Május - 2020
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Groupe ESC de Rouen

  2008. szeptember 1-jén izgatottan indultam el Franciaországba, hogy közel 4 hónapot töltsek el az Erasmus program keretein belül Normandia egyik legszebb városában, Rouenban. Akkor még nem sejtettem, hogy az élmények, amik a program során érnek majd, minden várakozásomat felül fogják múlni. Választásom azért esett a roueni „grande ecole”-ra, mert olyan egyetemet kerestem, ahol az oktatás angol nyelven is folyik és a színvonalas szakmai tárgyak mellett a francia nyelv tanulására is lehetőség nyílik. Mivel nem beszéltem franciául kiutazásomkor, ezért angol nyelvű szakmai tárgyakat tanultam, de nagy óraszámban tanulhattam a franciát is, mint idegen nyelvet.

     A francia felsőoktatási rendszer meglehetősen különbözik a magyartól. Az egyetemeken gyakorlatilag ingyen lehet továbbtanulni, de az úgynevezett grande ecole olyan felsőoktatási intézményt jelöl, ahol a tandíj elég magas és a jelentkezők között óriási a verseny a helyekért. Rouenban található egy egyetem is, de a Groupe ESC Rouen egy grande ecole, ami az üzleti tanulmányokra specializálódott, tehát tulajdonképpen egy magas színvonalú business school. A Groupe ESC Rouen kiemelten kezeli a nemzetközi csereprogramokat. Amellett, hogy félévenként több, mint 300 külföldi diákot fogadnak, az ott tanuló francia diákoknak kötelező legalább egy félévet külföldön tölteni a tanulmányaik során. A cserediákok számából adódóan a nemzetközi iroda meglehetősen nagy feladat előtt áll félévről félévre. Az ösztöndíj elnyerését követően a roueni intézmény április végén levélben értesített az őszi félév kezdetéről és végéről. Ezt követően e-mailben küldtek minden olyan információt, amely a kinti tanulmányaimra vonatkozott. Minden ügyintézés (regisztráció, tárgyválasztás, szállásfoglalás) online módon zajlott. A nemzetközi koordinátor pontosan értesített minket a tennivalókról és a betartandó határidőkről. A határidők néha módosultak ugyan, de ezekről is időben értesítést kaptunk.

     Az üzleti tárgyak széles választékát kínálja az iskola a nemzetközi diákok számára, mind angol, mind francia nyelven. Az általam választott tárgyak egy része speciálisan a nemzetközi kapcsolatok fontosságára épített (International marketing, International finance, Critical thinking). A tárgyválasztást megkönnyíti, hogy a tárgyakat az azt meghirdető tanszékek szerint csoportosítva is megkapják a cserediákok, így mindenki a szakirányának és érdeklődésének megfelelően választhat. Mivel én nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdász képzésben veszek részt a Budapesti Corvinus Egyetemen, ezért az üzleti tárgyak mellett olyan tárgyakat is választottam, amik a francia vagy éppen más külföldi kultúrákkal foglalkoztak (Cross cultural issues, French Civilization). A „French civilization” tárgy nagyon hasznosnak bizonyult, hogy külföldiként megismerkedjünk a franciák történelmével, a politikai rendszer kialakulásától a tradíciókon át az aktuális társadalmi problémákig bezárólag széles körű betekintést nyertünk Franciaország múltjába és jelenébe. A Wine industry nevű tárgy a francia és nemzetközi borpiac megismerését teszi lehetővé, a termeléstől a marketingig különböző dolgokkal foglalkozik. A francia nyelvet kezdő szinttől egészen felsőfokig kiválóan oktatják. Ha az ember kihasznál minden lehetőséget, akár heti ötször másfél órában is tanulhat franciául. A tanév kezdetén van egy 2 napos intenzív nyelvi kurzus is, ami szintén nagyon hasznosnak bizonyult.

