Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Eberhard-Karls-Universität Tübingen

      Mintha csak most érkeztem volna meg ebbe a tündéri kisvárosba, úgy él bennem még az első napok intenzív élménye. Tele izgalommal, várakozással, mint mindig, amikor új környezetbe csöppen az ember, de ez alkalommal mégiscsak más volt, hiszen több hónapos útról volt szó. Megéri-e valóban mindent otthagyni 5 hónapra, barátokat, a budapesti nagyvárosi nyüzsgést és egy kis egyetemi városba utazni egy egész ERASMUS félévre? - kavarogtak a gondolatok bennem útközben. De a megérkezésemkor minden kétség hirtelen elszállt.

      Tübingenbe egy vasárnapi napon érkeztem a családommal, a kollégiumba csak hétfői nap költözhettem be, így egy egész napunk adódott városnézésre, ami épp elég ahhoz, hogy egy idegen látogatót magával ragadjon a város megannyi szépsége. Az apró kis utcák, színes házikók,  megannyi pici üzlet egyszerűen egy másik, számunkra ismeretlen világot teremtett. Napsütéses gyönyörű, őszi napunk volt, és a nap végén már éreztem, hogy egy fantasztikus félév előtt állok.

      A következő napok villanásszerűen teltek el, a kollégiumba való beköltözés után következtek az ismerkedési estek illetve a közös egyetem által szervezett kirándulások, amelyek segítettek a gyors, és nehézség nélküli beilleszkedésbe.

      A szemeszter kezdése előtti héten nagy segítséget jelentett az úgynevezett „Orientierungskurs”, egy három napos rendezvény, amely során a külföldi diákokat a tanulmányok megkezdéséhez szükséges minden információval ellátták. Így például tájékoztatást kaptunk a különböző tantárgyakról, tantárgy- illetve vizsgajelentkezésekről. Megtudtuk, hogy ajánlatos 3 vagy 4 tantárgyat választani, mert az egyes tárgyak nagyobb kreditszámúak, mint pl. az itthoni egyetemen, 7,5 ECTS nagyságúak, igy összesítve négy tárgy esetén 30 ECTS-t lehet szerezni. A németek is egy félév során általában négy tárgyat teljesítenek.

      Két fontos óratípus van megkülönböztetve, az egyik a „Vorlesung”, ami 90 perces órát jelent, ami a mi itthoni egyetemünkön is megszokott előadásnak felel meg. Ezekhez az órákhoz automatikusan tartozik „Übung”, vagyis gyakorlat, amelyekre nem szükséges külön jelentkezni, mert több időpont is meg van adva, és a diákok szabadon választható időpontokban járnak be. A másik óratípus a „Seminar”, ami kiscsoportos, kb. 10 fős, még intenzívebb tanulást tesz lehetővé. A diákok általában projekt munkát kapnak, hosszabb ideig dolgoznak együtt egy megadott témában, majd a félév végén egy házi dolgozatot adnak le, illetve prezentálják a munkájukat.

      Az előadásokra természetesen ajánlatos előzetes felkészülés a könnyebb megértés érdekében. A nyelvi nehézségek elsősorban a szaknyelv összetettségéből adódhatnak, de amikor előadás előtt megfelelő idő adódott a téma áttekintésére, érezhetően sokkal gördülékenyebben lehetett tanulni. Erre adódott lehetőség, mert a tanár által kiadott jegyzetek, Power Point fóliák által „előre” lehetett haladni az anyaggal. A félév végére, úgy érzem, sokkal könnyebben ment minden, a szókincsem nagyon nagy mértékben gazdagodott, a többlet időráfordítás meghozta a gyümölcsét.

      Ajánlatos volt odafigyelni a tárgyválasztás során arra is, hogy lehetőség legyen a tanárral való konzultációra. Ennek jelentősége abból adódott, hogy az előadásokon teljes mértékben a német diákokkal együtt vettünk részt, tehát nem volt külön ERASMUS-os diákcsoport. Érezhető volt, hogy néhány tanár nagyobb figyelemmel kíséri az ERASMUS-os diákok munkáját, és félév közben külön tantárgyi programot állít össze a kiemelt témákkal. Általánosan jellemezve biztosítva volt a lehetőség az ERASMUS-os diákoknak szóbeli vizsgát tenni, ami persze egyfajta könnyebbséget jelentett a nyelvi korlátok miatt.

      Az egyetemi tanulmányok mellett a szabadidő hasznos eltöltésére számos lehetőség adódott. Nagyszerűnek találtam, hogy a diákoknak az egyetem ingyenes sportolási lehetőséget biztosít. Minden szemeszter elején megjelenik a Sportközpont által kiadott katalógus, amelyben részletes leírás található a megannyi különböző óratípusokról, többek között: fitnesz, aerobik és táncórák, vívás, úszás, karate, stb. Csupán a diákigazolvány elég volt e intézmény látogatására.

      Ezen kívül különböző kulturális rendezvények is rendszeresen adódtak, színházi előadások, klasszikus koncertek ill. ingyenes egyetemi mozi működik művész filmek vetítésével. Kis egyetemi város, mégis pezseg a kulturális eseményekkel.

      A félév nagyon gyorsan elrepült a rengeteg színes élménynek köszönhetően. Egy másik kultúra, másik hozzáállás megismerése nagyon érdekes tapasztalatokat adott. A németek precizitása a munka során és a szervezettség az élet minden területén észrevehető volt. Ezek az emberi tulajdonságok példaértékűek voltak számomra, és úgy érzem, magam is átvettem belőlük.

       Az emberek, akik körülvettek, nagyon kedvesek, barátságosak voltak, egy-két barátság valóban életre szólónak ígérkezik. Az ERASMUS-os diákok nyitottsága mindig is jellemző volt, mindenki nagyon érdeklődő volt a másik kultúrája iránt. Sokszor adódott például alkalom, valamelyik nemzet részletesebb bemutatkozására. Nemzetközi főzőestek, baráti összejövetelek, külföldieknek szervezett kirándulások mindegyike ezt segítette. Hatalmas személyes fejlődést adott, hogy egy teljesen másik közegbe, nemzetközi környezetbe kerülve tanulhattam meg más kultúrájú emberekkel együttműködni. Úgy érzem, ez egy olyan gazdagodást jelent, amelyet a közeljövőben az élet minden területén hasznosíthatok.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.