Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

  Namur, Belgium, 2008/2009. őszi félév 

  Namurben töltött napjaimra minden bizonnyal egész életemben örömmel emlékezem majd. Nagyszerű környezetben, nagyszerű élményekkel gazdagodtam, és tanulmányaimat is érdekeseknek találtam.

  A namuri egyetem a most formálódó Louvain francia nyelvű katolikus egyetem-unió része. A közgazdasági bachelor-képzésben nem kínálnak túl széleskörű programot, de közagdaságtudományi és gazdálkodástudományi képzési irányok közül választani lehet. És erasmusosként mindkettő ből szemezgethet az ember, így kedvére alakíthatja a tanulmányi programját.

  Az előadásokat kivétel nélkül érdekesnek találtam, és volt néhány előadó-egyéniség, akiknek szakértelmét különösen is nagyra értékeltem. Ilyen volt például tevékenységmenedzsment-<wbr></wbr>tanárom, aki annak idején a bostoni MIT-ra járt, és az üzleti életben is komoly vezetői tapasztalatokat gyűjtött. Minden tanárom hozzáállása kiváló volt az oktatáshoz és az órákhoz.

  A szemináriumokon önálló, vagy többnyire inkább csoportmunkát vártak tőlünk, ez nagyon hasznos volt, hiszen az ember sokat tanul, amikor magának kell megkeresnie és feldolgoznia egy-egy téma irodalmát. Ráadásul a többi vsoport előadásai is érdekesek voltak.

  Mindazonáltal az egyetem nem követelt osztatlan figyelmet, pedig én 31 kreditet vettem fel. Ellenben elvárták – ha az egyetemi szállásra igényt tartottunk – hogy az ún. kot à projet-kben vegyünk részt. Ezek valamilyen célra összegyűlt diákok közös lakásai; a miénk, a KapNord szociális tevékenységet vállalt. Ezek a közös programok mindig csodálatosan jó hangulatúak voltak. Nekem szerencsém is volt, mert mind a lakhatás fizikai minősége (egy szép kertes ház), mind a ház közössége a városban is ritka módon jó volt. Mindazonáltal azt hiszem, a többi hozzám hasonló külföldi diák is kedvező benyomásokkal tér haza. Ebben sokat köszönhetünk a kifejezetten velünk foglalkozó kot à projet lelkes lakóinak, akik programokat, összejöveteleket szerveztek számunkra.

  Vallóniában – és ez nagyon fontos – szeretik az életet, és nagy társasági életet élnek. A különféle kot à projet-k kulturális és egyéb rendezvényei mellett az esték igen gyakran jókedvű beszélgetéssel, vagy a helyi, egyetemi szórakozóhelyek látogatásával telnek.

  Akienk nagyon konkrét és komoly tervei vannak a karrierjét illetően, az lehet, hogy Namurben kissé unatkozni fog. De aki hajlandó részt venni a nyitott és érdeklődő, ámde mindig jókedvű diákéletben, annak, szt hiszem, maradandó élményt adhat ez a hely.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.