December - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Université de Strasbourg - IECS

École de Management 

2008. őszén töltöttem egy félévet Strasbourgban, az École de Management mesterképzésén. 

Tanulmányi rendszer 

Az őszi félév szeptember elején kezdődik és a karácsony előtti hétig tart, vizsgaidőszakkal együtt. Utóbbira nagyjából az utolsó héten kerül sor, ekkor kell leadni az év végi nagy beadandókat is, de sok tárgyból év közben, a kurzus utolsó óráján írtunk zéhát. A dolgozatokat szigorúan név nélkül javítják. 

Minden tárgy 3 (ECTS) kreditet ér, és szemeszterenként 20 órából áll, ami viszont teljesen random módon oszlik meg a félév során. Ez külföldiként elsőre nagyon meglepő. Volt olyan tárgyam, amit két nap alatt leadtak, napi 8 órában, és a harmadik nap 4 óra alatt mindenki prezentált és le is vizsgázott. A többi tárgyból általában hetente 2, vagy kéthetente 4 órát tartottak egyben, és elcsúsztatva indultak szeptember-október folyamán, aztán fokozatosan kikoptak, úgyhogy decemberre már csak három tárgyam maradt.  

Általában (a nyelvi órákkal együtt) 10 tárgyat vesz fel mindenki, ami közepes leterhelést jelent, sok évközi munkát, és ahhoz képest laza vizsgaidőszakot. A francia nyelvű órák színvonalasabbak és többet követelnek, de az angol órákon is rendszeresen előkerülnek francia szövegek, különösen, ha a tanár maga helybéli. Mindenütt nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, a jegyben az év végi dolgozat legfeljebb 50 százalékban számít bele, a többi a részvételre és a prezentációkra, beadandókra kapott pontokból adódik.  

Az órák 60 percesek (8:00-9:00, 9:00-10:00, így tovább), és nincs hivatalosan belekalkulálva a szünet, a tanár megértésére van bízva, ami gyakran hiányzik. Marad a rohanás és a mentegetőzés, vagy az elején, vagy a végén, az egymás utáni órák oktatóinak erőviszonyától függően. A sportoknál ez még nehezebben kivitelezhető, mert át kell menni a campus távolabbi épületeibe. Gyakori a reggel 8-as kezdés, délben van egy egyórás ebédszünet. 

Az egyetemen van wifi, mindig van szabad gép, és 100 oldalig ingyenes a nyomtatás. Elodie, az külföldi diákok koordinátora igazi angyal, bármilyen kérdéssel, problémával lehet hozzá fordulni. Bár a híres francia bürokráciától az egyetem sem mentes, minden elég gördülékenyen megy, és nagyon kedvesek. A tananyag részét képező összes cikket fénymásolva megkaptuk. A könyvtár jól felszerelt és ingyenesen használható.  

Tárgyaim 

Az alábbiakban néhány alapvető tudnivaló azokról a szakmai tárgyakról, amiket felvettem. Vezetés-szervezés szakirányos lévén főként HR témájú tárgyakat választottam, az alábbiakon kívül még nyelvi és civilizációs óráim voltak.   

FIN-G203 Corporate Governance

Heti 2 óra. A tananyag jól fel van építve, de az órák borzasztóan unalmasak, a tanárnő ért a témához, angolul is jól beszél, de nem jó előadó és elég bizonytalan, amit a legtöbben bealvással honorálnak. A jegyet 50-50 százalékban a tankönyv egy fejezetéből készített prezentáció, illetve az év végi vizsga határozza meg. 

HRM-G302 Ethics, Management and Companies

Ötször 4 óra, sem nyelvileg, sem intellektuálisan nem nagy élmény. A problémafelvetések érdekesek, nem egyszer meglepőek, de a hozzáállás végtelenül naiv. A beszámolás évközi csapatmunkából, részvételből és egy 15 oldalas beadandóból áll.   

HRM-G303 Understanding Latin-Americans

Hetente 2 óra. A brazil tanárnő személyisége legalább annyira elbűvölő, amennyire sokkoló. Hatalmas lelkesedéssel beszél Latin-Amerikáról, veti össze az európai kultúrával, sok előadót hív különböző dél-amerikai országokból, és igencsak szabad szájú. Sokat tanultam a kurzusból, és az egyik legjobb élmény volt. Kicsit munkás (6 cikkösszefoglalást kell leadni évközben folyamatosan, és egy prezit kell tartani 4 fős csapatokban a végén), de megéri.  

HRM-G305 Organizational Culture

A legek lege volt ez a tárgy, kétszer nyolc plusz négy órában, 3 nap alatt. Fiatal, elragadó mexikói tanár tartotta, az óra rendkívül változatos volt és nagyon érdekes. Ezt mi sem példázza jobban, minthogy 8 óra folyamatos figyelés után másnap alig vártam a folytatást. Keveset olvastunk, de sok interakció volt, meg rengeteg életből vett példa. A beszámolás egy prezentációból és egy zárthelyiből állt, amire az utolsó napon került sor. 

HRM-G311 International Aspects of Ethics and Values

Szintén jó kurzus, heti 2 órában. Nagyon tág horizonton mozogtunk, beszélgettünk vallásról, filozófiáról, ideológiákról, etikáról, és persze mindezek lehetséges lenyomatáról a vállalati kultúrában, mindennapokban. Minden héten kaptunk 2-3 témába vágó cikket, amik messze a legszínvonalasabbak voltak a kint olvasottak közül. Azokból kellet egyet prezentálni, aktívan részt venni az órákon (ez szinte elkerülhetetlen volt, mert tényleg inspirálóak voltak a témák, még hétfő reggel 8-kor is), és év végén kettesével írni egy esszét. 

