Augusztus - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Az Aalto Egyetem követendő példái| 2019.02.25.

A Corvinus 2030 Megújulás projekt második műhelybeszélgetésére február 21-én került sor, amelyen a finn Aalto Egyetem új modelljét, fenntartói átalakulását, működését, struktúráját ismertette az egyetem dékánja, Dr. Ingmar Björkman professzor, ezzel segítve a Budapesti Corvinus Egyetem előtt álló út feltérképezését.

Az angol nyelvű beszélgetést Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita dékán nyitotta meg, aki kedves szavakkal mutatta be a vendégelőadót, Dr. Ingram Björkman professzort, s miután néhány gondolattal felidézte az előző műhelybeszélgetést – melyen többek között az Aalto Egyetem átalakulását is vizsgálták -, át is adta a mikrofont a finn egyetem dékánjának, aki megkezdte előadását.

Az Aalto Egyetem 2010-ben ment át azon az átalakuláson, amely során állami egyetemből alapítványi fenntartású intézménnyé vált. Bár hosszú időszakról beszélünk, Dr. Ingram Björkman hangsúlyozta, hogy még mindig a kezdeti stádiumában vannak annak a hatalmas változásnak, amely az új modellel következett be az egyetem életében. Az előadás elején a még földrajzilag és szervezetileg is széttagolt intézményeket állította kontrasztba a mai egyetemmel, mely sikeres inkubátorprogramjairól, az európai felsőoktatásban betöltött kiemelkedő szerepéről híres. Prezentációjában kitért azokra az átszervezési nehézségekre, amelyekkel szembe kellett nézniük, arra, hogy miként szervezték újjá a campust, hogyan hangolták össze az oktatási egységeket, de az egyetem világranglistákon elfoglalt helyéről és az aktív diákéletről is tájékoztatással szolgált. Amellett, hogy az oktatási intézmény pontos működési struktúráját is bemutatta, a résztvevők betekintést kaptak a fenntartás pénzügyi hátterébe is, hogy még kontúrozottabb kép táruljon a szemük elé.

A számos, érdemi tanulságokkal bővelkedő rendezvény végén lehetőség adódott kérdéseket feltenni a professzornak, mellyel a vendégek éltek is. Ezt a társalgást Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita dékán és Dr. Szántó Zoltán Oszkár általános rektorhelyettes moderálta. Az esemény végére egy érdeklődő sem maradt válaszok nélkül, Dr. Björkman ugyanis részletes felvilágosítással szolgált mindenki számára.

 

A dékán prezentációja erről az oldalról letölthető (csak bejelentkezve elérhető).

Utolsó frissítés: 2018.11.30.