November - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 25 26 27 28 29
30  

Hiba a számítógéppel és a hozzá kapcsolódó eszközökkel

Mindig ellenőrízzük, hogy a készülék áram alatt van e. A takarítás során előfordulhat, hogy a csatlakozó kicsúszik, vagy az elosztó ki van kapcsolva. Sok esetben külön kell bekapcsolni a képernyőt, a számítógépet és az egyéb eszközöket (nyomtató, szkenner, stb.). Minden eszközön külön ellenőrző lámpa jelzi (általában zöld fény), hogy áram alatt van.

Nyomtató

Elakadt a papír!
Mindig csak abba az irányba próbáljuk meg kiszabadítani a papírt amerre normális körülmények között is haladna. Óvatosan, lassan, egyenletes erővel próbáljuk meg kihúzni az elakadt papírt. Ha nem látni a papírt, akkor a festékkazettát vegye ki, mintha azt cserélné. Előfordulhat, hogy papírelakadást jelez a nyomtató, és nem találunk benne semmit akkor érdemes megnézni a papíradagolót. Lehet, hogy csak nem tudta rendesen felvenni a papírt. Ekkor vegyük ki az összeset és rendezzük össze őket, így tegyük vissza. Ellenőrízzük, hogy újra üzemkész-e (on line) a nyomtató.

Üres oldalakat nyomtat!
A festékkazetta kifogyhatott, cserélje ki! Ha foltosan nyomtat vagy kiírja a nyomtató, hogy üres a kazetta akkor, ha kiveszi és megrázza, még egy darabig lehet használni.

Sok papírt vesz be egyszerre.
Ha nem megfelelő papírt használ, akkor fordulhat elő ez a hiba. (A nyomtatókba ajánlott a 80g-os fénymásoló papír.) Sajnos a HP 4L, 5L, 6L és 1100-as nyomtatóknak ez a típus hibája. Ennek oka, hogy a görgők (amik a papírt behúzzák) elkoszolódnak vagy elkopnak. Ennek tisztításában vagy cseréjében munkatársaink tudnak segíteni.

Word-ből nyomtatnék, de csak villog egy lámpa a nyomtatón!
A dokumentumnál be van állítva a kézi papíradagolás. Ha csak 1-2 oldalt kell kinyomtatni, akkor nyomja meg azt a gombot a nyomtatón, amely mellett villog a lámpa, így oldalanként ki tudja nyomtatni a dokumentumot. Ha több oldalról van szó, akkor ki kell törölni az aktuális nyomtatási parancsot. Ezután a Word-ben át kell állítani a Fájl - Oldalbeállítás - Papíradagolás fülön, hogy "Alap" és a "Hatáskör" a teljes dokumentum legyen.

Hogyan törölhetem a nyomtatási feladatot?
Start menü - Beállítások - Nyomtatók - a nyomtató neve, pl. HP LaserJet 5L erre duplán kattintva bejövő ablakban látszanak a kiadott nyomtatási feladatok. Jelölje ki annak a dokumentumnak a nevét, amelyiket törölni szeretne és nyomja le a "Delete" gombot a billentyűzeten. Ekkor az állapotban megjelenik a Törlés, de csak akkor következik be, ha a nyomtató is visszaáll üzemkész állapotba (nem villog rajta a lámpa) ehhez csak meg kell nyomni azt a gombot, ami mellett villog a lámpa vagy kapcsoljuk ki és ismét be a nyomtatót.

Nyomtatási képen van oldalszám, de nem nyomtatja ki!
A nyomtató nem tud a teljes oldalra nyomtatni, ez típusonként változik, de a lap széleinél mindig marad pár milliméter holt tér. Ha ebbe került bele az oldalszám, akkor nem fog látszódni. A Word-ben a Fájl - Oldalbeállításnál lehet állítani a margókat és az élőfej és élőláb (fejléc, lábléc) helyzetét. További részleteket a Word súgójában található!