MKT-G115 International Business Negotiations: Bridging the Cultural Gap

Öt alkalommal 4 órában találkoztunk MacGabhann tanár úrral Írországból, aki rendkívül büszke volt anyanyelvére és előadói készségére. A megadott irodalom valóban tekintélyes volt, a feladatok is érdekesek, de a tartalom hagyott némi kívánni valót maga után. Lehetett nagyon szeretni vagy nagyon utálni, csak hidegen nem hagyott senkit, már csak azért sem, mert sok munka volt vele. Viszont érdekes volt például az órán végzett sztereotípia felmérés, amikor minden ország nevével ki volt téve egy lap, ahonnan volt diák a csoportban, és ráírta mindenki, mire asszociál (lángos, tokaji, Balaton, szalámi). A jegyet órai részvételre, csapatmunkára, prezentációra, és kis beadandókra kaptuk.  

Diákszervezetek 

Az egyetemen számos diákszervezet van, amikről az év kezdetén részletes tájékoztatást kaptunk. Leginkább akkor érdemes csatlakozni hozzájuk, ha valaki egy évre marad, hiszen a tagdíj egy évre szól, és nem egynél aránylag magas. Én egyedül a BDI-nek lettem tagja, akik a nemzetközi diákok programjait szervezték, nagyon sokat segítettek. Jó kis társaság, rengeteget buliztunk együtt.

Lakhatás 

Magán kollégiumban laktam (Foyer de Notre Dame, 3 Rue des Echasses), amit fiatal dolgozó nőknek és diáklányoknak tartottak fenn. A szállás igen drága volt (700 euró), de egy elég korrekt kis studióból állt (fürdőszoba, gardrób, háló), valamint az ár tartalmazta a fél panziót, és kb. 250 eurós CAF (a francia állam fizette lakhatási támogatás) járt hozzá. A fél panzió elég bőséges ellátást jelentett, és bár a reggelik elég egyhangúak (bagett és dzsem, narancslé, kávé, müzli), az ebéd kárpótolt (előétel/sali, sajt, főétel, desszert). A legnagyobb előnye a központi fekvés volt (1 percre a katedrálistól, és minden szórakozó helyet 5-10 perc alatt el lehetett érni), viszont az egyetemtől kicsit távol esett (villamossal 15 perc alatt lehetett beérni). 

Közlekedés 

A tömegközlekedés diákoknak kifejezetten olcsó (kb. 25 euró/hó), és nagyon kellemes. A város egyébként sem túl nagy, fél órán belül gyalog is minden elérhető a városközpontban. Nagy sláger a bicikli, nagyobb forgalom van, mint autókból, kiépített utak mindenütt, sok biciklitároló. Lakatokat érdemes beszerezni, mert sajnos gyakori a lopás. Használt biciklit nagyon olcsón lehet kapni (45 euróért sikerült szereznem egy pofás darabot), de bérelni is jutányosan lehet.

Városon kívülre az utazás leggyakoribb formája a vonat, ami viszont kifejezetten drága, ha valaki nem utazik elég gyakran ahhoz, hogy megérje neki kiváltani a (25 évnél fiatalabbaknak szóló) kedvezményre jogosító kártyát. Ha többen utazunk valahova, megéri autót bérelni. Jó tudni még a „co-voiturage” intézményéről. Ez tulajdonképpen az útiköltség megosztását jelenti: valaki, aki úgyis arra megy, elvisz minket, cserébe arányosan beszállunk a benzinpénzbe (honlapon lehet partnereket találni).     

Telefon 

Az egyik első lépés megérkezés után a telefon beszerzése, amihez igazolvány és lakcímigazolás szükséges általában. A négy telefontársaság erősen versenyez, mindenki másra esküszik. Érdemes megfontolni az előfizetésest, mert a kártyás telefonokon nagyon magasak a percdíjak. 

Bankszámla és CAF 

Mindenkinek ajánlott francia bankszámlát nyitni, (már csak azért is, mert a grand école-ok tanulói kapnak 50-100 eurót a banktól, csak hogy náluk nyissanak számlát), mivel ez a francia állam lakhatási támogatásának feltétele. Mostanában szigorítják a feltételeket, de eddig minden külföldi diáknak megadták a lakhatási támogatást, ami kb. a lakbér egyharmadát teszi ki. Sok papírmunkával jár, de jelentős támogatás. Általában a házigazdák, vagy a francia diákok segítenek az igénylésében.

Élmény 

Mindenkinek bátran ajánlom, hogy Strasbourgot válassza Erasmus ösztöndíja úticéljául, aki egy kicsit is szereti a francia kultúrát, a jó ételeket és finom borokat, a multikultit. Hamisítatlan elzászi hangulat, remek sörökkel és a kihagyhatatlan tarte flambée-val. Világváros, pezsgő kulturális élettel; egyetemi város rengeteg diákkal, fakultással, feledhetetlen partikkal, koncertekkel, végtelen sportolási lehetőséggel (lovaglás, ejtőernyőzés, salsa, síelés az egyetem keretein belül), házibulikkal, színházzal, mozival, és hangulatos éttermekkel (itt található a híres három Michelin csillagos Le Crocodile). Németország igazán a szomszédban van, biciklivel nagyjából 20 percnyire, érdemes átruccanni. De a francia környéket is megéri bejárni és megismerni Elzász ékszerdoboz városkáit (Colmar, Ribeauville, stb.), kastélyait és a Rue de Vin-t.   

Utolsó frissítés: 2018.11.30.