Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Lund University

Lund, Svédország

Pop Zoltán 

A 2008-2009-es tanév őszi félévét Svédországban, a lundi egyetemen töltöttem az Erasmus program keretében. Meghatározó élmény volt több szempontból is. 

Tanulmányi szempontból teljesen más volt, mint egy, az itthoni egyetemen eltöltött félév. A félév két negyedévre van osztva, és egy negyedévben a diákok (a helyiek is, nem csak az erasmusosok) egy vagy két tantárgyat tanulnak.

Nekem az első negyedévben két tantárgyam volt, de ennek ellenére nem volt sok órám. A hangsúlyt nem az órákra helyezték, hanem az egyéni munkára. Rengeteg kötelező irodalom volt mindkét tárgyból, amit el kellett olvasni, mert különböző formákban be kellett számolni ezekről. Ezenkívül több házi dolgozatot kellett írni ezen időszak alatt.

Az órákon való tevékenység változatos volt. Előadások is voltak, de számos alkalommal ott is inkább a diák munkáján volt a hangsúly, ez alatt értem a kiselőadások tartását, szerepjátékot stb. Ebből a két tárgyból nem volt vizsga, a jegyet a fent felsorolt tevékenységekre kaptuk.

A második negyedévben pedig csak egy órám volt, de ez intenzívebb volt, mint az előző kettő együtt. Heti három alkalommal napi három órám volt. Ez nem tűnik megterhelőnek, azonban itt is sok egyéni munka volt (jogeseteket kellett feldolgozni, amit majd órán kellett bemutatni). Ebből már volt vizsga, de ez sem klasszikus értelemben vett vizsga volt. Két nap állt rendelkezésre három kérdés megválaszolására, amihez bármilyen segédanyagot fel lehetett használni.

Először furcsa volt ez, az itthonitól ennyire különböző rendszer, de megszoktam és megszerettem a félév során. Elsőre úgy tűnt, hogy sokkal kevesebb munkát igényel így egy tárgyat teljesíteni, de hamar kiderült, hogy ez nem így van, és így talán még többet kell dolgozni. 

Az ott-tartózkodás gyakorlati részével is elégedett vagyok. Még a kiutazás előtt rengeteg segítséget kaptunk az ottani egyetemtől. Itt elsősorban a szálláskeresésre gondolok, ami az egyik legfontosabb elintéznivaló a kiutazás előtt. Az egyetem nem tudott mindenkinek szállást garantálni, mivel az utóbbi időben nagymértékben megnövekedett a külföldi diákok száma, de ennek ellenére mindent megtett, hogy minél több hallgatónak szállást biztosítson. Én, mivel hamar jelentkeztem, kaptam szállást, ezért már nyáron tudtam, hogy hol fogok lakni. Az egyetemnek van egy külön irodája, ami a külföldi diákok elszállásolásával foglalkozik. A honlapjukon meg lehet nézni a szállásokat az alapvető információkkal, és ezek közül lehet választani, és ez az iroda, amennyiben lehetséges igyekszik ezeket a kívánságokat teljesíteni. Az érkezés napján azokat is elszállásolták, akik nyáron nem kaptak lakást. Szóval mindent megtettek, hogy mindenkinek legyen hol laknia.  

Emellett minden más is nagyon szervezett volt. Az érkezés napján értünk jöttek az állomásra, elvittek az egyetemre, ahol mindenféle adminisztrációs ügyeket kellett elintézni, majd innen mindenkit hazavittek kisbuszokkal a szállására. Az én esetem nem ment ilyen simán, mert az érkezés napján pont nem tudtam beköltözni, ezért aznap másnál kellett aludnom. De ezt leszámítva nagyon jól működött minden. 