     A tárgyak többnyire kétszer másfél órásak, hétfőtől szombatig bezárólag lehet órákat választani. Az órákon való részvétel kötelező, és ezt szigorúan is veszi a fogadó intézmény. Saját érdekünk is, hogy bejárjunk az órákra, mivel a kinti oktatás sokkal interaktívabb, mint az itthoni órák. Rengeteg csoportos munka és prezentáció van a félév során, ami nagyon jó lehetőség arra, hogy kipróbáljuk tudásunkat és képességeinket egy nemzetközi környezetben. Sokféle emberrel és hozzáállással találkoztam az órákon, rengeteget tanultam arról, hogy hogyan lehet a legkülönfélébb emberekkel együtt dolgozni. A nyelvi nehézségeken túl (nem csak a saját nyelvtudásunk, de a többiek nyelvtudása is sokat számít) a kulturális különbségek is kihívást jelentenek egy nemzetközi környezetben. A félév megrendezésre került az úgynevezett Cross Cultural Seminar, egy nemzetközi fórum, amely a globalizáció kulturális hatásaival foglalkozott. A több, mint 500 résztvevő diák fele francia volt, a szeminárium során vegyes nemzetiségű csoportokba osztották az embereket és a résztémáknak megfelelő prezentációt kellett összeállítania minden csoportnak. Nagyon hasznos volt rögtön a félév elején megismerni néhány francia diákot és együtt dolgozni velük, mivel a kollégium révén időm nagy részét egyébként más nemzetiségű diákokkal töltöttem.

     Aki a Groupe ESC Rouen-t választja, szerencsés helyzetben van a szállással kapcsolatban, az intézmény három féle kollégiumi helyet kínál a külföldi diákoknak, emellett lehetőség van francia családoknál vagy egyéni módon, albérletben lakni. Aki egy félévre jön Rouenba, annak mindenképp a kollégiumi szállást ajánlom. Az Ango és a Bois nevű kollégiumokban a külföldi diákok együtt laknak, francia diákokkal csak elvétve találkozik az ember. A Pleiade kollégium inkább hasonlít egy apartmanra, aki ezt választja, az kevésbé kerül kapcsolatba a lakóhelyén másokkal. Mindhárom kollégiumban van wifi szolgáltató, de egyik sem működött kint létem során kifogástalanul. Francia családot választani előnyös lehet a nyelvtanulás és az étkezés szempontjából, de kissé megnehezíti a többi diákkal való kapcsolatépítést, mivel a családok általában a várostól vagy az egyetemtől távolabb laknak. Aki egy egész évre tervezi az ott létet, annak megéri a tanulmányi időszak kezdete előtt albérletet keresni. A francia diákok többnyire a belvárosban laknak nagyobb apartmanokban, egy ilyen társasághoz érdemes betársulni, ez mind anyagilag, mind a kapcsolatok szempontjából megéri. A szállás költsége egyébként havi 200-350 € között volt 2008-ban. Az európai diákok havi 20 %-os támogatásra is jogosultak az úgynevezett CAF-tól. A támogatáshoz szükséges ügyintézésben a nemzetközi iroda segítséget nyújt, külön kérés nélkül időben értesítést kaptunk arról, hogy mi a teendőnk a CAF támogatással kapcsolatban. A támogatást mindenképp francia bankszámlára utalják, a bankszámlanyitáshoz az egyetem szintén segítséget nyújtott az első napokban. A költségek egy részével a kiutazás előtt számolnunk kell, a szállás árát teljes egészében ki kellett fizetni a kiutazás előtt. Az első hónapban a kiadások magasabbak, azt követően azonban jól lehet spórolni. Ha csak a mindennapos szükségletekre költendő pénzt számoljunk (étkezés, higiénia), akkor ez havonta 200-250 € kiadással megoldható. A campustól busszal elérhető egy hipermarket, ahol érdemes a nagyobb bevásárlásokat intézni, a campus közelében is találhatók azonban kisebb boltok. A további költségek elsősorban az utazások kapcsán merülnek fel.

