Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Justus-Liebig Universität Giessen

A 2008/2009-es őszi félévet a németországi Giessenben töltöttem, a Justus-Liebig Universitat egyetemen, az Erasmus program keretén belül.

A megérkezésem és a kollégiumi elhelyezésem zökkenőmentesen történt, s még ekkori nyelvi hiányosságaimra tekintettel mindenki nagyon kedves és segítőkész volt.

A megérkezést követő napokban következett a beiratkozás és az ezzel járó procedúra, ami nem lett volna megerőltető, ha pár nappal korábban jövök, mert így a programok egymást szorosan követték időben, míg sajnos az egyetem széttagoltsága miatt nagy távolságokat kellett megtennem rövid idő alatt, sajnos a tömegközlekedést nélkülözve, mert ekkor még nem kaptam meg a chipkártyám, mely német egyetemeken nemcsak diákigazolványként működik, hanem számos egyéb funkciót is betölt. Mint például féléves bérlet, könyvtárjegy, menzán a fizetés vele történik, stb. A rohanástól eltekintve itt sem volt okom panaszra. Mindenről időben tudomást szereztem és az egyetemi életbe való integrációt is nagy gyakorlattal végezték.

Már a beiratkozásomkor kaptam egy program füzetet, melyben felhívták figyelmem, a féléves programokra, a szervezett kirándulásokra és az egyéb Erasmusos diákoknak megszervezett rendezvényekre.

Beiratkozáskor elküldtek a koordinátoromhoz, aki kezdetben nehezen értett meg és a saját hibámból is kifolyólag, mivel nem álltam mellette, nem küldte el időben a Validation form-om, így sajnos késve jutottam az ösztöndíjamhoz, ami a családom számára kissé megterhelő volt. A nézeteltérést tisztáztuk és ezt követően az ösztöndíjam is megérkezett.

A papírmunkák után végre alkalmam nyílt a város felderítésére. Giessenről tudni kell, hogy Hessen tartományában található Frankfurttól északra körülbelül 100 km-re. A vonatút a két város között 40 perc és a diákigazolvánnyal ingyen megtehető. Giessen egy egyetemi város. 25000 állandó lakos és 20000 diák lakja ezt a kisvárost. A város egészét behálózza az egyetem, mely tizenkét karból áll és ezen felül számos kapcsolódó intézményből. Így a városban haladva lépten-nyomon egyetemi épületekbe botolhatunk. A város lakó emberekre a német nyugodtság jellemző habár a fiatalok aránya jelentősen magasabb ezen a településen. Az emberek megértésével nem volt baj, mert csak egymás között beszéltek a már televízióban is feliratozásra szoruló hesseni németet. Mint már említettem az egyetemi épületek sajnos nem egy komplexumban helyezkedtek el, hanem egymástól néha kimondottan messze. Nem ritka volt, hogy a kollégiumból eljussak az órámra három buszátszállásra volt szükség, de ez azért ritka volt.

Az oktatás kezdetben fura volt számomra, mint az itthoni megszokott. Egyrészt, hogy a tanórák ott sokkal hosszabbak voltak, reggel 8-tól délig, majd 14 órától 18 óráig. Majd ezt követte a heti két alkalommal a német nyelvkurzus ami sokat segített számomra nemcsak a német nyelv nyelvtani átismétlésében, de sokkal inkább a többi cserediák megismerésében. A tanórákra visszatérve, elmondhatom, hogy kezdetben nehézséget okozott a tanóra nyomon követése, egyrészt mert nem ismertem azokat a szavakat, amiket használtak ezeken az előadásokon, másrészt hamar elfáradtam a nagy koncentráció miatt. De ahogy teltek a hónapok az ember belerázódott és már a jegyzetelésem nemcsak abból állt, hogy leírom a nem ismert szavakat, hanem a plusz információk lejegyzéséből is.

Mivel felvettem egy szemináriumot is, így alkalmam nyílt, hogy saját magam előadást tartsak egy témakörben. A penészgombák szerepét az állati takarmányokban témát választottam, s minden segítséget megkaptam a professzoromtól. Életem első előadása meglepően jól sikerült az idegen nyelv ellenére.

Az oktatásnál még érdemes megemlíteni a vizsgaidőszakot. A németoktatási rendszerben a vizsgaidőszak két részből tevődik össze. Egy kéthetes periódusból a szorgalmi időszakot követi, és megint egy két hetes periódusból másfél hónappal később. A vizsgára az időpontokat már októberben tudják a diákok, de jelentkezni, csak novembertől lehet. De az Erasmusosoknak nem kell, s nem is lehet vizsgára jelentkezni. Nekik csak egyeztetni kell az oktatókkal.

A külföldi tanulmányaim során részt vehettem speciális gépekkel való mérésekben, vagy csak szemtanúja lehettem egy-egy kísérlet lebonyolításának.

Mint például megismerkedhettem a robbantásos kalorimetriával, NIR készülékekkel, új generációs HPLC-kel, és még sok másik Magyarországon nehezen hozzáférhető eljárással és gépezettel. Az élet Giessenben meglehetősen egyszerű. Nem ütköztem különösebb problémákba a kint töltött idő során talán csak ott, hogy vasárnap nehezen lehet élelmiszer boltot találni, ami nyitva is van. A kollégium elnyerte a tetszésem, habár közös volt a zuhanyzó és a WC, és az arab vallási szokásokra tekintettel néha kissé nyomorforgató volt az állapota. A kollégiumba saját szobával rendelkeztem, nagy szekrényekkel hatalmas asztallal. A busz 20 percenként járt és a belvárosig elvitt. A konyha is jól felszereltnek mondható volt, s csak a mosással voltak kifogásaim, mert a mosógépek pénzzel működtek. Mosásonként 3 euró. Szerintem ez horribilis nagy összeg egy adag ruháért, ezért ajánlom mindenkinek, hogy ismerkedjen a lakótársakkal, mert elég nagy a mosógép dobja és ha többen mosnak egyszerre,a költségek megoszlanak.

Ezenfelül szót ejtenék még a programokról. Több szervezet is foglalkozott a külföldiekkel, és rendszeresen szerveztek utazásokat Németország megismerése céljából, vagy különböző esteket rendeztek, hogy a helybéliekkel kapcsolatot tudjanak kialakítani a cserediákok.

A tetszésemet az interkulturelles Frühstück nyerte el a legjobban, mert ezeken az alkalmakon ismertem meg a legtöbb külföldi ismerősöm, és találkoztam először magyarokkal Németországban.

Kint tartózkodásom során szerencsém volt eljutni Trierbe, Kölnbe, Bonnba, Heidelbergbe, és még sok helyre. Az utazásokat főleg az egyetem szervezte, de volt, hogy a barátokkal összeállva vásároltunk egy Schönes Wochenende Ticket-et, s így kedvezményesen utazhattunk egy teljes napig. Ezt szintén ajánlanám a leendő Erasmusosoknak.

Összefoglalva mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a programot, bár elmondanám, hogy azért tanulni is kell, mert a vizsgaidőszak elég húzós lehet, főleg ha az ember otthon is vizsgázik. Remélem, amiket leírtam hasznosak voltak, megemlíteném még, hogy az ösztöndíj körülbelül csak a kollégiumi díj kifizetésére elegendő, viszont a menza nagyon olcsó és csak ajánlani tudom mindenkinek.

Mindenkinek kellemes időtöltést és sok szórakozást.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.