Kétfajta szállást biztosított az egyetem, de egyik sem felelt meg az itthoni kollégiumnak. Úgynevezett corridor-okban laknak ott a diákok. Ez azt jelenti, hogy 6-10 diák osztozik a konyhán, ebédlőn és nappalin, azonban mind rendelkeznek külön szobával, amihez saját fürdőszoba tartozik. Van egy másik típus is, ahol a szobához tartozik saját konyha és ebédlő is. Én egy hatszemélyes corridor-ban laktam csupa külföldi diákkal, de voltak olyanok is, akik svéd diákokkal laktak együtt. A lakás felszereltségével teljes mértékben elégedett voltam. A konyhában minden volt, amire csak szükség lehet egy konyhában, a nappaliban volt TV és az egész lakás területén vezeték nélküli internet volt. A szobák is teljesen bútorozottak voltak (minden az IKEA-ból volt). 

Hogy az ottani beilleszkedésünk simán menjen mentorcsoportokat hoztak létre helyi diákok vezetésével. 4-5 diák vezetett egy ilyen csoportot, amibe kb. 30 külföldi diák került. Ezek a diákok is felvették velünk már a kapcsolatot a kiutazás előtt. A szerepe ezeknek a csoportoknak az volt, hogy minél könnyebben legyen az átmenet. Ők inkább a nem hivatalos ügyekben segítettek. Különböző programokat szerveztek az első hetekben, bemutatták a várost, a szórakozóhelyeket, meg minden hasznos információt elmondtak, amire csak egy külföldi diáknak szüksége lehet. 

Az első két hétben svéd nyelvtanfolyamot is szervezett az egyetem a külföldi diákoknak, ami nem volt kötelező, de azért hasznos volt rá járni, hogy az ország nyelvének alapjait el tudjuk sajátítani, még ha angolul is tanultunk.  

Mivel erre az egyetemre rengeteg külföldi diák jön, (és nem csak Európából) nagyon jól kiépített rendszer van, ami az ide érkező diákokkal foglalkozik. Mindenki nagyon jól beszél angolul, ezért könnyen lehetett boldogulni azoknak is, akik egyáltalán nem beszéltek svédül. És ez nem csak az egyetemre volt jellemző, hanem az egész városra.  

Lund egy kisváros, azonban itt van Skandinávia legnagyobb és legrégebbi egyeteme. Ez meghatározza az egész város hangulatát. Mivel nagyon sok diák tanul itt, rendkívül intenzív a diákélet. Egy sajátos rendszer van itt (, ami csupán még egy másik svéd egyetemi városra jellemző): a nation. Számos nation van itt, amiknek eredete nagyon régre vezethető vissza. Minden ott tanuló diák tagja egy nationnek; ha a külföldi diák is akar bármilyen szociális életet, akkor tanácsos egy ilyenhez csatlakozni, ugyanis csak ilyen esetben lehet diákigazolványt kapni. A szórakozóhelyek többsége is a nation-ök keretében működik, és csak akkor lehet bemenni, ha valamelyiknek tagja vagy. Az mindegy, hogy melyiknek vagy a tagja, attól függetlenül bármelyik másik nation-höz is lehet menni, azonban nagyon komolyan veszik, hogy legyen egy ilyen igazolvány, anélkül nem sok mindent lehet csinálni.

A nálunk ismert menza nem volt az ottani egyetemen. A nation-ök keretében azonban működtek éttermek, ahol olcsón jó ételhez lehetett hozzájutni. Ezeket a nation tagja vezetik, ők főznek, és ők is szolgálják fel az ételt. Sokszor ettem ezeken a helyeken, mert tényleg nagyon olcsón nagyon jókat lehetett itt enni. Mindig tele voltak ezek a helyek, és érdemes volt időben odaérkezni, mert nem volt mindig korlátlan ételmennyiség. 

Szerettem magát a várost is nagyon. Lund nem nagy, azonban a közelben volt Malmö; ha nagyvárosi életre vágyott valaki, negyed óra alatt oda lehetett érni vonattal, amelyek negyedóránként jártak. Koppenhága pedig csupán egy órára volt.

Az egyetem szervezett kirándulásokat a környékre, de ezenkívül is sokat utaztunk, amelyeket mi magunknak szerveztünk.  

Jó tapasztalatokkal jöttem haza. Csak ajánlani tudom Lundot mindenkinek, mert egy nagyon jó város, egy nagyon nagy, színvonalas oktatást biztosító egyetemmel.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.