Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Norwegian School of Business

Bergeni emlékeim
Azt hiszem, nagyon jól döntöttem, hogy 2007-ben megpályáztam az Erasmus ösztöndíjat.
Ennek keretében ugyanis olyan élményben volt részem, melyre mindig jó érzéssel gondolhatok vissza, valamint ami a szemléletemet is nagymértékben formálta. No, de kezdjük az elején. Ebben a tanévben V. évfolyamos gazdálkodási szakos, környezet- és vidékfejlesztés szakos hallgató vagyok, így a csereintézmény kiválasztásánál a legfőbb szempont számomra a kinti tanulmányi lehetıségek voltak. Emellett szerettem volna egy országban tölteni az ösztöndíjas időszakot, amely fenntarthatóság szempontjából élen jár. Így esett választásom Norvégiára, ahol a bergeni NHH (Norges Handelshøyskole)  cserediákja voltam a 2008/09-es tanév őszi félévében. Már a kiutazás előtt is rengeteg segítséget kaptam az ottani koordinátoromtól. Elküldte az összes hasznos információt a félévvel kapcsolatban, segített a szálláskeresésben,  különféle brosúrákat juttatott el nekünk, valamit gyakorlati tanácsokkal is ellátott bennünket. Mivel Norvégiában már augusztus közepén megkezdődik a félév, így elég hamar el kellett intézni a legfontosabb dolgokat.
Szerencsére az egyetem területén elég nagy a kollégium, így az összes  Erasmus diák egy helyen kapott szállást, ami a közösségépítés szempontjából nem egy utolsó szempont. A tantárgy-kínálatot is megkaptuk már júniusban, így nem okozott nagyobb nehézséget a Learning Agreement megírása.
Az utazás igazán kellemes volt, sıt, a repülıtéren már vártak az egyetemrıél. Az  egyedüli kellemetlenségem csak az volt, hogy a csomagom egy napos késéssel érkezett csak meg. Ám a kedves lakótársaim rögtön a segítségemre voltak, így az első éjszaka kellemesen telt el. Az első héten a Welcome week keretében lehetőségünk nyílt egymás megismerésére. Azt tanácsolom, hogy ezt senki se hagyja ki, mert nagyon nagy élmény, illetve jó alkalom a többiek megismerésére. Ezután kezdődött a 13 hétből álló szemeszter. Nagy élmény volt számomra az a felfedezés, hogy itt az MA képzések angolul vannak, így mind a tanárok, mind a diákok nagyon jól beszélnek angolul. Egyébként a skandináv emberekre jellemző, hogy nagyon szépen beszélnek angolul, így a hétköznapi életben is nagyon jól elboldogultunk. Hat tárgyam közül három egyhetes szeminárium volt, amelyek csoportos prezentációval zárultak. Érdekes volt, hogy Bergenben sokkal több csoportos leadandó feladatunk volt, mint itthon. A  másik három tárgyam is nagyon izgalmas volt, sikerült olyan tárgyakat hallgatnom, melyek a szakirányomhoz szervesen kötődnek. Legérdekesebb számomra az az óra volt, melynek keretében különféle cégek képviselői jöttek előadni. Az iskolában egyébként minden nap egy cég tartott prezentációt, illetve felállítottak egy standot, ahol az érdeklődő diákok találkozhattak a cég  képviselőivel. Olyan volt ez mint egy állásbörze, csak egy cég jelenlétével. Sokszor tartottak céges fórumokat is, többször angol nyelven, amin így a külföldi diákok is részt vehettek. A nemzetközi iroda is szervezett nekünk programokat, de az egyetemen létezik egy olyan diákszervezet is, aki kifejezetten a külföldi diákokkal foglalkozik. Így számos programon vehettünk részt, kirándulásokon, bulikon. De a diákok önmaguknak is sok programot szerveztek: Norvégia gyöngyszemeinek meglátogatását a hétvégéken,  kellemes hangulatú vacsorákat, együttléteket esténként.
Mivel papíron nehéz visszaadni mindazt az élményt, amiben kint részem volt, így két képet csatolok még a beszámoló végére.
Bergen a magasból Norvégia, a fjordok hazája

Utolsó frissítés: 2018.11.30.