Április - 2021
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Telefonrendszerek szolgáltatásai

A mai korszerű adathálózat megteremtette a lehetőségét annak, hogy az adatkapcsolat mellett a hálózat hang és mozgóképet is át tudjon vinni. Az IP telefónia kiépítése egy újabb lépcső a hang videó és adatintergációban. Nézzük át, mi is ez a technológia és melyek a leglényegesebb előnyei a felhasználó és az üzemeltető szempontjából!

Az IP telefon rendszer felépítése, hálózati elemei

Az IP telefónia technológia célja az, hogy  az adatszolgáltatás mellett a telefonos szolgáltatásokat is ugyanaz a hálózat valósítsa meg, és így egy közös platformot hozzunk létre. Az IP telefónia a következő rendszerekből építkezik:

IP telefonok, és ezek multimédiás PC-n futó szoftveres változatai, SoftPhone,

Ethernet kapcsoló, amely az analóg és digitális hanginterfészeivel és tápellátási képességével integráns része tud lenni az infrastruktúrának,

CallManager, Linux operációs rendszer alatt futó szoftver, amely a telefonokat regisztrálja, vezérli, telefonszám - IP cím hozzárendelést elvégzi; hívásrekordokat készít, meghatározza, hogy az IP telefonokon az egyes funkcióbillentyűk mit jelentsenek. Ezeken kívül egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz, például konferencia hívás, stb..

Gateway-ek, amelyek lehetnek routerekbe vagy kapcsolókba integrált, vagy különálló analóg, vagy digitális megoldásúak. Lehetnek H.323 vagy ún. Skinny station protokollt beszélőek.

Mivel a CallManager-ek a H.323 protokollt is ismerik, lehetőség van H.323 kliensek (pl. Netmeeting) vagy gateway-ek alkalmazására.

A rendszer a helyi hálózaton G.711 kódolást valósít meg, így a beszédminőség hasonló, mint a szokásos alközpontok által nyújtott minőség, ez 64kbit/s primer jelsebességet jelent (Etherneten kb. 80kbit/s). Ez a korszerű helyi hálózatok rendkívül nagy sebességéhez képest nem nagy érték, de a nagyterületű hálózatokon, vagy kisebb sávszélességű kapcsolatok esetén érdemes ennél nagyobb tömörítést használni, azaz G.723.1vagy G.729 kódolást.

Ingyenes hívások az NIIF hálózat felé

Az NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet)-el való sikeres együttműködés kapcsán lehetőség van számos magyarországi és néhány külföldi kutatói, akadémiai intézmény ingyenes hívására HBONE IP hálózaton keresztül. A hívható intézmények száma meghaladja már 70-et, és folyamatosan bővül.

A teljesség igénye nélkül néhány csatlakozott intézmény:

  • Pécsi tudományegyetem
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
  • Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
  • Semmelweis Egyetem
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • ...

3 + "tárcsázni kívánt szám"

Pl.:   
3 463 1111             (BME központi szám)
3 06 72 356 000     (Pécsi Tudományegyetem központi szám)

Az aktuálisan hívható intézmények teljes listája megtalálható a következő oldalon:
www.voip.niif.hu/intezmenyi.html

Leírások

Utolsó frissítés: 2018.11.30.