Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universität Passau

Szállás:

Minél előbb érdemes visszaküldeni az egyetem által megküldött nyomtatványokat, hiszen így nagyobb eséllyel kaphatsz kollégiumi szobát. Ez azért fontos, mert voltak olyanok, akiknek jutott hely. Szerencsés esetben (ha valaki lemondja vagy az egyetem által nem lefoglalt szobák közül fönnmaradók közül) lehet koliszobát is kapni vagy hasonló árban (ugyanannyiért vagy kicsit drágábban) albérletet. (Kiutazás előtt érdemes rákérdezni a meglévő szobákra, mert a papírok könnyen elkeveredhetnek, és az első kinti napon nem jó ha azzal szembesülsz, hogy még sincs hol laknod.) Akkor sem kell kétségbe esni ha nem kaptál koliszobát, hiszen segítenek neked kint szállást szerezni.

            Gyakorlatilag albérlet és koli fogalmai között Németországban nincs lényegi különbség, mert hasonló árban vannak, ill. a koliszobád lényegében albérlet: egyedül vagy, konyhasarok (nem minden koliban), zuhanyzó (majdnem egy kis garzon). Az egyetemhez legközelebb a Kapfinger koli van, bár nem minden szobában van internet, így könnyen elképzelhető, hogy fel kell keresni egy szolgáltatót, aki majd beköti a netet. Én a Leonhard-Paminger kollégiumban laktam. Ez sincs túl messze az egyetemtől (gyalog 10-15 perc), viszont minden szobában van net, amit az egyetemtől kap. Kb. háromnegyed órányira az egyetemtől van a Schönleiternweg nevű koli, ahonnan a legtöbben busszal jártak egyetemre.

Passaui élet:

Megélhetési költségek nagysága kb. 370 euró havonta, ugyanakkor vannak egyszeri kezdő költségek, mint pl. szállásnál a kaució (később visszakapod), a beiratkozásnál, ill. vannak nagyobb szervezett kirándulások, amik közül érdemes részt venni legalább néhányon, hogy megismerd a társaidat (egyébként ez később sokkal nehezebb, mert a kolikban elég szegregáltan élnek az emberek).

A szórakozási lehetőségek egy nagyvároshoz képest természetesen szerények, de azért az erasmusosok mindig megtalálják a helyüket. Bulikat a következő helyeken találhatunk heti rendszerességgel: Schönleitern-koli, belvárosi Caffé Fellows, Loop (erasmusosok törzshelye), Cuba Cabana, néha a Kamerad-ban stb. A Go! nevű helyen általában hering-parti van, és egy nap kivételével belépőt is kell fizetni, ugyanakkor az italakciók sok diákot vonzanak.

Egyetemi élet:

Szeretném fölhívni az érdeklődők figyelmét arra, hogy az egyetemi hivatalos ügyek lefutása akár hosszabb is lehet, mint itthon, továbbá, hogy a félévkezdetek és zárások más németországi és magyarországi ütemezése miatt előfordulhat az a helyzet, hogy a TO-sok itthon sokáig nem tudják lezárni időben az indexet (ebben az esetben az ösztöndíj-átutalások is váratnak magukra), illetve mikor már az emberek többsége rendezte kötelezettségeit az Erasmus Iroda felé, Passauban az illetékes adminisztrátorok még a Transcript of Records közelébe se jutottak!!!

Az egyetemi szervezésű rendezvények, mint például állófogadás a városházán félév elején és a rektori beszéddel egybekötött vacsora a bajor vendégszeretet és figyelmesség ékes példái. Odafigyeltek és megbecsülték a külföldi diákokat. Nem minden alap nélkül arra is számítanak, hogy a város jó hírét visszük a világba és később még legalább egyszer visszatérünk.

Az egyetemi könyvtárról szólva, szépszámú állománnyal rendelkezik, azon belül is kitűnő nemzetközi szakirodalmakkal van felvértezve. Ha egyébként nem akarunk bemenni a könyvtárba, az egyetem honlapjáról elérhető online katalógusból előre kikereshetjük a kívánt könyvet, cikket. Egyébként a könyvtár ergonómikus kialakítása és technikai felszereltsége (pl.:wifi) miatt vizsgaidőszaki tanulásra kitűnően alkalmas (bár ilyenkor elég zsúfolt). Ami a hazai gyakorlattól eltérő és számomra teljesen új volt, hogy van egy terem kialakítva a könyvtárban a fénymásolandó anyagok részére. Itt a tanárok nevének betűi, illetve témakör szerint csoportosítva megtalálhatóak az óráról órára feladott anyagok lefénymásolásra szánt példányai, amiket ott helyben, az egyetem által kiadott fénymásoló- vagy más komplex kártya segítségével a fénymásológépek egyikén lehúzhatunk.

A menza is hasonló kártyás rendszerben működik. A kártyákat az egyetemen több helyen megtalálható kártya-feltöltő automatáknál töltethetjük föl. Egyébként a menza nem rossz, változatosan főznek és mindig (hacsak nem zárás előtt esel be kevéssel) megfelelő választékban kínálnak különböző ételeket. A diákoknak az ebédre árkedvezmény jár, a feltöltött kártyáról már eleve a kedvezménnyel számított összegeket vonják le.

Az egyetemi Nyelvi Központ által szervezett nyelvoktatás általában igen színvonalas: nagyon sok anyanyelvi (pl. német, olasz, francia) tanárt alkalmaznak, akik sokszor nem is beszélik igazán jól a németet. Külföldi diákként érdekes volt egy angol anyanyelvű tanárt úgy hallgatni, hogy az az éppen tanult nyelvtani anyagot a német nyelvi szabályokkal vetette össze, azaz így tulajdonképpen a német nyelvvel összehasonlításban tanultunk angolul. A nyelvi tanárok is odafigyelnek a külföldi diákokra, nagyon segítőkészek voltak.

Praktikus dolgok:

Praktikus dolgokat említve még: élelmiszerboltok, bevásárló-központok és más üzletek. Az olcsóbb árfekvésű és általában nagyobb bevásárló-központok általában a város külső részén találhatóak (Kaufland, Aldi...). A központi tér teljesen felújított, és nem régen nyitották meg a Stadtgalerie nevezetű „plazát”. Természetesen itt megtalálhatjuk ugyanazokat a boltokat, mint az itthoni plázákban. Azt mindenképpen megjegyezném, hogy a német emberek vasárnap nem dolgoznak, így boltok nincsenek ilyenkor nyitva.

A busz közlekedés egy kicsit körülményes, hiszen viszonylag ritkán közlekednek a járatok, és nem is túl sokáig. (Éjszakai közlekedés gyakorlatilag csak taxival valósítható meg.)

Alternatív sportlehetőségként említeném az Inn-part mellett végigfutó sétálásra, biciklizésre és kocogásra is kiválóan alkalmas sétányszerűség, ami jó időben nagyon népszerű a futók körében.

Mindenkinek kellemes kint tartózkodást kívánok!

Tóth András

Utolsó frissítés: 2018.11.30.