Egér, billentyűzet

Akadozik az egér.
Az egér gorgőjének megtisztításával segíthet ezen a problémán. Az alsó felén látni is lehet ezt a gumigolyót. A körülötte lévő műanyag gyűrűt elforgatva a jelzett irányba lehet kiszedni. A golyót szappanos vízzel lehet tisztítani, utána töröljük szárazra (lehetőleg olyan ruhával, ami nem szöszöl).  Ahonnan kivettük a görgőt azt is megtisztíthatjuk nedves ruhával ügyelve arra, hogy folyadék ne kerüljön az egérbe. Az egérpad tisztántartása épp ennyire fontos. Időnként célszerű cserélni, hogy a felülete érdes legyen, mert azon jobban gördül az egér és könnyebb vele dolgozni.

Egy-egy billentyűt néha nem vesz be.
Különböző kis tárgyak eshetnek a billentyűk közé, pl. gemkapocs, morzsa, hajszál, stb. Megpróbálhatjuk kirázni belőle, az oldalára állítva megkocogtatni az asztalon, majd fejre állítani, hogy kipotyogjon belőle a piszok. Vékony ecsettel vagy egy félbehajtott papír hegyével ki lehet piszkálni a sorok közül a szennyeződést.

Floppy, CD

Nem olvassa a floppy lemezt!
Ha csak az adott lemezt nem olvassa, akkor az a lemez hibája. Könnyen megsérülhetnek fizikailag vagy logikailag. Ez utóbbit a "Scandisk" nevű programmal lehet ellenőrízni. Sajátgép - 3,5"-es hajlékonylemez (kijelölni egy kattintással) - Fájl - Tulajdonságok - Eszközök - Hibaellenőrzés, Ellenőrzés. Ki kell jelölni az automatikus hibajavítás és az Indítás-sal kezdi meg a lemez ellenőrzését. Célszerű leellenőrízni, hogy másik gépen tudja-e olvasni az adott floppyt, mert a meghajtó is koszolódhatott vagy elromolhatott. Ennek tisztítását vagy cseréjét munkatáraink végzik.

Nem olvassa a CD-t!
Ha 1-1 lemezt nem olvas, akkor azt a CD lemez karcossága, piszkossága okozhatja. Puha nem szöszölős ronggyal, alkohollal lehet tisztítani.

Monitor, szkenner

Nincs kép vagy túl sötét/világos.
Ellenőrízze, hogy áram alatt van e a monitor, nem csúszott e ki a hátuljából a kábel. Ellenőrízze a monitor bekapcsoló gombját, hogy bekapcsolva legyen. Ha a monitoron narancssárga fény világít vagy villog, akkor ellenőrízze, hogy a számítógép be van e kapcsolva és a monitor kábele nem csúszott e le a számítógép hátuljáról. Kövesse a monitor hátuljából kiinduló fekete zsinórt és ellenőrízze, hogy rendesen a helyén van e. Ha túl sötét vagy világos a kép, akkor a monitor fényerején vagy kontrasztját kell beállítani. Régebbi típusoknál a monitor alján található tekerő gombokkal lehet növelni vagy csökkenteni ezeket. Az újabb monitorokon vagy egy "Menü" gomb a Basic - Contrast majd a + - gombokkal növelhető vagy csökkenthető az érték. A lefelé mutató háromszöggel lehet átlépni a Brightness/Fényerő-re ezt hasonló képen lehet állítani. A menü automatikusan eltűnik pár másodperc múlva az utolsó monitorgomb megnyomása után.

Szkenner nem működik.
Ellenőrízze, hogy kap-e áramot a készülék, nem csúszott e ki a vezeték! Ha van a szkenneren bekapcsoló gomb, akkor azt kell előbb bekapcsolni, mint a számítógépet, különben nem fogja érzékelni induláskor. Ha ezt elmulasztottuk, akkor újra kell indítani a gépet a szkenner bekapcsolása után, hogy lehessen használni.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.