Szeptember - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 30  

Tárcatükör a Közgázon!

Mi a TÁRCATÜKÖR?

A Budapesti Corvinus Egyetem (melynek része a volt „Közgáz”) Politikatudományi Intézete folytatta 2007-ben is a Tárcatükör a Közgázon című közpolitikai beszélgetéssorozat megrendezését, amelynek célja a magyar kormány szakmai tevékenységének és a tárcák működésének, főbb feladatainak bemutatása elsősorban a politikatudományt tanuló diákoknak, közgazdászhallgatóknak. 

A rendezvény nyitott más egyetemek hallgatói számára, a társadalmi szervezetek és az újságírók részére is. Ezzel a sorozattal hozzájárulunk diákjaink gyakorlatiasabb felkészítéséhez és tájékozottságuk növeléséhez, valamint szélesebb értelemben a kormány és az állampolgárok viszonyának tárgyszerűbbé tételéhez.

Az 1993-ban indult Tárcatükör a Közgázon sorozat a kormányzati ciklusokhoz igazodik.

A ciklus első teljes naptári évében (tehát 2007-ben) arról kérnénk alapos tájékoztatást, hogy „mit örököltek“ az egyes tárcák, milyen terveik vannak a kormányzati ciklusra, milyen eredményeket értek már el. 2007-ben kiemelt téma lenne a konvergencia program- és az NFT2. első évének feladatai bemutatása a tárca területén. Örömünkre szolgált, hogy 2007 tavaszán az egész kormány bemutatkozott a Tárcatükörben.

A következő Tárcatükör sorozatot az országgyűlési választásokat követő teljes naptári évben tartjuk.

A Tárcatükör hagyománya szerint azon a meghívott miniszter és egy ellenzéki politikus (elsősorban az előző miniszter vagy az országgyűlés vonatkozó bizottságának elnöke ill. alelnöke) párbeszédére kerül sor az egyetemi hallgatóságból, érdekképviseleti szervezetek és a sajtó képviselőiből álló közönség előtt. A vitavezető a tanszék által felkért és a tanszék szakmai szempontjait képviselő személy, általában profi riporter vagy politológus kolléga.

A rendezvény tartalma

A Tárcatükör segíti az egyetemi oktatást és egyfajta szakmai gyakorlat, kutatási ösztönzés a diákok, oktatók számára, ezért a minisztérium munkájának, döntéshozatali rendszerének, kormányzati helyének és politikai, társadalmi kapcsolatainak bemutatását jelenti. Eddig minden alkalommal kaptak az érdeklődők egy, a tanszék által elkészített tematika alapján a minisztériumban kidolgozott füzetet a fenti témából. Lehetséges, hogy a mai fejlett informatikai helyzetben erre már nem lesz szükség, ezt minden tárca eldöntheti.

A program felépítése a következő

A Tárcatükör a nagyelőadóban, nyitott rendezvényként kerül megrendezésre. Itt az adott tárca minisztere és az ellenzéki politikus válaszol a műsorvezető kérdéseire (mely a saját és a közönség helyben – csakis írásban - feltett kérdéseit tartalmazza). A vendégek reagálva egymás szavaira, adott esetben vitatkozva, illetve egyetértve vázolják a tárca tevékenységének legfontosabb kérdéseit és válaszolnak a kérdésekre.

Sándor Péter
a Tárcatükör sorozat szervezője
email: sandor@uni-corvinus.hu

Utolsó frissítés: 2018.11.30.