     Rouen Párizstól vonattal valamivel több mint egy órára található. Az egyetem és a grande ecole egyaránt egy másik település, Mont Saint Aignan része, de gyakorlatilag Mont Saint Aignan Rouen külvárosának tekinthető. Budapestről leginkább repülővel érdemes Párizsba utazni, olcsó repülőjegyeket kínál két fapados légitársaság is. Párizsból a Saint Lazare pályaudvarról szinte óránként indulnak vonatok Roeunba, ami lehetővé teszi hogy később is sokszor ellátogasson az ember a fővárosba. A grande ecole-hoz a 4-es, a 8-as valamint a T1-es buszokkal lehet eljutni Rouen belvárosából, hétvégén az éjszakai busz egész éjjel jár. A kollégiumok a campustól néhány perces sétára találhatóak, a belvárostól mintegy 45 percre gyalog. Jó idő esetén nagyon kellemes lesétálni a hegyről a belvárosba. A félév elején fényképes igazolványt lehet kiváltani (13 €), amivel havi bérletet tudunk vásárolni (26 €), de anyagilag valamivel jobban megéri 10 db-os diák gyűjtőjegyet venni (6,5 €) , ha nem tervezzük, hogy minden nap bemegyünk Rouen belvárosba.

     Megérkezésünkkor a nemzetközi iroda és a francia diákok mindent megtettek azért, hogy minél hamarabb otthon érezzük magunkat. A regisztrációs napot és a cserediákoknak tartott előadásokat követően több ismerkedést is szerveztek. A nemzetközi iroda munkatársai nagyon segítőkészek voltak. Mivel azonban legalább 300 diák ügyeit kell egyszerre intézniük, jó ha az ember türelemmel fordul a nemzetköz koordinátorhoz. A franciák általában szeretnek kényelmesen dolgozni, ami azt jelenti, hogy jó munkát végeznek, de ez időbe telik. Bármilyen ügyintézésnél fontos, hogy időben kezdjünk el vele foglalkozni, mert nem csak a mi problémáinkat kell megoldania a nemzetközi irodának, hanem számos másik diákét is. A hivatalos dolgok intézésekor érdemes mindent megérdeklődni, a türelem és a kedvesség a legfontosabb, mert az irodán kívül nem mindenki beszél angolul, így sokszor nagy erőfeszítésekbe telik, amíg megértetjük magunkat francia nyelvtudás nélkül. Tapasztalataim szerint azonban, ha látják rajtunk az erőfeszítést, hogy beszéljük az ottani anyanyelvet, minimális nyelvtudással is sok mindent el lehet érni.

     A nemzetközi iroda mellett a francia diákok létrehoztak egy szervezetet, hogy segítsék a külföldi diákokat. Ez a szervezet a Cultures Connection, a francia és külföldi diákok közötti kapcsolatokat építi. Kirándulásokat, vacsorákat, bulikat szerveznek. A legérdekesebb programjuk az úgynevezett running dinner volt. Ezen az estén három francia diákok által lakott apartmanba látogatnak el a cserediákok négy fős csoportokban, így az előételt, a főételt és a desszertet más-más helyeken eszik. A grande ecole-ban egyébként rengeteg diákszervezet működik, amelyekhez akár mi is csatlakozhatunk. A sportolási lehetőségeket is az egyik ilyen szervezet kínálja, a Bureau des Sports. Egy félévre 50 € tagdíjat kell fizetni, ezek után a legtöbb foglalkozáson ingyen vehetünk részt. A sportoláshoz azonban orvosi igazolást kérnek, amit egy helyi rendelőben ingyen csinálnak meg, oltási igazolás azonban ehhez is szükséges. A kiutazás előtt mindenképp be kell szerezni az Európai Egészségbiztosítási kártyát. Ezzel ugyanolyan ellátásra vagyunk jogosultak, mint a francia állampolgárok. Ez azt jelenti, hogy bizonyos alapellátások ingyenesek, a különleges ellátásokért azonban fizetni kell, így megfontolandó, hogy kössünk-e biztosítást a kiutazás előtt, egyéni belátástól függ, alapvetően nem kötelező. A campus közelében található egy általános orvosi rendelő, ami többnyire diákokat fogad, így a külföldi diákokat is ide irányítják. A vizsgálatot követően készpénzben ki kell fizetnünk ugyan a vizitdíjat, de ezt később a nemzetközi iroda visszatéríti. Az órákról való hiányzást is csak orvosi igazolás ellenében engedélyezik, ezt is a nemzetközi irodában kell bemutatni. A szervezett sportokon kívül úszni és futni egyénileg is eljárhatunk. A campus és a kollégiumok mellett egy gyönyörű erdő található, ahol ki van alakítva egy futópálya is.

