November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

Mikor valaki megkérdezi tőlem, hogy milyen volt kint, hirtelen nem egyszerű válaszolni.

Általában egy szóval azt szoktam válaszolni, hogy érdekes. Erre meg mindenki azt kérdi mit értek ez alatt. Érdekes volt, mert teljesen más volt a kinti életem, mint amiből itthon kiszakadtam. Budapesti lakosként sosem voltam korábban kollégista és Nürnberg sem hasonlítható Pesthez. Nürnberget ahhoz tudnám hasonlítani, mintha az ember lemenne Szegedre tanulni egy félévet. Nagyon tetszett, hogy a félév elején már mindenki vásárolt magának egy kerékpárt, mi például a talált tárgyak irodájában, mert ilyen is van ott és ezután majd mindenhova a bringákkal jártunk. Tökéletes lehetőségek vannak kerékpározás és nagyon gyorsan oda lehet érni mindenhova. Emellett a tömegközlekedésről mindez nem mondható el, drága is meg nincs is nagyon jól megszervezve. Ennek ellenére a vezető nélkül működő metrót mindenképpen ki kell próbálni, mert egy jó pofa élmény. Szóval a félév elején szerveztek nekünk programokat, mi például a Faber-Castell gyárban voltunk. Utána meg magunknak szerveztünk hétvégenként kirándulásokat Bajorországon belül. Mindenképpen érdemes a DB Bayern-Ticket kedvezményét igénybe venni,  ahol egy jeggyel 5 utazhatnak az egész nap folyamán. Így láthattuk Regensburgot, Würzburgot, Bamberget. Szóval érdemes jó idő esetén mindenképp utazgatni a környéken, mert rengeteg látnivaló van. A környék nagyon híres sörfőzdéiről és érdemes pár eurót szánni ezen különleges italok vagy akár valami helyi speciális étel elfogyasztására.  Az ilyen utak során is persze újabb emberekkel lehet megismerkedni. Az idő előrehaladtával persze ritkábbak lettek ezek az utazások, de egyszer két várost is összekötöttünk és Münchenből Salzburgba is elmentünk. Ott töltöttünk egy éjszakát egy jugend hostelben.

Az oktatás szerintem nagyban nem tér el az itthonitól. Kint is volt évközi beadandó házi feladat, de legtöbb teendő persze a vizsgaidőszakra esett. Jelentkezni nem is nagyon kell és az elején az ember minden órára beülhet és később dönthet arról melyiket akarja majd továbbhallgatni.

A legérdekesebb egy külföldi félévben nem is az, hogy egy másik rendszert vagy népet ismersz meg, hanem az hogy különböző a világ minden tájáról érkező emberekkel tudsz megismerkedni. Én személy szerint azt gondoltam, hogy akik itt lesznek majd játszani fogják kicsit az agyukat, hogy kikerültek, de nem. Nagyon kedves és inkább visszahúzódó emberekkel találkoztam, akik persze idővel megnyíltak és nagyon érdekes dolgokat meséltek magukról, hazájukról és az életükről. 

A közös rendezvényeink általában a kollégiumokban kerültek megrendezésre, nem is akartunk igazán városi szórakozóhelyekre menni, sokkal kellemesebb volt csupán a közösségi termekben iszogatni valami helyi sörkülönlegességet és beszélgetni a világ dolgairól. Teljesen új volt számomra megismerkedni dél-amerikai emberekkel, akik kultúrája jóval eltér az európaitól. Egyes esténként főztünk egymásnak és így kipróbálhattuk a más népek speciális ételeit és közben egy kellemes időt tölthettünk nemzetközi társaságban, ahol a társalgási nyelv váltakozott a német és az angol között.

A kollégiumban volt kerékpárgarázs, kocsma-közös helyiség, konditerem szóval ha az ember nem akart elszigetelődni a kis szobájában, akkor voltak lehetőségek és a kollégiumban is voltak rendezvények, mint például az őszi fesztivál. 

Összességében annyit tudok mondani, hogy megéri kimenni külföldre, mert nagyon sokat lehet tanulni másoktól, és ez nem erőltetetten megy, hanem könnyedén, vidáman szórakozás közben. Az ember elkezdi értékelni az otthoni életét, és össze tudja hasonlítani, hogy élnek hasonló fiatalok a világ többi országában. Az ember kicsit látja saját magát is kívülről, és mikor hazamegy talán változtat is kicsit az életén olyan pontokon amit másoktól tanult el.

Attól, hogy az ember kint volt persze nem kell kint maradni, kint elhelyezkednie vagy nem feltétlenül jobb ami kint van, de sokat tudunk még másoktól tanulni, amiket itthon is meg lehet honosítani. De külföldiek többsége is egyetért abban, hogy jók a magyar ételek, szépek a magyar lányok és lenyűgöző város Budapest. Sokan jöttek már, és sokan jönnek is majd Budapestre, mert érdeklődnek hol is lakunk mi és miért is szeretünk itt lakni. A sok társalgás alatt könnyedén megy a beszélgetés, és magabiztosabbá válik az ember, még ha hibázik is. Ez a magabiztosság később nagyon értékes lehet, hogy az ember nemzetközi társaságban is merjen megszólalni és megmondani a véleményét, valamint szimpátiát kelteni a külföldiekben. Mindemellett a büszkeségből is nyugodtan megmutathatjuk másoknak főleg Nyugat-Európának, hogy semmivel sem vagyunk lemaradva emberileg, és ugyanolyan teljesítményre vagy akár jobbra is képesek vagyunk, mint ők.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.