárokra nem vonatkozik, a tartózkodási engedélyt ki kell váltani, de nem kell érte fizetni.)

     A az őszi félév már augusztus elején elkezdődik (a tavaszi január elején!) és az utolsó vizsgák karácsony előtt vannak. Minden tárgy 7,5 ECTS, 4-et szokás teljesíteni egy szemeszterben, én 5-öt csináltam és nem haltam bele. Minden tárgyból csak egy vizsgaalkalom van, aminek az időpontja már a félév elején ismert, ezért egyeztesd őket össze a hazautazási szándékaiddal. Ha sietős hazamenned, úgy is kombinálhatod, hogy november végén befejezz mindent. Érdemes több tárgyat felvenni, mint, amit teljesíteni akarsz, mert ami nem tetszik, azt következmény nélkül leadhatod vizsga előtt 3 héttel. A tankönyvek elég drágák 4-500 korona darabja és ehhez még gyakran tartozik egy 2-300 koronás szöveggyűjtemény, érdemes átgondolni, mit éri meg megvenni. (Mint ahogy itthon is.)

     Számomra meglepő volt, hogy gyakorlatilag az összes óra egy kisebb előadás stílusában zajlik 70 emberrel, de azért a diákok is kapnak lehetőséget a hozzászóláshoz, előadástartáshoz. A tanulás nem túl megterhelő, egy-két hírhedt pénzügyes tárgyat leszámítva, viszont több a beadandó és a csoportmunka, mint otthon. Az nagyon pozitív, hogy a sulinak jó kapcsolatai a vállalatokkal, akik állandóan jönnek, előadást tartanak, vagy éppen a kurzus látogatja meg a céget. A karrier fórumokra irdatlan mennyiségű szóróajándékokkal érkeznek, amit  a nemzetközi diákok kissé szemtelenül ki is használnak. 

     Az összes élményem elmesélésébe most nem fogtam bele, mert talán mindenkinek a sajátjai a fontosak, remélem legalább annyi jó dologban lesz részed, mint nekem volt. Azt tanácsolom légy nyitott mindenki felé, élj társasági életet, de azért egy kicsit tanulj is, az sem fog ártani. Ha további kérdéseid vannak, írhatsz nekem a tutreka(kukac)freemail(pont)hu címre.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.