Október - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universität Bremen

A 2008/2009-es tanév őszi szemeszterét  töltöttem Brémában az Erasmus programmal. Ez az öt hónap volt az első az életemben, amikor huzamosabb időt töltöttem külföldön. Összességében ez egy élményekben és programokban gazdag időszak volt az életemben, ami sok utazással és tanulással telt.

Választásom a Brémai Egyetemre két okból esett. Egyrészt, mindenképpen német nyelvterületen szerettem volna tanulni, német nyelven. Másrészt olyan partnerintézmények közül próbáltam válogatni, ahol nagyobb eséllyel tanulhatom az itthoni szakirányom tárgyait, hogy minél több külföldön tanult tárgyat tudjak a Corvinuson elfogadtatni. Első helyen jelöltem meg Brémát a jelentkezéskor, és így tennék most is.

Bréma egy körülbelül 550.000 fős hanzaváros északnyugaton, Németország tizedik legnagyobb városa, ahol az Erasmus alatt jártam először.

A szálláskereséssel szerencsére nem kellett sokat bajlódni. A egyetem pár héttel a kiutazás előtt ajánlott egy szállást, amit el is  fogadtam. Ez egy háromszobás albérlet volt a belvároshoz közel, az egyetemtől 25 percre, ahol egy magyar lánnyal laktam.

Október elején utaztam ki, az első hetek a német intenzív kurzus elvégzésével és az Erasmus Initiative (Brémai Egyetemen tanuló, volt német Erasmusosokból álló csoport) programjain való részvétellel teltek. Az egyetem még nem kezdődött el, volt idő ismerkedni a többi Erasmusossal, németet tanulni, megismerni a várost és a környéket, beleszokni abba a környezetbe, ahol fél évet töltök el. Pár óra alatt megszerettem a várost. A Schnoor apró házai, a régi városháza, a piacról a Weser partjára vezető Böttcherstrasse, a Szent Péter-dóm, a Bürgerpark mind Bréma gyönyörű nevezetességei.

Az ismerkedésben sokat segítettek a szervezett programok, ahol különböző játékokkal ismerhettük meg alaposan az egyetemet és  a város szórakozóhelyeit.

Emellett kaptam egy Study Buddy partnert. Eike nagyon sokat segített nekem az első hetektől kezdve. Rendszeresen találkoztam vele és barátaival. Az Erasmusosokkal való ismerkedés viszonylag könnyen ment, és nagyon élveztem. Úgy gondoltam azonban, hogy Németországot, a kultúrát, a nyelvet, elsősorban a német diákokkal ismerhetem meg. Bár minden tárgyat németül tanultam, ahol német fiatalokkal voltam, ez nem mindig ment olyan könnyen, mint ahogy elképzeltem. 18.250 diák tanult az egyetemen, ebből 3000 külföldi.

A németek legtöbbször németekkel, a külföldiek legtöbbször külföldiekkel voltak együtt. Ezért is örültem annak, hogy Eike révén sok német diákkal ismerkedhettem meg, akikkel most is tartom a kapcsolatot.

Az új ismeretségek és nyelvtanulás mellett fontos célom volt az is, hogy minél több városba ellátogassak az öt hónap alatt. Az első hetekben kaptunk (150 euró ellenében) egy szemeszterkártyát, amivel ingyenes volt a helyi tömegközlekedés, emellett vonattal ingyenesen elutazhattunk több közeli városba. Így már az első hónapban voltunk Hannoverben, Hamburgban, Osnabrückben, Bremerhavenben, Cuxhavenben. Szinte minden hétvége kirándulással telt.

Az egyetem emellett hirdetett úgynevezett Global Education tárgyakat is Erasmusos hallgatóknak. Ezek közül én a Deutschland in Europa tárgyat választottam, többek között azért, mert a félév során egy  szervezett kirándulással elvittek minket öt napra Berlinbe, később egy egynapos kirándulás keretein belül láthattuk a Hannover melletti Bergen Belsent, ami a háború végén az egyik legismertebb náci tábor volt.

A hivatalosan megszervezett kirándulások mellett persze magunknak is több programot szerveztünk, így jártunk Amszterdamban és Barcelonában is.

Az utazások, kirándulások, bulik mellett sok időt töltöttem a tanulással. 30 kreditet vagy 6 tárgyat volt kötelező kint elvégezni. Én 6 tárgy és 2 német kurzus mellett döntöttem végül. Ezek közül a tárgyak közül kettőt fogadtak el a Corvinuson, a többi tárgyból a félév során házidolgozatot kellett írnom.

Az óráim többsége szeminárium volt, ahol 10-15 német szociológus és földrajz szakos hallgatóval voltam együtt. Az olvasnivalókat a félév elején felrakták a tanárok a Neptunhoz hasonló StudIp-re, ahonnan kötelező volt hétről hétre kinyomtatni és elolvasni az anyagokat.

Ezek bár érdekes és aktuális olvasnivalók voltak, nekem az első főleg két hónapban mindenképpen nehéz nyelvezetű szakszövegeket is jelentettek, amit gyakori szótárazással és könyvtárazással sikerült csak megértenem. Egy idő után az olvasás  egyre könnyebben ment. Ekkor már a szövegekből való házidolgozatok írása és kisebb referátumok tartása volt a cél.

A tanárok nagyon segítőkészek voltak, többször jártam a fogadóóráikon, és a kérésemre a csoporttársaim is mindig segítettek.

A tárgyaim többsége elméleti volt, ahol a városok és régiók elméleteinek problémáival, a migráció és integráció perspektíváival, politikai elemzésekkel foglalkoztunk. A Global Education keretein belül meghirdetett tárgyon Németországról, és annak történelméről, kultúrájáról, Európai Unióban betöltött szerepéről tanultunk. Emellett a Schreiben és Grammatik német kurzuson folyamatosan ismételtük és tanultuk a német nyelvtant, szövegértést, fogalmazást. A tanárok nagyon sokat készültek óráról órára, az otthon megoldott feladatainkat folyamatosan ellenőrizték.

A Corvinusos tanáraim is beleegyeztek, hogy a nekik küldött dolgozataimat is német nyelven és német témáról írjam. Úgy gondolom, ez mindenképpen nagy segítség volt, hiszen nem kellett decemberben és januárban itthon vizsgáznom, emellett a német nyelv is egyre jobban ment. Ezekben a hónapokban kellett szakdolgozat-témát is választanom. A hamburgi HafenCity projektet választottam, mint az egyik jelenlegi legfontosabb európai városfejlesztési projektet. Az öt hónap alatt többször jártam Hamburgban, egyrészt, hogy jobban megismerhessem ezt a projektet, másrészt, hogy irodalmat gyűjtsek hozzá a Hamburgi Könyvtárban.

Minden mellett a brémai Freimarkt (kiállítás és vásár minden ősszel), karácsonyi vásár, a karneválok is emlékezetesek maradnak számomra. Szinte minden héten akadt olyan program az utcákon, ahova Erasmusos barátaimmal ellátogathattunk.

Your browser may not support display of this image.Kívánom, hogy az összes leendő Erasmusos hallgatónak is izgalmas és hasznos féléve legyen, bármelyik várost is választja Európában.   

Utolsó frissítés: 2018.11.30.