     Rouen maga csodálatos város. A belváros házai a középkori Európa hangulatát idézik, a város tele van történelemmel. Rengeteg templom található itt, a leghíresebb katedrálist Monet is megörökítette több képén. A középkori történelem egyik leghíresebb női alakját, Jeanne d’Arcot itt ítélték halálra illetve itt végezték ki. A 20. századi történelem nyomai is megtalálhatóak itt, a II. világháború során a város a szövetségesek partraszállását követően a harcok egyik színtere volt. Ahhoz, hogy megismerjük a város jelenlegi arcát, érdemes a szombat délutánokat a fő utca közelében tölteni, a helyi lakosok ugyanis szeretnek ezeken a napokon a városban vásárolni, sétálni, kávézni. Vasárnap viszont többnyire zárva vannak az üzletek, ilyenkor az emberek otthon maradnak, a város nagyon csendes. Vasárnaponként azonban érdemes Párizsba látogatni. Minden hónap első vasárnapján a legnagyobb múzeumokba ingyenes a belépés, többek között a Louvre-ba is. A hét folyamán sok kikapcsolódási lehetőség adódik, egyetemi bulikat is szerveznek nagyjából kéthetente szerveznek. Érdemes a félév elején megtervezni a kisebb-nagyobb utazásokat a szünidők függvényében. Normandiában rengeteg gyönyörű hely van (Etretat, Dieppe, Caen), de Franciaország más tájaira is könnyebben jutunk el, mint itthonról (Loire völgye, Bretagne, Mont Saint Michelle, Dél-Franciaország). A vonatjegyeket érdemes kedvezményesen előre megvenni vagy a last minute ajánlatokat figyelni.

     A legnagyobb élményeket személy szerint azoknak az embereknek köszönhetem, akikkel a félév során megismerkedtem. A félév elejétől kialakítottunk egy közös vacsorát néhány cserediákkal minden héten. Az ilyen jellegű programot csak ajánlani tudom az Erasmus program során, egyrészt mert ugyanolyan problémákkal és kihívásokkal szembesülnek a külföldi diákok hétről hétre, így nagyon jó, ha van egy kisebb közösség, akikkel meg lehet mindent beszélni. Másrészt így életre szóló barátságokat lehet kötni. Mivel egyedüli magyar diák voltam a grande ecole-ban, más nemzetiségűekkel kezdtem el ismerkedni a kint létem első napjaiban. Később, amikor találkoztam más magyar diákokkal, akik a roueni egyetemen tanultak, jó volt velük váltani néhány szót, de örültem annak, hogy egyedül kellett megálljam a helyem az első hetekben. Így sikerült szoros kapcsolatot kialakítanom más nemzetiségű cserediákokkal.

     Az Erasmus program életem egyik legmeghatározóbb élménye volt. Úgy érzem, egyedülálló tapasztalatokat szereztem a félév során. Célom elsősorban az volt, hogy kipróbáljam, hogyan tudom önállóan megállni a helyem egy idegen környezetben. Négy hónapnyi távollét után úgy érzem, nagyon sokat tanultam és rengeteget változtam. A francia emberek és a többi külföldi diák is nagy hatással voltak rám, úgy érzem, jobban értékelem a sokszínűséget a világban, mint azelőtt. A különböző kultúrák sokat tanulhatunk egymástól, ha az emberek elég nyitottan állnak egymáshoz. A kint töltött hihetetlen módon szélesítette a látókörömet, és sokkal önállóbb is lettem. Jobban tudom kezelni a váratlan helyzeteket, mert megtapasztaltam, hogy számtalan nézőpont és lehetőség létezik. A tanulmányaim is nagyon hasznosnak bizonyultak, sokat tanultam arról, hogyan lehet egy nemzetközi csapattal együtt dolgozni. A barátok, akikkel kint találkoztam és a tapasztalatok, amiket kint szereztem óriási hatással vannak az itthoni élemre. Mindig hálás leszek azért a félévért, amit Franciaországban tölthettem.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.