Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Athens University of Economics

Athénban Erasmusosként 

Viszoki Dávidnak hívnak, 2008. október 1-től február 8-ig töltöttem Athénban egy félévet. A tanév októberben kezdődik, mert szeptemberben még nagy a forróság.

Lakást a www.stayinathens.com oldalon keresztül foglaltam. Egy nagy lakásban, 7-en laktunk együtt, mindannyian külföldi diákok. A lakásunk elhelyezkedése tökéletes volt, egy viszonylag csendes (athéni viszonylatban) utcára és parkra néző erkéllyel. 1 percre laktunk az egyetem főépületétől. A lakásban viszonylag jó közösség alakult ki. Ennek ellenére én azt ajánlom az ide érkezőknek, hogy próbáljon magától lakást keresni, mert azzal akár havi 100 eurót is megspórolhat! A sportcentrum is nagyon közel volt hozzánk, az uszodát és sportpályát ingyen lehetett használni, ha kiváltottuk az engedélyt (hasznos: hozz magaddal sok (kb.:6) diákigazolványképet, szükséged lesz rá, illetve ha úszni szeretnél, kétféle orvosi igazolást: általános és bőregészségügyit).

Hat tárgyam volt, az öt kötelező mellé még bejártam az ingyenes görögoktatásra is. Aliki Valaska, a görög tanárnő igazán kedves személyiség, és sok kulturális, történelmi, egyéb érdekességet mesél a görögökről, élvezetesek az órák, ajánlom mindenkinek. A többi tárgy oktatása természetesen angolul zajlik, általában volt katalógus (bár nem mindenhol), ezért megéri bejárni, de ha valami órád ütközik, és nem tudsz minden alkalomra bemenni, azt is meg lehet a tanárokkal beszélni (persze ez nem általános, van aki szigorúan vette). Némelyik tárgyból kellett évközben kiselőadást tartani. A vizsgák nem voltak nehezek, általánosan egy napot tanultam rájuk.

Elég sok Erasmus diák van Athénban, és sok program (bár ezek nagyjából inkább csak bulik), ami jó, és az idő gyorsan eltelik. Görögországban rengeteg látnivaló van, és ha bérelsz autót, szerzel pár ismerőst, nagyon jó kaland bejárni az országot, tényleg sokfelé lehet menni: szigetekre, északra (pl.: a Meteorák kolostorrendszere, Delphoi jósda stb.), délre (a Peloponészosz-félszigeten található Spárta és sok egyéb gyönyörű hely). Illetve még Törökország sincs elérhetetlen messzeségben, Isztambul is kedvelt úticélja a görögországi erasmusosoknak. Persze a városban is bőven van látnivaló, nem is annyira a történelmi dolgok, azokat még szép komótosan is az első hónap végére mindet megismered, de múzeumok és kiállítások is akadnak szép számmal, amiket érdemes meglátogatni. Az ott kiállított diákigazolvánnyal az állami múzeumok (köztük az Akropolisz és minden más egyéb híresség) ingyenesen látogatható, ami szerintem hatalmas kedvezmény. A magánmúzeumok, kiállítások is adnak kedvezményt diákoknak.

Az egyetemnek van menzája, amit ingyenesen lehet használni erasmusosoknak, de arra készülj fel, hogy az étel nem túl finom és nem túl változatos a menzán, de időnként mindenképp hasznosan lehet vele spórolni.

A város nagyon nagy, de minden a közelben van, tehát nem kell sokat utazni, én főleg gyalog jártam, de a metró kényelmes és szépen felújított. Egyedül ha a tengerpartra szeretnétek kimenni, oda kell használni a metrót és villamost, ez kb 45-50 perces út, de megéri, sok strandja van a városnak és ingyenesek is (legalábbis ősszel, amikor mi voltunk). És még novemberben is használhatóak, a víz még akkor sem hideg egyáltalán.

A lakások, ahol mi, erasmusosok lakunk a diáknegyedben helyezkednek el, az egyetemek vonzáskörzetében. Ez Athén egyik legbefogadóbb és egyik legkülönlegesebb hangulatú körzete. Az Exarchia nevű tér fogalomnak számít, ez a hely a mindenféle alternatív beállítottságú emberek gyülekezőhelye. Előfordul, hogy az időt múlató fiatal tömeg hirtelenjében spontán zenélésbe és közös élet-élvezésbe kezd, aminek különleges hangulata van.

Szerintem érdemes a görög nyelvvel ismerkedni, érdekes nyelv, a hangzása nagyon kifejező, néha már szinte túlságosan is. A görögök szeretnek nagy hangon beszélgetni az ismeretlennel és egymás közt is, nekem néha úgy tűnt, mintha veszekednének egymással, de nem erről volt szó, csupán a heves kifejezésmódjuk volt megtévesztő. Amúgy nagy részük beszél angolul, és általában barátságosak, persze a nagyvárosi rohanás miatt az ellenkezője is megtapasztalható.

A görögök sokat foglalkoznak a politikával (különösen ezekben a válságos hónapokban), elég sokat sztrájkolnak, ez szinte hozzátartozik a kultúrájukhoz. A diákság elég jól szervezett, a közösségek szorosak és nagy a társasági élet, a közösségi érzés erős a görög diákok körében.

Athénban több nagy egyetem van, ami azt jelenti, hogy sok erasmusost fogad a város, így a nagy számok törvénye alapján neked is nagyobb esélyed van igazi barátokra lelni. Ahogy ismerőseimtől hallottam, más városokból (Hollandiában, Franciaországban) az erasmusos közösség nem volt túlságosan összetartó. Athénban szerencsére ez nem így volt, igazán sok jó embert lehetett megismerni.

Mindent összevetve én meleg szívvel ajánlom Athént, a különleges kultúra, a nagyszámú Erasmus diák, a kellemes időjárás és a szerteágazó lehetőségek miatt.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.