Március - 2021
H K S C P S V
01 02 03 04 05 06 07
08 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

„Pártelnökök a Közgázon” sorozat

„A tájékozottabb és aktívabb állampolgári részvételért.”

A Közgáz Politikatudományi tanszéke, majd a BCE Politikatudományi Intézete és a Magyarország politikai évkönyve szerkesztősége (kezdetektől Sándor Péter szervezésében) az 1994-es, az 1998-as és a 2002-es sorozathoz hasonlóan 2006-ban is megrendezte a „Pártelnökök a Közgázon” sorozatot. Természetesen tervezzük már most a következő választások előtti hónapokban is a „Pártelnökök a Közgázon” fórumait.
A sorozatra a kialakított hagyományunknak, szokásunknak megfelelően azokat a pártokat hívtuk-hívjuk, amelyek az előző országgyűlési választáson legalább 1%-ot értek el a listás választás alkalmával (s így költségvetési forráshoz jutnak).
A rendezvényekre a pártok elnökeit hívjuk és örömünkre szolgál, hogy eddig mind a négy ciklusban minden elnök elfogadta meghívásunkat és részt vett a saját pártja elnöki fórumán.
Az egyes pártelnöki fórumokat ciklusonként eltérő módon de követték az általában kettő és négy szereplős vagy más felállású pártvezetői kerek asztal beszélgetések, viták.

A rendezvények technikai körülményei is szokássá váltak:
A rendezvények helyszíne: Budapesti Corvinus Egyetem (a régi Közgáz főépülete).
A rendezvény zártkörű, azon csak a közgázos/corvinuszos diákok és tanárok névszerinti jelentkezéssel (túljelentkezés esetén sorsolással kiválasztva), a pártok vendégei (pártonként max. 20 fő névszerinti akkreditációval, pártelnöki aláírással) és a sajtó akkreditált képviselői vehetnek részt. A rendezvény általában másfél-kétórás időtartamú. A diákok, vendégek folyamatosan kérdezhetnek írásban.

A sorozat tartalmi elemei is hagyományosak immár:
A sorozattal kapcsolódunk az 1993 óta megrendezésre kerülő „Tárcatükör a Közgázon” rendezvényeinkhez, azaz arra kértük az ország politikai életét meghatározó pártok vezetőit is, hogy egy szakmai fórumon, nyugodt körülmények között és alaposan fejtsék ki véleményüket az alábbi témakörökben:

  1. Főbb programok, tervek a következő kormányzati, parlamenti ciklusra? Milyen Magyarországot képzel el a párt programszinten?
  2. A diákok helyszínen írásban feltett kérdéseire válaszok.
  3. Részletesebb kifejtése, megbeszélése az elhangzottaknak (kb. 60 perc)
  • Magyarország alapkérdéseinek bemutatása és értékelése az éppen befejeződő kormányzati ciklusban.
  • Kormány-ellenzék és külön a parlament munkájának értékelése az éppen befejeződő kormányzati ciklusban.
  • Saját pártjuk teljesítményének bemutatása és értékelése az éppen befejeződő kormányzati ciklusban.
  • A jövőkép főbb elemei

Fényképek


Utolsó frissítés: 2018.11.30.